Nitrianska trojica Luvver si minulý týždeň ako jediná slovenská kapela zahrala na online verzii festivalu Eurosonic Noorderslag, vďaka čomu jej tvorbu zahrali aj na prestížnej americkej stanici KEXP.

Najväčší európsky showcase festival Eurosonic každoročne navštevujú stovky hudobných profesionálov z celého sveta a málo známym kapelám ponúka príležitosť ukázať im svoj potenciál. Aktuálny ročník sa kvôli pandémii musel presunúť do online priestoru. Napriek tomu nitrianska indie-popová kapela Luvver, ktorú na účasť nominoval festival Pohoda spoločne s Rádiom_FM, neprišla o svoju šancu byť súčasťou programu.

"Už dlhšie sme vedeli, že do Holandska nepocestujeme," hovorí bubeník a manažér kapely, Martin Zaujec. Hoci zážitok a spätnú väzbu zo živého koncertu nič nenahradí, online festival má podľa neho niekoľko výhod.

"Mali sme na prípravu viac času, mohli sme sa s vizuálom viac pohrať a dovoliť si väčšiu šou, akú by sme si v tesne nasekanom programe dovoliť nemohli. A nezadymili sme po ceste dodávkou pol Európy, čo tiež nie je zanedbateľné. Plus tajne dúfam, že takto náš koncert videlo viac ľudí, ako by tomu bolo na skutočnom festivale - nemuseli sa totiž presúvať s pivom v ruke po mraze, stačilo sa teleportnúť preklikom na iný stage," pokračuje.


Zahrala ich americká stanica KEXP

Samotné nakrúcanie koncertu spolu s prípravou a skúškami trvalo štyri dni. Najväčším problémom bolo nájsť vhodný priestor - voľný na niekoľko dní a dostatočne veľký na to, aby bol v čase protipandemických opatrení bezpečný okrem kapely aj pre niekoľkočlenný štáb. Ten nakoniec našli v kultúrnom dome v obci Branč neďaleko Nitry. "Je to nádherný paradox, hrať na najprestížnejšom európskom showcase festivale z dedinského kulturáku," hovorí Zaujec.

Štandardne sa na showcase festivaloch hrajú 40-minútové koncerty, v online verzii Eurosonicu sa tento čas ešte skrátil. Tak ako iné kapely, aj Luuver dostali na prezentáciu len 15 minút, no rozhodli sa využiť ho naplno. Namiesto odporúčaných 2-3 trackov, sa im podarilo do nahrávky prepašovať až štyri piesne.

A ako po odohraní koncertu hodnotia spätne samotný festival? "Jasné, že nám chýbala samotná atmosféra a networking, ale určite nás to posunulo vpred. Na sociálnych sieťach máme kopu pozitívnych ohlasov a pred pár dňami náš track Inureyes dokonca vo svojej šou na americkej stanici KEXP pustil svetoznámy dídžej Kevin Cole," dodáva Zaujec. "Nič z toho by sa nám však nepodarilo bez festivalu Pohoda a Rádia_FM, ktorí nás na Eurosonic nominovali, a bez našich kamošov z LALA Slovak Music Export, najmä Táni Lehockej, ktorí nám celý čas s procesom pomáhali."

Tento rok plánujú chalani z kapely Luvver vydať debutový album It Is What It Is, z ktorého vydali minulý rok päť singlov. Pevne veria, že skladby z neho budú môcť v lete ukázať aj na festivalových pódiách.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Edita Nevrlá. Tlačovú správu sme upravili.