Skupina Živé kvety si v textoch o živote vo svojom rodnom meste nikdy nedávala servítku pred ústa. Výnimkou nie je ani nový singel o Bratislave, v ktorom ju Lucia Piussi opisuje kruto pravdivými prirovnaniami a metaforami. Okrem jej trpkého prednesu podčiarkuje mrazivú atmosféru Hammond organ legendárneho Mariána Vargu.

Čerstvá novinka kapely Živé kvety Bratislave vzdáva hold, no zároveň je aj jej obžalobou. Singel obsahujúci dve pesničky si môžete zakúpiť na iTunes, no zberatelia vinylov sa môžu tešiť aj na maxisingel. Na jeho "A" strane sa nachádza Bratislava II., v ktorej hosťuje Marián Varga, na "B" strane je Bratislava I. Vinyl vychádza v pražskom undergroundovom vydavateľstve Polí5.

Nahrávky vznikli v skúšobni Živých kvetov, ktoré kapela na čele s Kubom Kratochvílom pretvorila na improvizované domáce štúdio. Obe pesničky zmixoval a spoluprodukoval Erik "Losos" Horák a zmastroval Ondřej Ježek (Květy, Kolowrat, Zrní...). Ku skladbe Bratislava II. skupina natočila videoklip poskladaný zo záberov prevažne na tie miesta Bratislavy, na ktoré jej obyvatelia nie sú príliš hrdí. Režisérom videa, ktoré umocňuje atmosféru skladby, je slovenský filmár Maroš Berák.

Silný vizuál ponúkne aj obal vinylovej platne. Znázorňuje dva rovnaké pohľady na Hrad a koľajnice, ktoré od seba delí 70 rokov, pričom staršia z fotografií patrí skvelému bratislavskému fotografovi Viliamovi Malíkovi. Autorom dizajnu je Palo Bálik.


Stálica bratislavského undergroundu sa v júni vrátila na koncertné pódiá po ročnej materskej dovolenke speváčky Lucie Piussi. Skupina ešte pred prvým tohtoročným vystúpením koncom mája zverejnila netradične pozitívnu, materstvom inšpirovanú novú pesničku Babylove. Zatiaľ posledný radový album Živých kvetov Oľga, ideš svojím tempom!, ktorého singel Kde to žijeme sa objavil aj v dokumente Zuzany Piussi Od Fica do Fica, vyšiel v roku 2012. Viac informácií nájdete na oficiálnom webe www.zivekvety.sk.

Živé kvety - Babylove:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla za Živé kvety Henrieta Hanzalíková.
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Živé kvety