Je známy svojím divokým spôsobom života v rock'n'rollovom štýle sex, drogy a alkohol (vraj pil fľašu vodky denne), ale aj otvorenými výrokmi, keď už neraz svojimi slovami rozhneval Micka Jaggera. Gitarista Keith Richards, podľa mnohých odborníkov srdce a duša najznámejšej rockovej kapely Rolling Stones, má dnes 75. narodeniny.

Keith Richards sa narodil 18. decembra 1943 Bertovi a Doris Richardsovým v Dartforde, východne od Londýna. Keith bol jedináčik, jeho otec pracoval ako parťák v továrni na žiarovky v Hammersmith, matka bola zamestnaná v pekárni. Hudobné základy dostal od deda menom Gus Dupree. Ten bol v 30. rokoch vedúcim tanečného orchestra.

Do základnej školy chodil vo Wentworthe, jeho spolužiakom na Maypoole Country Primary School bol Mick Jagger, ktorý býval neďaleko. Z matkinho platu dostal Keith prvú gitaru aj prvý gramofón. Po strednej škole chodil v Dartforde na techniku, a potom na umeleckú Sidcup Art School v Londýne.

Hudobnú legendu vytvorili vo vlaku
     
Nápad založiť skupinu Rolling Stones vznikol vo vlaku. Pri cestovaní do Londýna sa 17. decembra 1961 v jednom kupé stretli bývalí spolužiaci Mick Jagger a Keith Richards. Počas tohto rozhovoru zistili, že obaja sú fanatikmi do rhythm & blues a rozhodli sa založiť skupinu. Stalo sa. Prišiel gitarista Brian Jones, basový gitarista Dick Taylor, klávesák Ian Stewart a bubeník Mick Avory a v apríli 1962 začali skúšať. Oficiálne sa predstavili na prvom vystúpení 12. júla 1962 v známom londýnskom hudobnom klube Marquee. Namiesto Dick Taylora prišiel 7. decembra 1962 Bill Wyman a za bicie sa 14. januára 1963 posadil Charlie Watts.

     
Prvý singel so skladbou Come On formácia vydala 7. júna 1963, prvú LP platňu s eponymným názvom The Rolling Stones potom 16. apríla 1964. Prvýkrát viedli anglický rebríček v júli 1964 so skladbou It's All Over Now. Od tohto času patria k špičke svetovej rockovej 
hudby. Keith kraľoval s gitarou, spev bol doménou Micka Jaggera, autorstvo pesničiek si delili rovnakým dielom. Prvýkrát si Keith aj zaspieval v skladbe Happy na albume Exile On Main Street z roku 1972.


Rolling Stones boli jednou z prvých svetových kapiel, ktorá prišla do Prahy po Nežnej revolúcii. Na Strahove koncertovali 18. augusta 1990. Pozval ich prezident Václav Havel, na koncert prišlo 110-tisíc fanúšikov. Techniku priviezlo do Prahy 43 kamiónov, zvukový aparát mal výkon 500-tisíc wattov. Bývali v hoteli Palace a Keith Richards mal k dispozícii jednu klimatizovanú izbu pre svoje gitary.

V Prahe sa stretli aj s Havlom. "Nasvietili sme sídlo hlavy štátu a urobili z toho Tádž Mahál. Dali sme Václavovi malé biele diaľkové ovládanie s vyplazeným jazykom. Obchádzal nasvietený Hrad a zrazu sochy ožili. Bol ako decko, stláčal tlačidlá a vykrikoval radosťou. Málokedy sa s prezidentom stretnete takto a ešte si poviete: Ježiš, to je super chlap," napísal vo svojej biografii Richards. V Českej republike vystupovali Rolling Stones celkom šesťkrát, päťkrát v hlavnom meste a raz v Brne. Naposledy to bolo 4. júla tohto roku v rámci No Filter Tour.
    
Dokumentom o jednej z najstarších svetových skupín je koncertný film Shine A Light z roku 2008, ktorý o Rolling Stones natočil americký režisér Martin Scorsese. Je zostrihom z dvoch koncertov, ktoré kapela odohrala v newyorskom Beacom Theatre. Životnú a muzikantskú dráhu oslávenca približuje kniha Keith Richards - Život rockera, ktorú napísal americký novinár a spisovateľ Bill Nilkowski.


