Zatiaľ nevieme, kedy nový album legendárnych GNR vyjde, ale vyzerá to veľmi nádejne. Ich fanúšikovia sa môžu začať tešiť. Množstvo skvelých albumov i koncertov však budeme mať možnosť počuť oveľa skôr. Viac v týždenníku.

Magnety týždňa

Už dlhšie sme počúvali chýry o tom, že by sme sa mohli dočkať novej hudby od Guns N' Roses. V nedávnom rozhovore pre japonskú reláciu Rock City gitarista Slash prvýkrát nahlas povedal, že kapela naozaj pracuje na novom albume, ale nebude to úplne jednoduché. Zatiaľ sa teda musíme uspokojiť s tým, že Axl, Duff, Slash a Richard pracujú na novinkách a posnažia sa, aby z toho naozaj niečo bolo. Po jedenástich rokoch od Chinese Democracy a úspešnom návrate na pódiá by sa aj patrilo. (pm)

Omnoho jasnejšie kontúry má prichádzajúca štúdiovka od Slipknot. Kapela strávila rok prípravou, frontman Corey Taylor už nahlas hovorí o tom, že nahrávka bude temná a zlovestná, nové masky sa pripravujú a na Twitteri sa objavilo niečo, čo by mohlo byť prvým náznakom, že už čoskoro sa dočkáme aj nejakej hudby. (Alebo je to len podivuhodný Valentínsky pozdrav, ktovie...) (pm)

Šrot týždňa

Ozzy Osbourne si zas pobudol v nemocnici. Po komplikáciách spôsobených chrípkou údajne niekoľko dní strávil aj na JISke kvôli možnému zápalu pľúc. Zdá sa však, že z najhoršieho je už vonku - aspoň podľa slov jeho manželky Sharon, ktorá povedala, že sa mu vodí dobre a už nepotrebuje dýchacie prístroje. (pm)

Novinky

Štyri roky po vydaní Apex Predator - Easy Meat sa pomaly blížime k ďalšej doske od Napalm Death. Podľa slov frontmana Barneyho Greenwaya pre Metal Underground je väčšina hudby hotová a vokály má tak na polovicu. Akonáhle bude niečo viac, dáme vám vedieť. (pm)


Konečne vyšla 15. štúdiovka projektu Avantasia, zvaná Moonglow a pri tej príležitosti Tobias Sammet uviedol videoklip k rovnomennej piesni. Hosťom v najkratšej skladbe z albumu je speváčka Candice Night z kapely Blackmore's Night. Pripomíname, že Sammet odohrá v rámci európskeho turné dva koncerty aj u nás. 27. marca v Prešoveo deň neskôr v Bratislave. (ak)


Deathmetalisti Fallujah zverejnili progresívne znejúcu skladbu Dopamine z pripravovanej novinky Undying Light. Americká kapela aktuálne brázdi európske kluby a zhodou okolností práve dnes zahrá vo Viedni v spoločnosti kapiel Obscura, Allegaeon a First Fragment. Stíhate to? (ak)


Bluesrockeri Clutch nakrútili vtipné video k skladbe Ghoul Wrangler, navyše obohatené textom, takže plní dve funkcie. Ich posledný album Book of Bad Decisions vyšiel v septembri minulého roku. (ak)


Grécki dark metalisti Rotting Christ streamujú celú novinku The Heretics. Trinásty album vyšiel uplynulý piatok a prináša kolekciu piesní nesúcich sa v tradičnej rottingovskej atmosfére. Kapela navyše ohlásila európske turné spoločne s portugalskými Moonspell a vďaka agentúre Priori of Kliffoth budeme mať možnosť vidieť tieto kapely aj v Bratislave. Do koncertu je však ešte ďaleko - odohrá sa 20. novembra v klube MMC. (ak)


Kanadská kapela Numenorean ponúka v skladbe Coma rirffovačku pripomínajúcu mix Gojiry a black metalu. Mrazom nasiaknutá atmosféra tejto mladej black metalovej partičke pridáva na atraktivite a sú si toho vedomí aj ľudia zo Season of Mist – tí im totiž vydajú druhý album zvaný Adore. Stane sa tak 12. apríla. (ak)


Rockeri z Ostrovov Whitesnake oslávia tento rok štyridsiatku na scéne a to veľmi príhodne - novým albumom a turné. Coverdale totiž ešte nepatrí do starého železa, v skladbe Shut Up & Kiss Me dokazuje pravý opak. Skladba je perfektnou rockovou vypaľovačkou na dobrú náladu. Pripomíname, že Whitesnake vystúpia 5. júla na amfiteátri v Seredi v rámci podujatia In Castle. (ak)


Rumunská metalová kapela Dirty Shirt v novej skladbe kombinuje nu-metalové riffy s lacným ska, ktoré pôsobí ako päsť na oko. Nemôže hrať každý ako Russkaja. Osemčlenná kapela klipom k skladbe Put it On oznamuje vydanie albumu Letchology, ktorý predstaví na európskom turné, ktoré bude mať dve zastávky i u nás. Ak vás hudba, ktorú Dirty Shirt produkujú, zaujala, zaznačte si koncerty: 1. mája v Košiciach a 2. mája v Bratislave. V hlavnom meste sa ku kapele pripojí i orchester Transylvanian FolkLore Orchestra a vy si tak budete môcť užiť jedinečné spojenie metalovej kapely a ľudového orchestra. (ak)


Inter Arma
sa čoskoro vrátia so štvrtou štúdiovkou nazvanou Sulphur English. Vokalista Mike Paparo hovorí, že album je bojom proti stagnácii a nezáujmu. Čo je najdôležitejšie, podľa skladby Citadel je to tradičná šupa, ktorá vás pomaly ale neodvratne udupe do zeme. (pm)


Briti Venom Prison prinášajú so skladbou Uterine Industrialization nekompromisný náklad rýchleho moderného deathu. Ak sa vám zapáči, počkajte si aj na album Samsara, ktorý vyjde v polovici marca. (pm)


Haluze týždňa

Bill McClintock práve dokončil trilógiu mashupov WHAM!Slayer. Posledným spojením je Tropicana Death Ensemble a - ako si určite viete predstaviť - je to úplná prasačina. (pm)


O rapperovi s menom Denzel Curry som síce nikdy nepočul, ale má u mňa včeličku za fantastický cover Bulls on Parade od Rage Against the Machine. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: nme.com

Súvisiaci interpreti: Guns N' Roses, Slipknot