Pár týždňov nás hudobníci z Richmondu naťahovali, ale konečne tu máme ich nový singel a dátum vydania siedmeho albumu. A dočkali sme sa aj štúdiovky Faith No More, ktorá trvala trochu viac, ako len pár týždňov. Stálo čakanie za to? A ako bonus ešte prehľad koncertov a festivalov na Slovensku a v okolí.


Magnety týždňa

Still Echoes je prvá zverejnená novinka z očakávaného albumu Lamb of God - VII: Sturm und Drang. Frontman kapely, Randy Blythe, sa pre Rolling Stone rozhovoril o pozadí tohto singlu. Inšpirovaný bol časom, ktorý strávil vo vyšetrovacej väzbe v pražskom Pankráci. "Na konci chodby bola gilotína, z čias, kedy väzenie prevádzkovali nacisti. Od roku 1943 do 1945 s ňou popravili 2000 ľudí." Silný text, výborná atmosféra a skvelý groove. Počúvajte na stránke kapely. Celý album vyjde v júli. (pm)

Už zajtra oficiálne vychádza Sol Invictus - prvá štúdiovka Faith No More po 18 rokoch, ktorú by ste určite mali počuť. Celý minulý týždeň bola exkluzívne dostupná na vypočutie na NPR.org, teraz ju nájdete aj na ďalších streamingových službách. Najviac ma na tomto albume zaujalo, že krásne nadväzuje na predošlú diskografiu kapely, akoby medzi ním a Album of the Year (1997) ani neubehli takmer dve desaťročia. Charakterom sa asi najviac podobá na Angel Dust (1992). Je dynamický, plný prekvapení a vyvíja sa celých 39 minút - od prvých tónov, až úplne do konca.

A nezabúdajte, že už 10. júna títo páni vystúpia opäť aj v Bratislave! Ako to asi bude vyzerať si môžete predstaviť po zhliadnutí tohto videa. Ide o ich vôbec prvé televízne vystúpenie po 20 rokoch. V show Jimmyho Fallona zahrali Superhero a Easy. (pm, ak)

TIP: Počúvajte Sol Invictus na Deezeri




A ešte jedna skvelá správa - Bruce Dickinson, frontman Iron Maiden, sa úspešne vyliečil z rakoviny jazyka, ktorá si začiatkom roka vyžiadala sedemtýždňovú chemoterapiu. Chvíľu však ešte potrvá, kým sa plne zotaví. Koncertovanie má od lekárov povolené až od budúceho roka. Napriek tomu chce kapela ešte tento rok dokončiť nový album. (pm)

Prehľad letných festivalov a koncertov

Hlavná koncertná a festivalová sezóna je už na spadnutie, takže sme pre vás pripravili krátky prehľad toho, čo môžete na Slovensku (a v blízkom okolí) očakávať.

Posledný májový štvrtok (28.5.) bude v Banskej Bystrici patriť trojici velikánov z Nemecka. Miestny amfiteáter bude hostiť legendu Accept, ako predkapely sa predstavia dve skupiny, v ktorých pôsobia bývalí členovia kultových Helloween - Unisonic a Masterplan. Viac info TU

4. až 6. júna sa môžeme tešiť na nový festival Rock in Vienna, ktorému sa podarilo prilákať hviezdy ako Metallica, Muse, KISS, či Faith No More. Ujsť si ale určite nenechajte ani Francúzov Gojira, OpethBody Count featuring Ice-T.

V rovnakom termíne sa uskutoční aj Rock For People v Hradci Králové, ktorého line-up je trochu diétnejší. Aj napriek tomu ale organizátori okrem iných dotiahli aj Faith No More, Limp Bizkit, Hollywood UndeadRed Fang.

7. júna budete v Majestic Music Clube headbangovať s Chuckom Billym, kučeravým lídrom thrasherov Testament

Do Bratislavy na návštevu už 9. júna zavítajú Limp Bizkit, o deň neskôr sa po 22 rokoch vrátia Faith No More!

Značne naprataný bude aj line-up ďalšieho ročníka Nova Rocku (12. až 14. jún), ktorý je z veľkých rockových festivalov stále najbližšie. Vychutnať si budete môcť jeden z posledných koncertov Mötley Crüe, zanôtia vám aj Slipknot, Lamb of God, Mastodon, Nightwish, In Flames a samozrejme nemôžem nespomenúť legendárnych Motörhead.

Nightwish si z Nova Rocku odskočia aj na Slovensko - v nedeľu 14. júna zahrajú v banskobystrickom amfiteátri.

Záver júna bude patriť newyorským HC veteránom Suicidal Tendencies. Vystúpia 25. júna v bratislavskom Randale.

Len o deň neskôr začne na piešťanskom letisku Topfest, na ktorom vás budú zabávať predovšetkým Twisted Sister, Arch Enemy, Within TemptationHollywood Undead.

Vo štvrtok 9. júla si budete môcť vypočuť gitarové kreácie talentovaného Zakka Wylde-ho, ktorý spolu s kapelou Black Label Society navštívi Bratislavu.

Na prelome júla a augusta si na svoje prídu predovšetkým priaznivci temnejších žánrov. Áno, reč je o festivale Gothoom. Už tradične sa na ňom predstavia veľké mená ako Septic Flesh, Insomnium, Agalloch, CryptopsyCattle Decapitation.

