Za prvých šesť mesiacov tohto roka sme sa dočkali viacerých skvelých albumov, ktoré by inokedy vystačili aj na dlhšie obdobie. Ak sú ale najnovšie klebety pravdivé, rok 2016 sa zapíše do histórie.

Magnet týždňa

A to konkrétne tým, že by sme sa po celej dekáde dočkali nového albumu krstných otcov progu - kapely Tool. U týchto pánov sme si už zvykli na všeličo, takže v pohode sa môže jednať o úplnú kačicu, ktorú vypustili samotní kapelníci na čele s Jamesom Maynardom Keenanom. Ak by sa ale tvrdenia anonymného zdroja, ktorý informácie zverejnil na stránke Reddit, naplnili, na jeseň sa môžeme ponoriť do dvojdiskovej, dva a pol hodinovej extázy s názvom Decem. Žiadna zo skladieb pritom nebude mať menej ako 12 minút. Na stránke Ultimate Guitar sa nachádzajú aj ich názvy. Odľahčenie na záver - anketa Koncrete k tomu, kto vlastne Tool počúva. (pm)


Šroty týždňa

Radosť z koncertu, na ktorý sa chystali metaloví fanúšikovia z celého Slovenska aj z okolitých krajín, vystriedalo veľké sklamanie. Sobotný koncert americkej legendy Megadeth na poslednú chvíľu zrušili pre zranenie basového gitaristu Davea Ellefsona, ktorý si v piatok v Maďarsku zlomil nohu. Prečítajte si viac

Zrejme najzábavnejšiu správu týždňa zverejnil Flea z Red Hot Chili Peppers na Instagrame. Kapela je aktuálne na turné, v rámci ktorého zavítala aj do Bieloruska. Na letisku si ich zavolali na kontrolu colníci a donútili ich podpísať pár CDčiek a plagátov Metallica. Nepomohlo ani vysvetľovanie, že to naozaj nie sú oni. Colníci mali svoju pravdu a nenechali sa prosíkaním obmäkčiť. (pm)

Corey Taylor zo Slipknot očividne nie je nadšený z ľudí píšucich SMSky počas jeho koncertu. Presvedčil sa o tom aj fanúšik, ktorý si počas jednej zo skladieb zrejme potreboval vybaviť niečo mimoriadne dôležité. V prvej rade. Rovno pred Taylorom. Ako sa ukázalo, nebol to najlepší nápad. Asi ako výstrahu to kapela dala aj na Twitter. (pm)


Novinky

Do festivalu Gothoom v Ostrom Grúni už zostáva iba pár dní. Ak si nechcete nechať ujsť kapely ako Napalm Death, Cattle Decapitation, Marduk, či Rotting Christ, nesmiete na ňom chýbať. Vidíme sa vo štvrtok. (pm)


V závere septembra Opeth vydá album Sorceress. Švédi sú aktuálne v štúdiu, z ktorého pochádza aj krátka ukážka niektorej zo skladieb. Príjemná vybrnkávačka môže byť predzvesťou čohokoľvek, takže omnoho múdrejší nie sme. (pm)

Trochu jasnejšiu predstavu (ale fakt len trochu) dáva o albume Broken Lines od Giraffe Tongue Orchestra výsek z piesne Blood Moon. V tomto prípade si ju ale kľudne môžete vypočuť aj celú - stačí si album predobjednať na Pledge Music. (pm)

Devil’s Calling je bonusová skladba z reedície albumu Ire od Parkway Drive. Skôr, než si ju vypočujete, vás ale musím varovať – rozhodne sa nestane vašim favoritom. Headbanger_FM ju dokonca označil za hudobné sklamanie tohto roka. (pm)


Omnoho viac ma potešili Periphery. Z pripravovanej trojky, ktorá vyjde už v piatok, zverejnili skladbu Motormouth. Kapela sa v nej vracia ku temnejšej atmosfére a celý kúsok je postavený najmä na skvelých riffoch popretkávaných inštrumentálnym šialenstvom. (pm)


Megadeth cez týždeň predstavili nového bubeníka na plný úväzok. Po Chrisovi Adlerovi, ktorý dočasne prebral taktovku po Shawnovi Droverovi, bude rytmus udávať Dirk Verbeuren. Fanúšikovia Mustainea a spol. sa celkom tešia, keďže nový prírastok je aktuálne jedným z najlepších metalových bubeníkov. Oči pre plač ale zostali priaznivcom kapely Soilwork. Verbeuren sa kvôli novému angažmánu musel vzdať hrania vo svojej domovskej kapele. Zbierka rarít Death Resonance bude teda posledným oficiálnym albumom, na ktorom sa Dirk podieľal. Z neho pochádza aj doteraz nezverejnený vypaľovák These Absent Eyes. (pm)


Metal Injection streamuje debut bandy Lillake s názvom Become. Medzi členmi nájdeme aj mená ako Nico Santora (Suicidal Tendencies) a Evan Brewer (ex-The Faceless, Entheos). Ak by sme ale inšpiráciu hľadali v ich pôvodných kapelách, veľa podobností by sme nenašli. Become je skôr prog metal. Isté vplyvy tech deathu a crossoveru sú však miestami citeľné. Celkovo je to ale jedna z top nahrávok tohto roka. (pm)

Haluz týždňa

Hudobníci sa počas svojich vystúpení tvária najrôznejšie. Plné nasadenie proste k hudbe patrí. Táto dáma to však povzniesla na novú úroveň a stala sa automaticky hitom internetu. Nedivím sa. (pm)



Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm)
Foto: Tool Dissectional

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers, Tool