Na symfonickom koncerte Slovenskej filharmónie bez publika zaznejú v Koncertnej sieni SF v piatok o 19.00 h diela Jána Levoslava Bellu, Franza Liszta a Johannesa Brahmsa. Sólistkou večera pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina bude gruzínska klaviristka Nino Gvetadze, žijúca v Holandsku. Piatkový koncert odvysiela filharmónia v priamom prenose na stream.filharmonia.sk.

"Šéfdirigent Daniel Raiskin zaradil na úvod koncertu Fantáziu na motívy Rákociho pochodu Jána Levoslava Bellu. Je to ďalšie z diel skladateľa, ktoré bude súčasťou nového propagačného CD, ktoré vzniká postupne počas tejto koncertnej sezóny," dodala Tolstova s tým, že po boku SF sa po prvý raz predstaví gruzínska klaviristka Nino Gvetadze, rodáčka z Tbilisi.

"Ako sólistka i komorná hráčka vystupuje na mnohých medzinárodných koncertných pódiách. Je umeleckou riaditeľkou Medzinárodného klavírneho festivalu v Naardene a od tohto roku umelecká riaditeľka Delftského medzinárodného festivalu komornej hudby," priblížila Tolstova umelkyňu, ktorá má na svojom konte rôzne ocenenia, medzi nimi je napríklad 2. cena, Cena tlače a Cena publika na Medzinárodnej klavírnej súťaži Franza Liszta 2008, či prestížna cena Borletti-Buitoni Trust Award z roku 2010.
      
V interpretácii Nino Gvetadze zaznie jednočasťový Koncert pre klavír a orchester č. 2 A dur, S. 125 Franza Liszta. Skladateľ ho začal komponovať v rokoch 1839 – 1840 a dokončil ho až o desať rokov neskôr. "V premiére zaznel v interpretácii jeho žiaka Hansa von Bronsarta pod taktovkou skladateľa vo Weimarskom dvornom divadle v roku 1857. Dnešná podoba a posledná revízia diela pochádza z roku 1861," dodala Tolstova.
      
Symfonický program uzavrie Symfónia č. 2 D dur, op. 73 Johannesa Brahmsa, nazývaná aj "Pastorálna". "Brahms ju komponoval v prekrásnom prostredí rakúskych Álp rok po úspešnom uvedení prvej symfónie. Premiéra Symfónie č. 2 D dur op. 73 zaznela vo Viedni v roku 1877 pod taktovkou Hansa Richtera. Podobne ako ostatné Brahmsove symfónie je súčasťou repertoáru mnohých symfonických telies," uzavrela.

Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/SlovakPhilharmonic