Legendárna pesničkárka, dlhoročná bojovníčka za ľudské práva a svetová osobnosť pevne spätá s našou krajinou - Joan Baez - končí s koncertným vystupovaním a jedným z posledných miest, kde sa predstaví bude Bratislava. Koncert v rámci turné Fare thee well... sa uskutoční 29. marca 2018 v bratislavskom Istropolise.

"Budúci rok bude posledným, kedy budem koncertovať," hovorí Joan Baez. "Turné sa bude skladať so štyroch častí, každá v inom mesiaci. Mohla by som sa rozhodnúť ešte spievať na protest alebo spraviť niečo v tomto štýle. Ale hlas ma už neposlúcha tak, ako kedysi. A preto som sa musela vysporiadať s rozhodnutím, kedy bude správne prestať spievať. A tá chvíla nastala."

Jedným z posledných miest jej rozlúčkového turné bude Bratislava a je v tom veľká symbolika. Práve v hlavnom meste Slovenska sa totiž speváčka spriatelila s Václavom Havlom, a práve v Bratislave odohrala legendárny koncert na Bratislavskej lýre, počas ktorého jej polícia vypla elektrinu. Bolo to práve bratislavské pódium, na ktoré pozvala Iva Hoffmanna, tvár a hlas nežnej revolúcie z roku 1989. Joan Baez sa tak stala svetovým symbolom podpory, ktorej sa Československo dočkalo ešte pred pádom železnej opony.


Podujatie je určené predovšetkým milovníkom tradičného folku, pesničiek s odkazom a príbehom, ktoré majú spoločenský presah. Tvorba a posolstvo Joan Baez oslovujú fanúšikov osobností ako Bob Dylan, Leonard Cohen či Simon & Garfunkel. Už z vyššie uvedených riadkov je však jasné, že vystúpenia tejto velikánky angažovaného folku a občianskeho aktivizmu nikdy neboli len o hudbe a pesničkách. Sú doslova kultúrnou udalosťou a o jej bratislavských koncertoch to platí mnohonásobne. Rozlúčkový koncert možno brať ako symbolickú bodku za jednu veľkou etapou našej histórie.

Joan Chandos Báez sa narodila 9. januára 1941. Prvý, eponymný album vydala v roku 1960, odvtedy na trh uviedla viac ako dve desiatky štúdiových nahrávok. Zatiaľ posledná má názov Day After Tomorrow (2008). Okrem vystúpenia na Bratislavskej lýre sa na Slovensku predstavila aj v roku 2008 na festivale Bažant Pohoda v Trenčíne a 11. októbra 2014 vystúpila s veľkým úspechom v NTC (reportáž). Naposledy ju u nás uvidíme spievať 29. marca 2018. O deň skôr sa predstaví aj v pražskom Kongresovom centre.

Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Holetz z agentúry Publique. Ďalšie podrobnosti nájdete na Facebook evente.

Foto: AP Photo/I.Lopez

Súvisiaci interpreti: Joan Baez