Po dvanástich ročníkoch má zdanlivo stabilná liaheň amerických speváckych talentov American Idol problém. Prekrývanie nezáživných a nevýrazných spevákov mediálnymi prestrelkami porotcov Ameriku už omrzelo. Väčšia časť jej obyvateľstva totiž uprednostnila seriál pred ohlásením mena toho, kto sa stal dvanástym víťazom tejto súťaže. Stane sa to aj na Slovensku?

Uplynulý štvrtok americká SuperStar (American Idol) spoznala svoju víťazku. Kree Harrison bola porazená 23- ročnou Candice Glover. Tá sa do súťaže v tomto ročníku prihlásila už po tretíkrát. Predtým sa snažila uspieť v deviatej a jedenástej sérii. Hoci v oboch prípadoch postúpila zo základných castingov, ďalej ju nepúšťal Simon Cowell

Pozoruhodné je najmä to, že od finále tretej série z roku 2004 ešte nebojovali medzi sebou dve ženy. Víťazka svoju výhru zobrala športovo a svoj stoický pokoj odôvodnila pre The Hollywood Reporter nasledovne: „Snážim sa vnímať všetko tak, ako to je, lebo teraz je tu toľko vecí okolo mňa. Chcem zostať pri zemi.“

      
Americký denník New York Times označil cover verziu Lovesong od The Cure práve v podaní Glover za najlepšiu produkciu celej tohtoročnej sezóny a to napriek tomu, že sa vo svojom analytickom článku vyjadruje na adresu zábavného programu kriticky.  Nielen New York Times, ale aj ostatné média „za veľkou mlákou“ vidia posledný ročník programu z roku 2002 ako naozaj posledný.

Amerika dospievala?

Tieto tvrdenia sú podložené hlavne čoraz neuspokojujúcejšou sledovanosťou. Najviac viny hádžu na hlavu tvorcom, ktorí nechali prepuknúť medializovaný konflikt medzi porotkyňami Nicki MinajMariah Carey do mediálnej vojny a využili ju pre marketing okolo tohto formátu. To až do takej miery až sa, podľa amerických novín, začal American Idol venovať viac nevraživosti medzi speváckymi divami než okolo samotných súťažiacich. Tých považovali Američania za takých dobrých (priemerných), až to bolo nudné.                

V rámci opatrení, ktoré by pomohli v revitalizácii americkej Superstar, tvorcovia plánujú zostaviť  novú porotu. Huffington post potvrdil  špekulácie o odchode najdlhšie zotrvávajúceho člena poroty Randyho Jacksona "Som veľmi hrdý na to ako sme navždy zmenili televízny a hudobný priemysel. Bola to šanca, ktorá mi zmenila život, ale teraz sa teším na moju firmu a iné obchodné záležitosti," povedal spevák a producent na margo svojho odchodu po dvanástich rokoch. V potenciálnej ďalšej sérii, ktorá doteraz nebola potvrdená, diváci neuvidia ani Nicki Minaj a klebety do American Idol nezahŕňajú ani Mariah Carey.   

              
Otázkou zostáva, či sa aj česko-slovenská SuperStar „inšpiruje“  zvažovaním dôchodku po nelichotivých číslach sledovanosti, kompletnej výmene moderátorov či poroty a, paralelne k Amerike, priemerných spevákov. Znamenal by to koniec SuperStar a to nielen v rámci série.



Autor: Marek Majzon (zdroj: Huffington post, New York Times)
Foto: Americanidol.com