V krátkom čase prišiel svet o ďalšieho významného hudobníka. Vo veku 67 rokov zomrel v pondelok americký rockový hudobník Glenn Frey, ktorý bol jedným zo zakladajúcich členov skupiny Eagles a podpísal sa aj pod jej nezabudnuteľný hit 70. rokov Hotel California.

Smutnú správu potvrdili na oficiálnej webstránke kapely Eagles jeho hudobní kolegovia a tiež manželka a tri deti zosnulého. Podľa nich bol Glenn Frey už dlhšie chorý a napokon v New Yorku podľahol komplikáciám, ktoré mu spôsobili reumatická artritída, akútna ulcerózna kolitída a zápal pľúc.

"Freyova rodina by chcela poďakovať každému, kto sa pripojil ku Glennovi v tomto boji a dúfal a modlil sa za jeho uzdravenie... Slovami nemožno opísať náš zármutok ani našu lásku a úctu voči všetkému, čo dal nám, svojej rodine, hudobnej komunite a miliónom fanúšikov na celom svete," uviedli na svojich stránkach dlhoroční spoluhráči rodáka z Detroitu.

Na úmrtie gitaristu a speváka reagoval samostatne aj Don Henley z Eagles. "Bol ako môj brat. Bude zvláštne chodiť po svete, v ktorom už on nebude. No budem každý deň vďačný za to, že bol v mojom živote. Odpočívaj v pokoji, brat môj," napísal Henley na sociálnej sieti Facebook. Okrem neho sa o svoje pocity zo straty muzikanta podelili napríklad aj Steve Martin, Gene Simmons a Paul Stanley z kapely KISS, Sheryl Crow, Nikki Sixx, OneRepublic, Niall Horan z One Direction či Justin Timberlake, ktorý prezradil, že počúval skladby Eagles s matkou počas ciest do školy.


Glenn Lewis Frey sa narodil 6. novembra 1948 v Detroite. V 60-tych rokoch sa presťahoval do Los Angeles, kde začal spolupracovať s Lindou Ronstadt. Gitarista a spevák založil Eagles v roku 1971 spolu so spievajúcim bubeníkom Donom Henleym, gitaristom Berniem Leadonom a basgitaristom Randym Meisnerom. Nasledujúce desaťročie stáli vo svojom žánri na vrchole slávy, pričom Frey a Henley sú považovaní za jednu z najúspešnejších skladateľských dvojíc, ktorá svetu predstavila melodický kalifornský pop rock.

Medzi ich najväčšie hity patria okrem notoricky známej piesne Hotel California aj Best of My LoveNew Kid in Town alebo Heartache Tonight. Šesťnásobných držiteľov ceny Grammy uviedli v roku 1998 do Rock'n'rollovej siene slávy. V roku 1980 sa Eagles rozpadli, na scénu sa opäť vrátili o 14 rokov neskôr. Ich posledné veľké turné s názvom History of the Eagles trvalo od 6. júla 2013 až do 29. júla 2015 a odohrali počas neho spolu 142 koncertov v Severnej Amerike, Európe, Austrálii a na Novom Zélande.

Frey využil dlhoročnú pauzu v 80-tych rokoch na rozbehnutie úspešnej sólovej kariéry, počas ktorej vydal päť albumov - No Fun Aloud (1982), The Allnighter (1984), Soul Searchin' (1988), Strange Weather (1992) a After Hours (2012). Jeho najväčším sólovým hitom je skladba You Belong to the City, ktorú napísal a nahral pre soundtrack známeho seriálu 80-tych rokov Miami Vice. Známy je aj ako interpret piesne The Heat Is On z filmu Policajt z Beverly Hills (1984).


Zdroj: SITA (AP), Hudba.sk
Foto: AP Photo/Peter Morrison

Súvisiaci interpreti: Eagles, Glenn Frey