Medzinárodne uznávaný slovenský súbor zameraný na súčasnú hudbu Cluster ensemble vystúpi v českom Národnom divadle. V utorok 19. júna otvorí na pražskej Novej scéne 1. ročník prehliadky súčasného hudobného divadla Opera Nova 2018 predstavením Dance with Changing Parts na hudbu amerického skladateľa Philipa Glassa.

Predstavenie vzniklo v spolupráci s choreografkou a herečkou Petrou Fornayovou a premiérované bolo na festivale NuDance Fest na jeseň 2015. Odvtedy bolo s veľkým ohlasom niekoľkokrát uvedené na festivaloch na Slovensku aj v Českej republike. Na oficiálnej štátnej scéne bude v Prahe uvedené prvý raz.  

Skladba Music with Changing Parts, z ktorej predstavenie vychádza, je dielo s inštrumentálne otvorenou partitúrou. Skladba má repetitívny charakter typický pre Glassovu rannú tvorbu s čitateľnými aditívnymi postupmi. Obsahuje improvizované pasáže pozostávajúce z dlhých tónov a niekoľko častí, v ktorých môže nastať zmena partu hráčov – odtiaľ názov "changing parts". Cluster ensemble uvedie skladbu v zložení troch elektrických organov, flauty, klarinetu, saxofónu, elektrickej gitary, analógového syntezátoru a vibrafónu, 12 tanečníkov a live videa.  

Obrazy z ľudských tiel

Tanečná zložka predstavenia vychádza z podobného princípu ako partitúra. Rovnako ako hudba, aj tanec pozostáva z patternov – v tomto prípade pohybových. Choreografia je presne daná, tanečníci však interpretujú jednotlivé pohyby rôzne a každý si môže zvoliť, koľko času vo vzorcoch zotrvá, pričom žiadny nesmie vynechať. Telo, pri neustálom udržiavaní rytmu, ponúka obrazy – vytvárané jedným tanečníkom, ale aj tvorené vo vlnách celou skupinou. Výsledok je prekvapením, pretože závisí na obrovskej schopnosti a ochote počúvať (sa).  

Hudbu a tanec dopĺňa live video Jakuba Pišeka známeho aj z projektu  Nano Vjs, ktorého finálna podoba vzniká vždy priamo počas predstavenia z predpripravených fragmentov nafilmovanej choreografie. Stáva sa tak treťou vrstvou jedinečnej performance a do výsledného konceptu vnáša ďalšie "changing parts".  


Projekt, ktorý si získal aj Philipa Glassa

Prevedenie Cluster ensemble je jedným z mála od vzniku skladby v 70. rokoch minulého storočia. Po tom, čo ju napísal, hrával Glass Music with Changing Parts s vlastným ansámblom, neskôr ju však odložil a niekoľko desaťročí ju nehral. Cluster ensemble ju na jeseň 2017 odohrali v New Yorku v obnovenej premiére prvý raz po 30 rokoch. Zaznela v ikonickej sále The Roulette. Súbor skladbu s tancom neuvádza často. V doterajších uvedeniach skupina tanečníkov zámerne pozostávala zo zmiešanej skupiny netanečníkov a tanečníkov, na festivale Opera Nova 2018 bude skladba prvýkrát uvedená výlučne profesionálmi.  

Spomedzi pozitívnych ohlasov, ktoré predstavenie za posledné roky získalo, je najvýraznejší ten, ktorý prišiel priamo od Philipa Glassa. Slovenskej premiéry Changing Parts v roku 2015 v Košiciach sa zúčastnil osobne. Následne ponúkol súboru združenému okolo hudobníkov Ivana Šillera a Fera Királya vydanie ich debutového albumu Cluster Ensemble Plays Philip Glas na jeho newyorskom labeli Orange Mountain Music. Album vyšiel v lete 2016 a získal výborné recenzie v domácich, britských a amerických médiách. V zahraničí sa okamžite vypredal a na Slovensku zostalo dostupných už len niekoľko kusov.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Cluster ensemble Eva Vozárová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Vojtěch Brtnický