Po tragickom úmrtí českej speváčky Ivety Bartošovej bolo jasné, že sa skôr či neskôr objaví nahrávka s jej doposiaľ nevydanými skladbami. Fanúšikovia sa dočkali už po necelých dvoch mesiacoch - na pulty obchodov sa dnes dostal nový album s názvom Iveta Naposledy. Vypočujte si prvý singel.

S nápadom vydať novú nahrávku prišiel speváčkin textár Jarek Šimek. "So smrťou Ivety som sa doteraz nevyrovnal. Prvé tri dni p tej udalosti som preplakal, ale potom som si povedal, že všetky tie hrôzy, ktoré sa diali a stále dejú v médiáých, sa nikdy nesnaží vyvážiť tým, čo bolo u Ivety Bartošovej najdôležitejšie. A tým nebolo jej manželstvo alebo súkromie všeobecne, ale práca, teda spev," uviedol Šimek na oficiálnom webe projektu Ivetanaposledy.cz.

Najpodstatnejšia skladba

"Rozhodol som sa, že dokončím album, ktorý sme spolu pripravovali a ešte štyri mesiace pred jej skonom sme si sľubovali, že keď sa bude cítiť v pohode, ešte nejaké piesne pridáme. K tomu síce bohužiaľ nedošlo, ale i tak ide o počin, ktorý Iveta nikdy neplánovala nechať v šuflíku. Tešila sa, až ho spoločne verejnosti predstavíme a až sa poslucháčom bude môcť pochváliť tým, čo naspievala a čo ešte nemali možnosť počuť," hovorí textár.

Nahrávka obsahuje jeho známe piesne nanovo upravené a interpretované Bartošovou (Heja heja, Děkuji Vám, Andělové, S tebou se neloučím), ale aj úplné novinky. Jednou z nich je aj skladba Chci s tebou vzlétnout, ktorú Šimek zverejnil na Youtube ako prvý singel na propagáciu CD. Vzťah speváčky k tejto piesni približuje jej blízka priateľka Bohumila Vojtěchová. "Iveta ju naspievala v roku 2010 a od tej doby sa pre ňu stala asi najpodstatnejšou skladbou. Vždy, keď sme sa videli, tak mi ju púšťala a spievala spolu s nahrávkou. Aj niekoľkokrát za sebou. Šimekovi sa perfektne podarilo vystihnúť jej dušu. Nikdy mu žiadny text nevrátila, tak sa do nej dokázal vcítiť," hovorí Vojtěchová a dodáva: "Toto je pravá Iveta Bartošová tak, ako som ju poznala."


Novinka má presunúť pozornosť zo škandálov na hudbu

Už podľa názvu CD Iveta Naposledy je zrejmé, že jeho autor Jarek Šimek dúfa, že pôjde o album, ktorý budú fanúšikovia speváčky vnímať ako posledný, ktorý je naozaj o nej. Ako to však pri posmrtných nahrávkach býva, aj okolo novinky Ivety Bartošovej sa už stihla zdvihnúť vlna kontroverzie. Postaral sa o to najmä vdovec Josef Rychtář, ktorý tvrdí, že textár k vydaniu albumu nemá oficiálny súhlas. Šimek však argumentuje tým, že súhlas od Ivety v minulosti dostal. "Chcem, aby sa konečne hovorilo o niečom inom, než o vdovcovi a škandáloch, to je celé," uviedol pre portál Extra.cz.

"K vydaniu albumu som od Ivety dostal súhlas už za jej života, rozhodne nerobím nič proti jej vôli. Do poslednej chvíle sme boli priateľmi a hanba by ma fackovala, keby som robil niečo, s čím by nesúhlasila. Mnohokrát opakovala, že spieva pre ľudí a že všetko musí vyjsť na mojom albume. Plním jej prianie a vzhľadom k tomu, že som na albume nechal kus života a naozaj si dal záležať na tom, aby to bola veľmi dôstojná pocta Ivete, jej chcem týmto albumom poďakovať za to, že so mnou spolupracovala," vysvetlil Šimek na oficiálnom webe projektu.

Iveta Bartošová Zdroj: Ivetanaposledy.cz

Zaujímavosťou je, že Šimek pri uvedení albumu na trh bojoval s distribútormi za to, aby pri novinke nešlo o zisk a aby si jej kúpu mohol dovoliť skutočne každý Bartošovej fanúšik. Napokon sa mu podarilo presvedčiť sieť predajní Bontonland, aby sa album, na ktorého obale je speváčka štylizovaná do anjelskej podoby, predával v netradične nízkej cene 169 Kč. O týždeň neskôr, 25. júna, by sa mal dostať aj na pulty ďalších obchodov v Čechách a na Slovensku.

"Kontaktoval som niektorých ľudí, aby mi s vydaním pomohli a apeloval na nich, aby sa na platňu nepozerali ako na predajný artikel, ktorý pôjde dobre na odbyt a zarobia na ňom. Bohužiaľ, ako by ma nepočuli a tlačili ma, aby CD stálo minimálne dvakrát toľko. Nakoniec som všetkých príživníkov odrezal a dohodol som sa so spoločnosťou, ktorá pochopila, o čo v prípade tohto albumu ide," vysvetlil textár a dodal, že zisk z albumu bude použitý na spätné pokrytie nákladov za tvorbu videoklipu k novému singlu. "Premiéru bude mať 25. júna na spomienkovej akcii pre fanúšikov a priateľov Ivety Bartošovej, kde pevne verím, že nebudú žiadne rušivé elementy a nenarušia dôstojnosť celej udalosti," uzavrel Šimek.

Text: Hudba.sk (zdroj: Ivetanaposledy.cz, Extra.cz)
Foto: Ivetanaposledy.cz

Súvisiaci interpreti: Iveta Bartošová