Írska kapela U2 vzdala v piatok hold americkému gitaristovi B. B. Kingovi, ktorý skonal deň predtým vo veku 89 rokov. U2 tak spravili počas svojho koncertu v kanadskom Vancouveri, kde zahrali skladbu When Love Comes To Town, ktorú nahrali s Kingom na ich album Rattle And Hum (1988).

"Dovoľme svetu, nech sa rozlúči s úžasným B. B. Kingom. Bol veľmi výnimočný," uviedol frontman Bono pred zaznením spomínanej skladby, ktorú U2 naposledy zahrali naživo v roku 1993.

B. B. King, ktorý patrí medzi najvplyvnejších hudobníkov v histórii zomrel v spánku doma v Las Vegas v dôsledku vaskulárnej demencie. Jeho stratu asi najvýstižnejšie popísal gitarista a skladateľ Eric Clapton, pre ktorého bol King veľkou inšpiráciou a mentorom: "Chcel by som sa B. B. Kingovi poďakovať za všetku inšpiráciu a podporu, ktorú mi ako hráčovi dával počas rokov a tiež za priateľstvo, ktoré sme si užívali. Nezostáva mi už veľa čo povedať, pretože táto hudba je už takmer minulosťou. Nezostalo veľa tých, ktorí ju hrajú v takej čistej podobe, ako to robil B.B. Pre nás všetkých, ktorí milujeme túto hudbu, bol majákom na pobreží."


Prečítajte si: Bluesový kráľ je mŕtvy. Vo veku 89 rokov zomrel legendárny B. B. King

Zdroj: SITA (Nme.com), archív
Foto: Paolo Pellegrin

Súvisiaci interpreti: B. B. King, U2