Americký spevák, gitarista, skladateľ a žijúca legenda rock'n'rollu Chuck Berry dnes slávi 90. narodeniny. Pri tejto príležitosti celý hudobný svet prekvapil informáciou, že po 38 rokoch vydá nový štúdiový album. Nahrávka ponesie názov Chuck a na trh by sa mala dostať v priebehu budúceho roka.

Novinka bude obsahovať najmä nové originálne skladby, ktoré Chuck Berry sám napísal, nahral a postaral sa aj o ich produkciu. Nahrávanie štúdiovky sa uskutočnilo vo viacerých štúdiách v okolí jeho rodného mesta St. Louis, pričom mu s ňou pomohla kapela v zložení Jimmy Marsala (basgitara), Robert Lohr (klavír), Keith Robinson (bicie) a jeho deti Charles Berry Jr. (gitara) a Ingrid Berry (harmonika).

Muzikant svoj najnovší počin venoval manželke Themette Berry, s ktorou je ženatý už 68 rokov. "Táto nahrávka je venovaná mojej milovanej Toddy. Miláčik, starnem. Na tejto nahrávke som pracoval veľmi dlho. Teraz už môžem len oddychovať," uviedol Berry na svojej oficiálnej webstránke.

Spievajúci kaderník sa stal ikonou rock'n'rollu

Chuck Berry, celým menom Charles Edward Anderson Berry, sa narodil 18. októbra 1926 v americkom San José. Pochádza z početnej rodiny a jeho muzikantskú dráhu určil úspech v súťaži talentov. Vyučil sa za kaderníka, v roku 1952 založil prvé trio v obsadení gitara, klavír, bicie. Po večeroch vystupovali v hudobných kluboch, cez deň pracoval ako kaderník a kozmetik.

V máji 1955 účinkoval v Chicagu. Tam stretol ďalšieho známeho muzikanta Muddyho Watersa a ten ho odporučil nahrávacej spoločnosti Chess Records. Tá s ním uzavrela nahrávaciu zmluvu a v júli 1955 nahral prvú vlastnú skladbu Maybellene. V hitparáde sa dostala až na piate miesto. V tomto období bol v Spojených štátoch aj samostatný rhythm & bluesový rebríček a ten viedla Maybellene deväť týždňov. Hudobný časopis Billboard označil Berryho ako najnádejnejšieho nového umelca.

V júni 1956 mal Chuck Berry v americkom rebríčku druhý hit, skladbu Roll Over Beethoven. Táto sa neskôr stala jednou z najpreberanejších klasík rockovej hudby, začínali s ňou mnohé americké aj anglické skupiny, medzi nimi aj slávni Beatles. Ešte v decembri 1956 účinkoval v prvom hudobnom filme, mal názov Rock, Rock, Rock. Tretí hit pribudol na konto Chucka Berryho v máji 1957, pieseň School Day sa dostala na tretiu pozíciu v americkej hitparáde a na prvé miesto v rhythm & bluesovom rebríčku. Predaj platní prevýšil milión výliskov a Chuck získal svoju prvú zlatú platňu. V septembri 1957 si zahral vo filme Mr. Rock And Roll. V decembri 1957 mal úspech ďalší zo série večných hitov, skladba Rock And Roll Music. Aj túto neskôr do svojho repertoáru prevzali Beatles.


Dvojročné väzenie aj koncert v Bielom dome

Na začiatku roku 1959 si zahral vo filme Go, Johnny Go, v ktorom zazneli aj dve jeho skladby Little Queenie a Memphis Tennessee. Prišli však aj problémy. Do svojho nočného klubu v St. Louis priviedol indiánsku dievčinu z Texasu. Zamestnal ju v šatni, no keď ju začali podozrievať z prostitúcie, vyhodil ju. Odmenila sa mu tým, že ho udala na polícii. Bol obvinený z porušenia Mannovho zákona, že previedol maloletú osobu cez hranice. Súd sa ťahal až do roku 1962 a Chuck Berry dostal dva roky, ktoré si odsedel vo federálnej indiánskej väznici.

Za sumu 150-tisíc dolárov prešiel Chuck Berry od spoločnosti Chess Records v júni 1966 k vydavateľskej firme Mercury. To už mal vybudovaný vlastný zábavný park, ktorý dostal meno Berry Park a peniaze investoval do jeho rozšírenia. V druhej polovici 60. rokov záujem o Berryho trocha upadol. Úspešný comeback oslávil v novembri 1972 so skladbou My-Ding-A-Ling. Tá viedla americký aj anglický rebríček a stala sa Berryho najúspešnejším singlom v histórii. Na žiadosť prezidenta Jimiho Cartera koncertoval 7. júna 1979 v Bielom dome.


Slávny aj vďaka "kačaciemu tancu"

Chuck Berry sa stal ikonou nielen vďaka pesničkám, ale aj vďaka svojím vystúpeniam. Všetky rock'n'rollové hviezdy 50-tych rokov totiž pri mikrofóne tancovali, no on prišiel s niečím novým - slávnym kačacím krokom - akýmsi polokazačkom s gitarou spustenou ku kolenám. Vymyslel ho náhodne, keď si pri jednom z vystúpení v roku 1956, po boku honosne oblečených ďalších hviezd všimol, že má pokrčené nohavice. Touto pózou a gitarou sa snažil aspoň čiastočne tento nedostatok zakryť. 

Berryho muzikantskú dráhu dnes prezentuje 45 vydaných singlov - okrem spomenutých aj Sweet Little SixteenJohnny B. GoodeOh Carol - pričom 14 z nich sa dostalo do TOP 40. Na konte má 18 štúdiových albumov, z ktorých zatiaľ posledný Rock It vyšiel v roku 1979. Okrem toho vydal napríklad aj 31 kompilácií. V roku 1986 bol medzi prvými osobnosťami, ktoré uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Na konte má tiež cenu Grammy za celoživotné dielo z roku 1984 či cenu Kennedyho centra z roku 2000.

Bol inšpiráciou pre kapely ako The Beatles, Beach Boys a množstvo ďalší rockových umelcov. Hudobný časopis Rolling Stone ho zaradil na piate miesto v rebríčku 100 najúspešnejších hudobníkov všetkých čias. "Nikdy svoju gitaru nezavesím na klinec, možno, že tak zoslabnem, že sa o ňu budem musieť opierať. Ale myslím si, že to všetko raz skončíme spolu," znie jeden z jeho slávnych citátov, ktorý sa k dnešnému ohláseniu nového albumu dokonale hodí.


Zdroj: SITA (Chuckberry.com) + TASR
Foto: AP Photo/Josh Reynolds

Súvisiaci interpreti: Chuck Berry