Britská grindcoreová legenda Napalm Death vydá koncom mesiaca už svoju pätnástu štúdiovku. Tesne pred vydaním ešte kapela zverejnila nový song. A ten je... fantastický!


Magnety týždňa

How the Years Condemn je štvrtou skladbou albumu Apex Predator - Easy Meat. A keď bude zvyšok očakávanej novinky Napalm Death aspoň z polovice tak dobrý, máme sa na čo tešiť. (pm)

Prečítajte si: Najočakávanejšie hard & heavy albumy 2015



Ak by vám grind nebol úplne po chuti, máme tu ešte jeden magnet. Album St. Anger bol jedným z najkontroverznejších počinov metalovej histórie a značne zatracovaný album Metallicy. Dvaja fandovia si povedali, že by stálo za to ho celý prerobiť a pod názvom #STANGER2015 nahrávku zverejnili. Nebudete veriť, ale znie celkom dobre. (pm)


Šroty týždňa

Stránke Lambgoat v poslednej dobe celkom išla karta a z nejakého dôvodu sa dostali k dvom úžasným perlám. Prvou je vec, ktorá je veľmi ťažko popísateľná. Kapela Dead Cold Inside sa totiž označuje ako "numetal-core industrial experimental metal rapcore". Ak toto nie je pokus o trolling najtvrdšieho zrna, tak potom už fakt neviem. (pm)


Za povšimnutie stojí aj video Driving Me Insane od kapely Frozen By Fire (...). To našťastie popisovať nemusím. Stačí, ak si ho pozriete / vypočujete. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Cez víkend som veľmi intenzívne točil predchádzajúci album od Periphery. Teším sa na novinku a pevne verím, že na nej bude čo najviac chytľavých skladieb typu The Gods Must Be Crazy!


Švédski miláčikovia The Crown sú zatiaľ dosť výrazným sklamaním. Určite im dám viac šancí, ale po pár vypočutiach márne hľadám silné motívy a zaujímavé skladby.


Enter Shikari mieria priamo do čierneho. V tejto chvíli najlepší album, aký som v novom roku počul.


Je nu metal mŕtva vetva vo vývoji našej obľúbenej hudby? Aj o tom bude aktuálny Headbanger_FM. Laďte vaše rádiá_FM ako vždy v pondelok o 22:00.


Novinky

V posledných januárových dňoch uzrie svetlo sveta album Tierra Y Libertad od kapely Xibalba, ktorá je mojim najobľúbenejším objavom minulého roka. Ak sa vám pozdáva nápad temného, smrteľného hardcoreu, určite skúste aj ich nové video Enemigo. (pm)


Nový bočný projekt Chrisa Barnesa zo Six Feet Under s názvom IHATE má hotové celé demo. A že ste to vy, tak si ho môžete aj vypočuť. Celé. A určite by ste mali. Death metal takýchto grádov tu často nemáme. (pm)


Pre slabé povahy, pobožných ľudí a epileptikov rozhodne nie je vhodné video Meridian. Ak k nim nepatríte, tak si grindový masaker v podaní členov Pig Destroyer a Misery Index pod hlavičkou Fulgora ale nenechajte ujsť. (pm)


Vo večne zamrznutých vodách black metalu alebo extrémneho metalu sa v roku 2014 toho vo svete neudialo veľa. Veľké reči Dimmu Borgir ešte z konca roka 2013 o vydaní nového albumu stroskotali na vyťaženosti gitaristu Silenoza v skupine Insidious Disease, pre ktorých zložil väčšinu hudby pre novú nahrávku (pochopiteľne, tiež ešte nie je vonku), plánoch pripraviť nové DVD, ako aj priznanej farbe, že napriek odstupu vyše štyroch rokov, nemala skupina ešte v júli dostatok materiálu! Posledné lastovičky zaštebotali niečo o začiatku roka 2015. Ha-ha-ha, zasmial by sa Fantomas. Zatiaľ však po Youtube koluje asi pol roka song Bipartisan Apostasy, no ako sa ukázalo neskôr, bol to len prvoaprílový žartík a v skutočnosti sa jedná o kapelu Xantochroid. (ip)


Podobne ustrnul aj druhý gitarista Dimmu Borgir Galder so svojím úspešným a známym projektom Old Man’s Child, keď od roku 2009 niet o novinke ani zmienky a dokonca aj na Metal-archives.com sa status "skupiny" zmenil z "active" na "unknown". (ip)

