Expresívne piáno, originálny spev a pulzujúce bicie sú charakteristické znaky mladej talentovanej trojice Rach. Vo vydavateľstve Indies Scope teraz vydávajú svoje debutové EP Pláně. Štyri zverejnené piesne vystreľujú nové trio medzi najväčšie nádeje súčasnej alternatívne rockovej scény.

Trio Rach je tvorené spevákom a textárom Eliášom Urbanom, pianistom a skladateľom Mikulášom Tichým a bubeníkom Christianom Krčkom. K spolupráci na EP prizvali skladateľa Jána Šikla, známeho z projektov Za-Belov Group, Korjen, či z tvorby scénickej a klasickej hudby, ktorý sa stal aj producentom nahrávky.

Kapelu tvorilo pôvodne šansónovo ladené duo speváka a pianistu a s príchodom rockovo založeného bubeníka, sa začala realizovať myšlienka natočenia prvej nahrávky. "Pláně sú vo svojej podstate záznamom živého prejavu kapely. Producent Jan Šikl piesne obohatil o basové linky a naznačil tak smer budúceho vývoja Racha," približuje Mikuláš Tichý.


Názov Pláně vykryštalizoval zo snahy vystihnúť hudobné i textové smerovanie kapely, ktoré zdôrazňuje potrebu "otvoreného priestranstva mysle". "Tieto priestranstvá hľadáme a uchyľujeme sa k nim v túžbe odpútať sa od dopredu nadefinovanej každodennosti a sú aj priestorom, kde sa môžu zjavovať a ďalej cizelovať tvary nám vlastné. Či už to skončí len hlúpym úsmevom do slnka, básňou či jemnou melódiou, ktorú pretvoríte tak, aby znela ostatným. Výraz Pláně v sebe ukrýva aj plod planej jablone, možno sladký a šťavnatý, dosť možno trpký a nestráviteľný. Takým plodom môžu byť aj naše skladby," hovorí Eliáš Urban.

V piesni Kolombína sa potom objavuje dievčenský vokál herečky Barbory ​​Čierné. "Túžbu spojiť túto pieseň s jemným elementom dievčenského hlasu som v sebe nosil už nejakú dobu. Nakoniec sa objavila možnosť skúsiť to práve s Bárou a ja som rád, že sme ten krok podnikli," pokračuje Eliáš. Rach vznikol v roku 2019, ťažiskom jeho hrania je pražská klubová scéna a EP Pláně je prvou nahrávkou kapely. Vizuál dosky vzišiel zo spriatelenej dielne TheStuff.studio a fotografie k jednotlivým piesňam vytvoril Petr Jan-dera.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.