Deň po ohlásení bratislavskej šou popovej hviezdy Kylie Minogue sú potvrdené ďalšie koncerty ženských umelkýň svetového formátu. Metropola Slovenska počas tohto roka privíta aj hudobníčky Joss Stone a Joan Baez. Stone sa v Bratislave predstaví 27. júla v Refinery gallery a Baez zas 11. októbra v NTC.

Talentovaná britská speváčka Joss Stone je vo svojich 26 rokoch považovaná za to najlepšie na poli soulu, jazzu a klasického R&B. Svetovú slávu si získala už v roku 2003 multi-platinovým debutom The Soul Sessions, s ktorým to dotiahla až na nomináciu na Mercury Prize. Darilo sa aj jej ďalšej štúdiovke Mind Body & Soul, z ktorej pochádza hit You Had Me. Ten je dodnes jej najúspešnejším singlom. Album aj skladbu v roku 2005 nominovali na Grammy.

S treťou štúdiovkou Introducing Joss Stone (2007) sa jej po prvý raz podarilo dostať do top 10 amerického albumového rebríčka, kde obsadila druhé miesto, pričom v prvej desiatke sa umiestnili aj nahrávky Colour Me Free! (2009), LP1 (2011) a The Soul Sessions Vol. 2 (2012). V roku 2009 sa stala členkou skupiny SuperHeavy, v ktorej pôsobili aj Mick Jagger, A. R. Rahman, Dave Stewart a Damian Marley. Predala približne 14 miliónov kópií svojich albumov a získala dve Brit Awards a jednu cenu Grammy.


Po Bratislavskej lýre a Pohode aj v NTC

Do Bratislavy zavíta aj známa americká folková speváčka Joan Baez, ktorá tu 11. októbra odohrá svoj koncert. 73-ročná hudobníčka, ktorá v auguste 1969 hrala aj na legendárnom festivale Woodstock, sa predstaví v Aegon aréne Národného tenisového centra.

Baez vydala svoj debutový eponymný album v novembri 1960. Odvtedy na trh uviedla viac ako dve desiatky štúdiových nahrávok, pričom jej ostatná má názov Day After Tomorrow (2008). Známa aktivistka začala v 60. rokoch minulého storočia spolupracovať s Bobom Dylanom, ku ktorému sa pripojila v rámci jeho turné Rolling Thunder Revue. Okrem iných sa stretávala aj s už zosnulým Steveom Jobsom. Držiteľka ceny Grammy za celoživotný prínos na Slovensku po prvý raz vystúpila v roku 1989, a to na Bratislavskej lýre. V roku 2008 sa predstavila aj na festivale Pohoda v Trenčíne.


Zdroj: PR, SITA
Foto: Jossstone.com

Súvisiaci interpreti: Joan Baez, Joss Stone