Juhoafrická formácia Die Antwoord je známa svojimi perverznými chúťkami, ktorým dáva voľný priebeh nielen v textoch ale aj vo videoklipoch. V tom najnovšom si vzala na mušku Lady Gaga, ktorá v uliciach Johannesburgu najprv príde o svoju gráciu a potom aj o život. Tým však sranda len začala. Speváčka totiž na klip reagovala na Twitteri.

Keď Die Antwoord v utorok zverejnili svoj nový videoklip, ľudí, ktorí ich tvorbu sledujú už od veľkolepého vstupu na scénu (klip Enter The Ninja, 2010), už príliš neprekvapili. Objavili sa dokonca aj názory, že už je to stále o tom istom. V podstate je to pravda, v ich klipoch ako Evil Boy, Rich Bitch alebo Baby's On Fire sa objavilo všeličo a fanúšikovia si na rôzne úlety v podaní dvojice Ninja a Yo-Landi Vi$$er dávno zvykli.

Klip k novinke Fatty Boom Boom je však iný v tom, že má väčší potenciál osloviť aj ľudí, ktorí o Die Antwoord doteraz nepočuli. Dôvod je jednoduchý - terčom ich perverzností sa stala popová hviezda Lady Gaga. Je to skvelý výber, keďže ona sama sa snaží pôsobiť šokujúco a výstredne a fanúšikov nazýva svojimi príšerkami. Možno sa teraz z niektorých z nich stanú veľké príšery milujúce Die Antwoord, keďže v porovnaní s nimi je Lady Gaga asi taká výstredná ako Miro Šmajda.

Pani, ste väčšia ako my, ale my sme coolovejší

K zviditeľneniu klipu navyše prispieva aj samotná speváčka, ktorá sa po jeho vzhliadnutí včera zrejme cítila natoľko dotknutá, že na Twitter napísala: "Myslím, že ste podivní*, ale nemáte hit. Stotisíc predaných lístkov na koncert v San Franciscu. #thatsmyshit" (* - odkaz na song I Fink U Freaky).

Odpoveď (mimochodom, to je v preklade Die Antwoord) na seba nenechala dlho čakať. "Pani... aj keď ste 'väčšia' ako my... my sme stále coolovejší... a okrem toho nemáme krevety v našich genitáliách..." uviedli so svojím typickým nadhľadom a recesistickým štýlom, ktorý mimochodom nie je o nič menej vykalkulovaný ako štýl Lady Gaga. Ale je aspoň zábavnejší.

Napriek dobre premyslenému marketingu formácii Die Antwoord treba uznať, že má svoje hranice. Práve Lady Gaga totiž chcela zrejme zvýšiť svoj kredit u undergroundového publika tým, že Juhoafričanov pozvala na svoje turné. Tí si však (zatiaľ) svoj kredit udržali - pozvanie odmietli a namiesto toho jej to naložili v novom klipe. Keď ich Lady Gaga, stvárnená symbolicky chlapom, vidí pripravovať sa na pouličné vystúpenie, poznamená "mali by mi predskakovať". To však ešte netuší, čo ju čaká...

Die Antwoord - Fatty Boom Boom

PS: Po odmietnutí Lady Gaga povedal Ninja v marci v rozhovore pre MTV slová, ktoré svedčia o tom, že Die Antwoord sa za úspech a peniaze nezapredajú: "Radi robíme pop, ale radi robíme aj hardcore. Miešame ich dohromady tak, aby to malo dušu. Nie je to len lacná umelá sračka, viete?" Ale, samozrejme, možné je všetko. Aj to, že toto celé je len ďalšia dobre premyslená hra na fanúšikov a na najbližšom turné Lady Gaga sa Die Antwoord objavia. Môžete uzatvárať stávky.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Die Antwoord, Lady Gaga