Po indierockových Klaxons dnes organizátori Grape festivalu potvrdili ďalšiu zaujímavú britskú formáciu, ktorá tento rok vydá nový album. Londýnska formácia La Roux tak príde prvýkrát na Slovensko s čerstvým materiálom, ktorým sa pokúsi nadviazať na úspech eponymného debutu z roku 2009.

Elektro/synthpopové duo La Roux tvoria speváčka Elly Jackson s typickou ohnivou ofinou a záhadný producent Ben Langmaid. Na hudobnej scéne sa objavili v roku 2006 a o tri roky neskôr vydali rovnomenný album. Spolu so speváčkami ako Little Boots, Ladyhawke a kapelami Empire of the Sun alebo Hurts patrili na prelome desaťročí medzi lídrov moderného synthpopu ovplyvneného 80. rokmi. Tento trend na hudobných poslucháčov aj kritikov zapôsobil ako blesk z popového neba - svojou jednoduchosťou a priamočiarosťou ponúkol mladej generácii sviežu alternatívu k umelo vytvoreným hviezdam z televíznych talentových súťaží.

Z albumu bodovali hneď štyri single - QuicksandIn For The Kill, Bulletproof a I'm Not Your Toy, ktoré katapultovali dvojicu na vrchol nielen popovej scény. Kvalitu jedného z najvýraznejších debutov posledných rokov potvrdila v roku 2009 aj nominácia na Mercury Prize. Sériu nominácií a ocenení v rôznych anketách a odborných publikáciách zavŕšili La Roux vo februári 2011, keď získali Grammy za Najlepší elektronický/tanečný album.


Nový album vyjde na jar, bude viac sexi

Nadviazať na taký úspešný debut je nesmierne náročné, možno aj preto sa na štúdiovú dvojku sa čaká doteraz. Pôvodne sa mala dostať na trh v lete 2013, avšak vydanie sa podľa posledných informácií posunulo na jar 2014. Na Grape by tak okrem starších hitov mali zaznieť aj nové skladby, ktoré budú podľa speváčky zmyselnejšie, nie však v zmysle vulgárnych textov. "Množstvo hudby, ktorá je sexuálna, je väčšinou agresívna, ale samotná hudba neznie sexi - sú to skôr ľudia kričiaci 'Pozrite na môj zadok! Pozrite!' To ma nevzrušuje, som z toho zhrozená," vysvetlila Elly pre britský denník Metro.

Na rozdiel od elektronicky produkovaného debutu by mal nový album popri analógových a digitálnych syntetizátoroch obsahovať aj viac klasických hudobných nástrojov, vrátane gitár, organu či perkusií. Speváčka sa tak na novinke predvedie nielen ako spoluautorka a spoluproducentka, ale aj ako inštrumentalistka, čo by mohlo byť zaujímavé aj na koncerte.

Elly Jackson - La Roux Zdroj: Facebook.com/laroux

"La Roux sme chceli už od roku 2012, ale vždy do toho niečo prišlo. Sme radi, že sa nám to nakoniec podarilo práve teraz, keď vychádza nový album," hovorí organizátor Grape festivalu Ján Trstenský. Piaty ročník podujatia sa uskutoční 15. a 16. augusta na piešťanskom letisku, La Roux vystúpia v druhý festivalový deň.

Doposiaľ zverejnení účinkujúci: La Roux (uk), Klaxons (uk), Flux Pavilion (uk), Rangleklods (dk), The Feud (uk), Le Payaco, Vec & Valihora, Korben Dallas, Modré Hory, Strapo, BoyBand, Malalata, Martina Javor & Band, Skyline (cz), The Prostitutes (cz), Fiordmoss (cz), No Distance Paradise (cz), Tichonov (cz). 


Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Trstenský. Viac info na www.grapefestival.skwww.facebook.com/grapefest. 

Foto: Facebook.com/laroux

Súvisiaci interpreti: La Roux