Štrnásť rokov. Tak dlho museli fanúšikovia DJa Shadowa čakať na druhý slovenský klubový koncert tejto ikony dídžejingu a samplingu. Už v stredu 26. júna sa v rámci série Danube Music Day vráti do Majestic Music Clubu, kde v roku 2010 zažil svoju slovenskú premiéru. Na jeho vystúpenie sa tešia nielen fanúšikovia, ale aj naši známi dídžeji a producenti ako Vec, Gabanna či Duhan.

DJ Shadow si aj vďaka pozvaniu do Bratislavy predĺžil úspešné turné k minuloročnému albumu Action Adventure. Autor kultového albumu Endtroducing..... (1996) svojou tridsaťročnou kariérou ovplyvnil viacero žánrov ako trip-hop, hip-hop či drum&bass a jeho tvorba si aj medzi hudobníkmi našla množstvo fanúšikov, ktorí ocenili vášeň a prístup, s akým nazerá na hudbu. O jeho vplyve porozprávali aj dídžeji a producenti zo slovenskej scény, ktorí vyzdvihli nielen jeho kreativitu pri vytváraní, miešaní a samplovaní rôznej hudby, ale aj schopnosť predchádzať dobovým trendom a určovať tie vlastné.

Isobutane: "DJ Shadow u mňa osobne zohral extrémne dôležitú úlohu pri formovaní hudobného vkusu a melodického cítenia. Spomeniem hlavne legendárny Endtroducing..... – album, ktorý je svojou atmosférou a nápadmi niekedy až príliš silnou zaťažkávacou skúškou a tlačí na emócie s obrovskou silou. Veľmi silný vzťah mám aj ku albumu Preemptive Strike, ale rozhodne sa oplatí spomenúť aj prvú dosku UNKLE, Psyence Fiction, na ktorom je rukopis tohto človeka cítiť veľmi výrazne. Atmo a skill – to kombo treba dať live."

Vec: "Shadow je neskutočne zdatný vo výbere samplov, ich kombinácii a vrstvení. Teda tak som ho vnímal v jeho skoršej tvorbe. Dôležitá vec pri jeho živých vystúpeniach je, že nepodceňuje vizuálny výstup svojej šou."

Gabanna: "Je veľmi ťažké definovať tohto umelca, ale DJ Shadow je človek, ktorý ovplyvnil moje celkové vnímanie hudby ako kvalitný scratcher, sampler, MPC beatmaker, ktorý má úžasne široký záber hudby. V jeho tvorbe sú rôzne melanchólie, filmové motívy, všelijaké abstrakty, výpovede o hrôzach sveta a vzápätí vás dokáže doviesť do úplného kľudu. To je pre mňa DJ Shadow, v jeho rytmoch počuť všetko – ambient, klavírne a organové sóla, funky-beat, hip-hop, trip-hop, breakbeat až po drum&bass."

Duhan: "DJ Shadow pre mňa patrí medzi trip-hopovú klasiku, samploval prevažne menej úspešné skladby, ktorým chcel týmto dať poctu."

DJ Koki: "Jeho hudbu by som charakterizoval ako abstraktný hip-hop. Nesie sa hlavne v breakbeatových a hip-hopových beatoch. Je plná samplov, scratchov, elektroniky a vokálov hosťujúcich MCs. Cítiť v nej prvky funku, soulu, ale aj rocku a elektroniky. Vnímam ho ako alternatívneho umelca, ktorý svojsky pracuje so samplami a vytvára tým nové kompozície. Jeho LIVE hranie je kombinácia dídžejingu a živého hrania zosynchronizovaného s projekciou. Je to niečo, čo sa v našich končinách nevidí tak často, preto by bolo dobré nenechať si to ujsť."

DJ Shadow vráti do Bratislavy po štrnástich rokoch už o týždeň, 26. júna. Ako support sa predstaví portugalský dídžej a producent Holly.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)