Pár dní na to, 5. až 8. augusta sa ešte vyberieme k našim českým susedom na Brutal Assault, ktorý láka menami Cannibal Corpse, Sepultura, GodfleshThe Dillinger Escape Plan.

No a 2. augusta prídu do MMC populárni fínski melancholici HIM.

Z niektorých podujatí vám prinesieme aj exkluzívne reportáže, fotky a možno aj nejaké tie rozhovory, takže nezabudnite sledovať Hudba.sk aj naďalej! (pm)

Novinky

Bubeník Warbeast, Joey "Speedy" Gonzalez, v rozhovore pre AXS potvrdil, že tento rok sa chalani zo Superjoint Ritual dajú späť dohromady, aby odohrali turné. Vraj nemáme čakať nič iné, len jedno turné. Ale keby aj, stále je to výborná správa. Už len donútiť Phila Anselma, aby prestal fajčiť a chľastať a bude to dokonalé. (pm)


Anglickí geometrickí djentisti Tesseract zverejnili na Youtube druhú časť svojho koncertného filmu Odyssey/Scala, ktorý vznikol v Londýne 6. novembra 2014. Tieto zábery vychádzajú na CD, LP a DVD formátoch 19. mája v rámci kolekcie, ktorej prvá časť Odyssey bude obsahovať aj živé videá z viacerých koncertných zastávok (Moskva, Birmingham, Rím, Kolín a iné). Vychutnajte si hodinový profesionálne nakrútený nášup práve teraz. (ak)


Outre sú krakovskou black metalovou grupou, ktorá minulý mesiac vydala svoj debut Ghost Chants. Tento obsahuje sedem zbesilých chorálov, z ktorých ten šiesty bol vo svojom živom prevedení audiovizuálne zachytený. A to len veľmi nedávno - 9. mája v katowickom klube Prokultura. Neskutočné, koľko energie Poliaci v tomto videu zoslali z pódia. (ak)


Nový videoklip progresivistov Between the Buried & Me odhaľuje druhú skladbu z pripravenej novinky Coma Ecliptic. "Videoklip predstaví hlavnú postavu muža, ktorý upadne do kómy a prechádza svoje minulé životy. Vo videu sa lúči so svojimi starými démonmi a životom," povedal o klipe spevák Tommy Rogers. O BTBAM je známe, že sa vo svojej hudbe zaoberá celistvými myšlienkami a ich koncepty sa rozprestierajú na viacerých vzájomne poprepájaných albumoch. Novinka, ktorá vychádza 7. júla bude ďalšou výbornou skladačkou do mozaiky ich umeleckej vízie. (ak)


Dánski heavy metalisti Pyramaze sú na scéne už štrnásť rokov. Čuduj sa svete, svoj prvý videoklip nakrútili až teraz, k rovnomennej piesni zo svojej štvrtej radovky Disciples of the Sun, ktorá dorazí 22. mája. V klipe predstavujú nového vokalistu Terje Haroy-a. Dobrý hevík nikdy nie je zlý hevík. (ak)


Gitarový majster Joe Satriani oznámil vydanie svojho pätnásteho štúdiového albumu Shockwave Supernova, ktorý na pulty obchodov príde 24. júla. Pri nahrávaní mu asistovali bubeník Marco Minnemann, klávesák a gitarista Mike Keneally a basák Bryan Beller. Názov albumu reprezentuje Satrianiho showmanské alter-ego. Takže odteraz ho volajte Mr. Shockwave. Video teaser obsahuje ukážku z piesne On Peregrine Wings. (ak)


37-ročný George Kollias je bubeníkom gréckej deathovej legendy Nile. Sám však v týchto dňoch vydáva sólový počin Invictus, ktorý je zbesilou ukážkou jeho guľometného umenia. Okrem toho však hrá aj na všetky ostatné nástroje, ktoré na albume budete počuť. Samozrejme sóla obstarali hostia. Vypočujte si celý album Invictus na serveri Metalinjection. Mimochodom s domovskými Nile sa Kollias predstaví naživo aj u nás. V košickom klube Colloseum odohrajú koncert 27. septembra v doprovode Suffocation. (ak)



S novým albumom prichádzajú nové videoklipy a tomuto zákonu biznisu rozumie aj Marilyn Manson. Z albumu The Pale Emperor vydaného v januári pochádza toto filmové video k chytľavej skladbe The Mephistoteles of Los Angeles. Hrá v ňom Michael Kenneth Williams, známy zo seriálov Boardwalk Empire alebo The Wire. (ak)


A vydanie novinky promujú aj angličania Cradle of Filth, pohybujúci sa na pomedzí symfonického heavy metalu, gothicu a extrému. Ich jedenásta štúdiovka Hammer of the Witches vychádza 10. júla a aktuálne prezentujú temný videoklip k skladbe Right Wing of the Garden Triptych. Klip bol nakrúcaný v hangári na testovanie leteckých motorov, ktorý je súčasťou základne americkej armády a nachádza sa blízko anglického mesta Ipswitch, kde spevák Dani Filth žije od roku 2005. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori tohto vydania: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Faith No More, Lamb of God