Rebríček predajnosti albumov ukrýva mnohé prekvapenia a záhady. Podľa očakávaní v ňom však dominuje jedna kapela. Kto to tak môže byť?

Magnety týždňa

Pochopiteľne je to Metallica. Hudobná mašinéria, ktorá predáva všetko - nové, staré, živé, skompilované... Najpredávanejším hard&heavy albumom roka 2018 je zatiaľ ich posledná doska Hardwired... to Self-Destruct (136-tisíc fyzických a digitálnych kópií). Medzi top albumy sa dostal aj ich čierny album (87.000), Master of Puppets (58.500), ...And Justice for All (40,500), či Ride the Lightning (37000). Neuveriteľné je však vysoké umiestnenie tohtoročného albumu Ember od Breaking Benjamin (117.500).

Sťažovať si určite nemôžu A Perfect CircleGhost. Ich albumy Eat the Elephant (94.000) respektíve Prequelle (62.000) vyšli len nedávno a aj napriek tomu sa dostali na popredné miesta. Priazni fanúšikov sa tešia aj Five Finger Death Punch, ktorí by mohli nahrať hocičo a v akomkoľvek stave a aj tak by sa predávalo. Albumy A Decade of Destruction a And Justice for None dali oba cez 80-tisíc. Okrem toho v rebríčku nájdeme najmä klasiky, ktoré nemôžu chýbať v žiadnej zbierke (Unplugged a Nevermind od Nirvana, Back in Black od AC/DC, Appetite for Destruction od Guns N' Roses, či Hybrid Theory od Linkin Park) a množstvo výberoviek. Celý zoznam nájdete na stránkach magazínu Metal Insider.

Spomínaní Ghost sa tešia čoraz väčšej popularite. Viacerí odborníci sa vyjadrili, že práve oni by mohli byť ďalšou veľkou rockovou / metalovou kapelou, ktorá je schopná vypredať štadióny. Za prvý týždeň sa z novinky Prequelle predalo 66-tisíc kusov, z toho až 61-tisíc na fyzických nosičoch a v rebríčku Billboard s ním debutovali na treťom mieste. Rozbehnuté to teda majú fakt dobre.

Ospevovaným kapelám MetallicaGhost bude patriť aj tretia správa - vo Švédsku sa odovzdávala hudobná cena Polaris. Za prínos hudobnej scéne ju dostala práve Metallica. A na odovzdávaní im skladbu Enter Sandman zahrali Candlemass a Cardinal Copia z Ghost.


Šroty týždňa

The Faceless majú za sebou veľmi ťažké obdobie. Od zrušených turné, cez odchod všetkých členov okrem frontmana Michaela Keena, po jeho drogovú závislosť - to už je slušný náklad. Ale zdalo sa, že všetko bude v pohode. Michael našiel nových parťákov, dohodol koncerty, odohral európske turné, ale zdá sa, že sa celý príbeh začína opakovať. Na Bay Area Death Fest dorazili neskoro, pridlho sa nastavovali, a tak mohli zahrať iba štyri skladby. Fanúšikovia pochopiteľne nadšení neboli.

Abbathovej grupy sa minulý týždeň porúčal basák Tom "King" Visnes. Dôvod? Pripravovaný album je vraj inšpirovaný Carlom Gustavom Jungom, ktorý je spájaný s kresťanským mysticizmom. To sa Kingovi nepáči a aby "zachoval umeleckú integritu", odchádza z kapely a všetkým poprial veľa úspechov.

Novinky

Madball vydali nový album For the Cause. Okrem neho vypustili cez týždeň hneď dve videá. Prvé je výrazne pohodové s nádychom reggae. Teda aspoň zo začiatku. Rev Up sa však neskôr rozbehne do štandardnej hopsačky. V druhom prípade idú naplno hneď od začiatku. Do skladby The Fog si navyše na pomoc zavolali aj frontmana Rancid, Tima Armstronga.


Ordinary Corrupt Human Love od Deafheaven vyjde o necelý mesiac a páni ma neprestávajú tešiť. Novinka Canary Yellow je 13 minút ich typického pozitívneho black metalu, ktorú si musíte vypočuť.


Ak by ste ale predsa len radšej niečo tradičnejšie, Švédi Craft by vám mali ulahodiť. Ich album White Noise and Black Metal patrí medzi najočakávanejšie albumy roka. Nečudo, veď od ich predošlej štúdiovky uplynulo už sedem rokov. A aj podľa skladby Darkness Falls to bude pecka.


Vedľa rozhodne nešliapnete ani s novinkou od Skeletonwitch. Devouring Radiant Light síce vyjde až o mesiac, skladbu When Paradise Falls si však na Bandcampe môžete vypočuť už teraz.

Zaujímavou prerábkou sa blysol Marilyn Manson. Cry Little Sister (pôvodne od Gerarda McManna) vraj má byť na soundtracku k filmu The New Mutants. Jeho vydanie sa posunulo, ale Manson so skladbou nečakal, takže si ju môžete vypočuť nižšie. (pm)


Technicky ladené publikum zaujme dvojica 7 Horns 7 EyesObscura. Prví menovaní síce zatiaľ nič konkrétne neohlásili, avšak vystúpenie bubeníka Alexa Rudingera na Meinl Drum Festivale rozhodne zaujme. Štyri a pol minútová inštrumentálka The March nechá vyniknúť najmä bicím, ak si do nej ale domyslíte nejaké vokály, v pohode by sa uživila aj na albume. Obscura čoskoro uzavrie desaťročnú snahu o štvoralbumový koncept, ktorý odštartoval vydaním Cosmogenesis. Z albumu Diluvium pochádza aj skladba Emergent Evolution, ktorá (okrem iného) zaujme najmä skvelou basovou linkou.


Haluze týždňa

Z plejády mashupov, ktoré by nemali fungovať, ale fungujú, tento týždeň vyberáme Careless Whisper od Wham!Seasons in the Abyss od Slayer.


Nádej do budúcna nám prináša dvojica mladých bubeníkov, ktorí by schovali nejedného dospeláka. Osemročná Yoyoka Soma to naplno rozbalila na Good Times, Bad Times od Led Zeppelin a jej výkon by určite schválil aj sám Bonzo. 10-ročný severan Johannes Rørvik Grov odohral celú diskografiu Metallica. Teda aspoň ich štúdiovky. Samozrejme si ho všimla aj jeho obľúbená kapela a trochu ho podporila na Facebooku. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Pavol Magic
Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: Metallica