Ako už je zvykom, na bratislavskom Uprising Reggae Festivale má svoje čestné miesto aj hip-hop a tentokrát ide o veľký kaliber. Z Ameriky pricestuje rapová klasika menom Delinquent Habits - legendárna skupina, ktorá je popri Cypress Hill najvýraznejším predstaviteľom latino hip-hopu.

Práve člen Cypress Hill Sen Dog bol spoluproducentom eponymného debutu Delinquent Habits, ktorý vyšiel v roku 1996. Skupina je však na scéne už od roku 1991 a od začiatku zastupovala silnú latinsko-americkú komunitu v USA. Vo svojich textoch dokonale miešajú španielčinu s angličtinou a fanúšikovia rapu práve vďaka nim spoznali slang drsných prisťahovaleckých štvrtí, tzv. "spanglish" (miešanina týchto dvoch svetových jazykov).

Kapela dodnes vydala sedem albumov, najznámejšími skladbami sú Tres Delinquentes, Return Of The Tres, či Here Come The Horns. Z pôvodných zakladajúcich členov Ives, Kemo a O. G. Style síce kapele pôsobí už len prvý spomenutý, no aj vďaka tomu ich šou nie je len "old school". Aktuálna zostava - raperi Ives a Chente Loco spoločne s DJom WizA - zaručene vedia ovládnuť stage, vytvoriť atmosféru a rozhýbať dav.

Delinquent Habits - Tres Delinquentes (live, 2009)

Doteraz potvrdenými vystupujúcimi na Uprising Reggae Festivale 2012, ktorý sa uskutoční na Zlatých pieskoch 24. a 25. augusta, sú Tarrus Riley a Ras Zacharri z Jamajky, a obľúbená reggae-ska-punková formácia Irie Révoltés z Nemecka. Lístky sú v predaji v sieti Ticketportal za 23 €.

Delinquent Habits - Return of the Tres

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu. Pravidelne aktualizované informácie nájdete na stránke festivalu www.uprising.sk.

Súvisiaci interpreti: Delinquent Habits