Odkaz legendárneho rakúskeho jazzového klaviristu a skladateľa je stále živý. Svedčí o tom aj projekt Zawinul Legacy Band, ktorý už na budúci týždeň - od 24. do 26. októbra - zahrá skladby jeho projektov Weather Report a Zawinul Syndicate naživo v troch slovenských mestách.

Kapela sa na Slovensku predstaví v zložení Scott Kinsey (klávesy), Hadrien Feraud (basgitara), Bobby Thomas Jr. (perkusie), Mike Baker (bicie) a Katisse Buckingham (saxofón, flauta). Prvý koncert odohrajú na podujatí Jazz Prešov (24.10.), v piatok vystúpia v rámci prvého dňa Bratislavských jazzových dní (25.10.) v Bratislave a o deň neskôr na žilinskej časti džezákov (26.10.), kde sa predstaví aj Big band Žilinského konzervatória a kapela Darkness Positive Quintet.

Zawinul Legacy Band rozhodne nie je obyčajná tribute kapela. Ide o aktérov, ktorí boli Zawinulovými hudobnými a životnými súpútnikmi a s plným pochopením a autenticitou udržiavajú pri živote majstrovo dielo. Klávesák Scott Kinsey, Zawinulov chránenec a obľúbený spoluhráč, je geniálny improvizátor so silným citom pre harmóniu a formu. Naživo sa návštevníkom BJD predstavil už v roku 2009. Perkusionista Bobby Thomas Jr. hral so Zawinulom vo všetkých jeho kapelách a na niektorých jeho nahrávkach sa podieľal aj autorsky.

Najmladším členom zostavy je basgitarista Hadrien Feraud. Napriek tomu, že tento hudobník nemá ešte ani 30 rokov, vystupoval už s menami ako Chick Corea, John McLaughlin či Matthew Garrison. Aj bubeník Mike Baker má okrem koncertovania s Joeom Zawinulom na konte ďalšie zaujímavé spolupráce, hrával s hviezdami ako Sting, Al Jarreau, Wayne Shorter, Elton John, Aretha Franklin a Whitney Houston. Saxofonista a flautista Katisse Buckingham sa na koncertných pódiách objavoval aj s velikánmi ako Yellowjackets, Prince, Dr. Dre, Herbie Hancock, Lionel Richie či Vanessa Paradis. 

Program 39. ročníka Bratislavských jazzových dní aj tento rok prináša na Slovensko špičkových svetových hudobníkov. V bratislavskej Inchebe od 25. do 27. októbra vystúpia okrem iných aj špičkoví svetoví saxofonisti - so svojím Quartetom v piatok bude koncertovať Joshua Redman a v nedeľu svoj nový album predstaví Chris Potter. V sobotný večer ovládne džezáky so svojím projektom trojica Scott Henderson, Jeff BerlinDennis Chambers. Kompletný program festivalu nájdete TU, ďalšie podrobnosti o podujatí a informácie o vstupenkách sú na www.bjd.sk.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Bratislavských jazzových dní.