Šestnásty ročník multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda okrem tradične silného hudobného programu ponúkne návštevníkom aj tento rok množstvo sprievodných aktivít. K tradičnej možnosti využiť kolotoče, športový park, filmový Bažant Kinematograf či Literarnyklub.sk pribudnú na trenčianskom letisku aj novinky.

Jednou z nich bude Dobrý trh – festivalová verzia podujatia z bratislavskej Panskej ulice, ktorá si zakrátko získala množstvo fanúšikov svojou príjemnou atmosférou. Illah Van Oijen s priateľkami zo združenia Punkt prídu ne letisko spríjemniť aj priestor pred scénou KC Dunaj. V sobotu od ôsmej ráno bude na ploche medzi zástavami ponúkať všeličo viacero obchodníkov. Okrem toho bude k dispozícii Speakers corner, bude sa debatovať, hrať, jesť, stretávať, svoju premiéru bude mať secondhand so slávnostným oblečením či kvetinárstvo. 

„Hlavne sa ale spoliehame na našich návštevníkov. Ak máte doma niečo, čo chcete niekomu na festivale venovať či predať, príďte a predajte to za dobrovoľný poplatok. Budeme radi, ak sa vyzbierané peniaze rozhodnete venovať na dobročinné účely,“ uviedla pre médiá za organizátorov Erika Kopáčová.

Práve na Dobrom trhu sa pokúsia organizátori spoločne s návštevníkmi naštartovať novú tradíciu - slávnostnú sobotňajšiu promenádu po festivalovom bulvári. Z Dobrého trhu sa vydá sprievod o 10.30 po letiskovej dráhe k Orange stageu, kde o 11.30 zaznie Liverpoolske oratórium od Paula McCartneyho. Keďže Sir Paul oslavuje sedemdesiat, organizátori vybrali pre tento rok tri témy: slávnosť, hmyz a The Beatles. „Vítané sú akékoľvek róby, ozdoby, masky, či kostýmy. Tešíme sa na všetky módne výtvory návštevníkov, tešíme sa na novú slávnosť,“ dodáva riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Novinku z iného fachu zase prinesie Orange ako hlavný partner festivalu, pôjde tiež o ďalší výnimočný zážitok – roller disco. Návštevníci budú mať príležitosť vybiť si energiu i ukázať svoje tanečné kreácie na korčuliach v špeciálnom stane. Korčule budú pripravené v rôznych veľkostiach priamo na mieste, okrem jednoradových budú k dispozícii na zapožičanie aj dvojradové retro korčule. 

Festival Bažant Pohoda štartuje už o necelé tri týždne, v zozname účinkujúcich sú skupiny Kasabian, The Kooks, Two Door Cinema Club, Lou Reed, Orbital, Chase and Status, Caribou, Anna Calvi či Public Enemy. 

Zdroj: TASR
Foto: Igor Daniš