Divoký Keith

Hovorí sa, že keď v roku 1978 pracoval na albume Some Girls, strávil päť dní bez spánku v štúdiu. To však nebol jeho rekord. Najdlhšie vraj vydržal bez spánku až deväť dní. Keď mu v roku 2002 zomrel otec, so stratou sa vyrovnal opäť po svojom. Jeho popol mal zmiešať s kokaínom a vyšňupať. "Objavili titulky a úvodníky na tému kanibalizmu. Ako starý profík som hovoril, že to bolo celé vytrhnuté z kontextu. Nemôžem nič potvrdiť ani vyvrátiť. Zasadil som anglický dub, aby som otcov popol rozprášil okolo. Ako som zdvihol vrchnák tej krabičky, jemný prášok z jeho popola dopadol na stôl. Nemohol som ho len tak zmiesť na zem, tak som po ňom prešiel prstom a zvyšok som nasal do nosa. Popol popolu, otec synovi."

Keith Richards nepatrí k ľuďom, ktorý by si dávali servítky pred ústa, a hovorí veci tak, ako si ich myslí. Neraz sa musel kvôli svojim výrokom ospravedlňovať aj Mickovi Jaggerovi. Ich vzťah je podľa jeho slov súrodenecký, ale komplikovaný. "Z praktických dôvodov musíme mať šatne kilometer od seba - on neznesie ten hluk, čo robím, ja ho nedokážem počúvať, ako hodinu cvičí stupnice. Možno nie sme priatelia, ale sme si blízki ako bratia. Bratia sa bijú. Nikto predo mnou nesmie povedať o Mickovi krivé slovo. Takého človeka by som pokojne podrezal."

Pred pár dňami sa objavili informácie, že Keith Richards skoncoval s alkoholom, takmer úplne. "Už je to asi rok. Zatiahol som brzdu, mal som toho dosť," uviedol hudobník, ktorý sa vraj úplne vzdal tvrdého alkoholu, pričom si len občas dá pivo alebo víno. "Dnes už drogy nie sú zaujímavé a aj tak som ich už všetky vyskúšal."


Gitarista na sólovej dráhe

Keith nahral tri sólové albumy, Talk Is Cheap je z októbra 1988, Main Offender z októbra 1992 a Crosseyed Heart zo septembra 2015. V roku 2014 vydal Keith detskú knižku Dedo Gus a ja, v ktorej spomína na svojho deda, ten ho naučil prvé akordy a daroval mu aj prvú gitaru. Ilustrovala ju jeho dcéra Theodora Richards.

      
Súkromný život tejto rockovej hviezdy poznamenala závislosť na heroíne aj konzumácia ďalších drog, ktoré premenili jeho pôvodne detskú tvár do podoby zjazveného a šedivého bojovníka. Dokonca Johnny Depp ho chcel použiť ako predlohu pri stvárnení postavy prepitého svojského kapitána v Pirátoch z Karibiku. "Ja som ho len naučil, ako chodiť za roh, keď sa ožeriete - nikdy sa nesmiete otočiť čelom k stene. Ten zvyšok je jeho."

Prečítajte si: Tony Iommi z Black Sabbath je prekvapený, že Keith Richards je ešte stále nažive

Richards bol väznený, hospitalizovaný, ocitol sa aj na prahu straty života. Všetko však prežil, čo je pre mnohých záhadou. Krátko pred jeho narodeninami na sociálnych sieťach koloval známy výrok, ktorý je bežne spojený s budúcnosťou našich detí: "Mali by sme sa začať strachovať o to, aký svet tu zanecháme pre Keitha Richardsa."
     
Nikto nevie dnes presne povedať, odkiaľ berú valiace sa kamene toľkú životnú energiu. Stále koncertujú, Mick Jagger má 75 ako Keith, bubeník Charlie Watts je ešte o dva roky starší, najmladším zo štvorice je gitarista Ronnie Wood. Ten má iba 71. Hoci by už pre svoj status legendy nemuseli robiť nič viac, do dnešného dňa neoznámili záverečný koncert. Idú ďalej, budúci rok koncertne odštartujú 20. apríla na Hard Rock Stadium v Miami na Floride.


Zdroj: TASR + Hudba.sk
Foto: Facebook.com/KeithRichards

Súvisiaci interpreti: Keith Richards, The Rolling Stones