Ešte smutnejšie je to s prípadom Gorgoroth. Pred rokom avizovaný album mal nielenže meno (Instinctus Bestialis), ale v júli 2014 bol (mal byť) definitívne zmixovaný. A smutnejšie je to preto, lebo oficiálna stránka zmieňuje ako poslednú správu júlové poďakovanie fanúšikom a usporiadateľom za turné z jari 2014 (zahrali aj v bratislavskom Randali)! Od júla 2014 Gorgoroth akoby nejestvoval. (ip)

Poďme ale ďalej z pozitívnej stránky. Po štyroch rokoch sa opäť naštvali otcovia black metalu, anglickí Venom a na 26. januára je ohlásené vydanie CD From The Very Depths so štrnástimi štychmi, ktorými, dúfajme, ovalia fanúšikov povestnou zlobou a typickým Cronosovým vrčaním, revom, škodoradostným smiechom a hrdelným hromohlasom, pri ktorom má ústa v zlobe povestne ohnuté do polmesiaca. Taliansky Darkend sa po veleúspešnom albume Grand Guignol – Book I. z roku 2012 a koncertnej šnúre s Cradle Of Filth, God Seed a Rotting Christ (v Bratislave sa, žiaľ, vtedy predstavila namiesto nich iná skupina) zavreli do štúdia spolu s bývalým klávesákom ukrajinských Nokturnal Mortum Saturiousom, ktorý bude dohliadať a radiť pri orchestrácii ich rituálnej extrémnej tvorby. Kto ich nepoznáte, zoznámte sa raz-dva, lebo ide o mimoriadne talentovaných hudobníkov a ich tvorbu by som si dovolil označiť ako mix COFu a už dávnejšie odumretej Anorexie Nervosy. Dúfam, že chalani do pol roka prekvapia albumom, na ktorý sa budú sypať pozitívne recenzie - doterajšia tvorba tomu nasvedčuje. Medzi nami: veľkolepí sú aj na pódiu. (ip)


Nové albumy chystajú aj opomínaní talianski gothic doom metalisti The Foreshadowing, ktorých hlavne dva prvé albumy sú mojimi srdcovkami. Albumovú štvorku začali nahrávať len v týchto dňoch a ešte tento rok by sa mala objaviť na pultoch. Nasledovať ich budú poliaci Riverside, ktorí aktuálne dokončili proces komponovania. Ich šiesty album sa bude volať Love, Fear and the Time Machine a nahrávať ho začnú v marci. Tieto dve CD budú pre mňa určite horúcimi želiezkami v ohni v roku 2015. (ak)


Satyricon
nahrali živý album so sborom Nórskej národnej opery. Absolútne famózne spojenie sa naživo odohralo v septembri 2013 a v apríli tohto roka vyjde v CD a DVD formáte. Release jednoducho pomenovaný Live at the Opera ponúka jeden song v nezmastrovanej verzii pre váš zrak a vaše uši. (ak)


Na internete sa objavilo video so zábermi Deftones počas nahrávania albumu Eros. Dve a pol minúty trvajúca ukážka neznámej skladby znie veľmi sľubne. Eros je album, ktorý kapela nahrávala v roku 2008 spolu s basgitaristom Chi Chengom. Ten sa v novembri 2008 vážne zranil pri automobilovej nehode a bol v kóme až do svojej smrti v apríli 2013. Nahrávanie albumu preto nebolo dokončené a kapela ho spolu s vydaním odložila na neurčito. Presne rok po Chengovej smrti spevák Chino Moreno zverejnil pieseň Smile, ktorá pravdepodobne pochádza z dnes už legendárnej nevydanej nahrávky. (ak)


Haluz týždňa

Na záver tu máme pre vás tip na ideálnu rodinnú zábavu. Ak vás vaši blízki odsudzujú za štýl hudby, ktorý počúvate / hráte, pozvite ich na hosťovanie. Rovnako, ako to urobil člen kanadskej grindcoreovej kapely Corrupt Leaders. V novom songu sa totiž objavia aj vokály jeho mamy. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk. Aktuálne je novým členom nášho hard & heavy tímu Igor Paško, ktorý bude informovať prevažne o blackmetalových novinkách.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: Obscure Promotion PR

Súvisiaci interpreti: Metallica, Napalm Death