"Vážení poslucháči, zostaňte pri svojich prijímačoch. Zobuďte svojich blízkych a susedov. Za malý okamih budeme vysielať mimoriadne dôležitú správu." Týmito slovami z úst Táne Pauhovofej začína videoklip ku skladbe Vlny, ktorá je titulnou pesničkou očakávaného rovnomenného filmu Jiřího Mádla.

Autorkou singlovej novinky je uradujúca Absolútna slávica Ewa Farna, ktorá sa po boku Jana Vávru podieľala na texte a spolu s Lukášom Chromkom a Matejom Turcerom napísali hudbu. Na svojich sociálnych sieťach speváčka uviedla, že je nová pesnička "inšpirovaná odvahou a hodnotami redakcie, ktorá neuhla pred hrozbami a strachom, a postavila sa za to, v čo verila. Istú nekonvenčnosť a rebéliu sme chceli zachytiť aj v piesni. Chcela som, aby pesnička dokázala fungovať samostatne v mojom repertoári, zároveň nech je tam viditeľná inšpirácia v tom čase a nech je v nej cítiť vzdor aj nádej."

Pre režiséra a scenáristu Jiřího Mádla bola Farna jasnou voľbou: "Som veľmi rád, že pesničku k Vlnám robila Ewa. Od začiatku dáva takéto spojenie zmysel, pretože sme naše kariéry odštartovali v rovnakom čase a sú si celých tých dvadsať rokov veľmi podobné. Vlny sme chceli od začiatku urobiť ako film, ktorý mieri na veľké publikum, a zároveň nesie svoju kvalitu. O to isté sa so svojou hudobnou tvorbou snaží aj Ewa."

"Oslovenie od Jirku ma veľmi potešilo, verím v jeho poctivosť a profesionalitu v tom, čo robí. Ako pri všetkých ponukách som však trvala na zhliadnutí filmu, a tak sme sa pred pár mesiacmi spolu s tímom, ktorý som pre tento projekt vybrala, zišli v kinosále," dopĺňa Ewa Farna, ktorej sa v piesni podarilo zachytiť atmosféru doby, o ktorej film hovorí, hoci s moderným zvukom. Vlny vtiahnu diváka do 60. rokov, kedy hral z rozhlasových prijímačov rock'n'roll, študentské revolty menili svet a v redakcii Československého rozhlasu pôsobili novinárske celebrity svojej doby.

"V 60. rokoch znela z rozhlasových vĺn hudba, ktorá svojou energiou a silou vedela strhnúť davy. Hudba sú emócie, je to o prítomnom okamihu tu a teraz a silu tej doby sme chceli previesť do súčasnosti. Ewa svojím hlasom, talentom a energiou oslovuje celú krajinu a svojím prístupom a pokorou k remeslu zase nás ako tím. Z výsledku máme obrovskú radosť," okomentovala spoluprácu s Ewou Farnou producentka filmu Monika Kristl.

Napínavý triler Jiřího Mádla o "dôležitosti rodiny, boji za slobodu a jednej nahrávke, ktorá môže zmeniť beh dejín", bude mať premiéru na Medzinárodom filmovom festivale Karlovy Vary. Do kín bude uvedený 15. augusta.

Text: Hudba.sk (zdroj: Ewafarna.cz)