Kultová slovenská kapela Slobodná Európa je na scéne už dvadsiaty piaty rok. Štvrťstoročie svojej existencie sa rozhodla osláviť celoročným koncertným turné po Slovensku a Českej republike a ako bonus k tomu pridá vydanie dlhoočakávaného nového albumu. Ten by sa mal na trhu objaviť už v apríli.

Začiatky skupiny Slobodná Európa siahajú ku koncu roku 1989. Vznikla v bratislavskej pivárni Stará sladovňa, kde pri jednom stole sedeli spevák Miroslav "Whisky" Láber, gitarista Svetozár Korbeľ, basák Braňo Alex a bubeník Peter "Ozi" Hurtig. "V období, keď sme vznikali, oslavovali Rolling Stones 25. výročie svojho vzniku. V tom období sa mi zdalo šialené, že nejaká kapela spolu hrá 25 rokov. A teraz oslavujeme dvadsaťpäťku my. A mimochodom – Rolling Stones nedávno oslavovali 50. narodeniny a opäť sa mi to zdá šialené. Kto vie, čo bude s nami o ďalších 25 rokov. Predpokladám, že pri našom tempe budeme mať nahratý ďalší album," hovorí Jeho Skromnosť Svetozár Korbeľ.

Narážal tým na fakt, že kapela tento rok konečne vydá nový album, na ktorý fanúšikovia museli čakať 11 rokov. Po albumoch Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994) a Trojka (2003), z ktorých vzišlo viacero dnes už kultových pesničiek (Podvod, Analýza dokázala hovno, Relatívny pokoj, Dry '69, Stará sladovňa, Unavený a zničený, Som ten, Čo sa stalo s našim životom?, Golden Beach, Pes, Ráno (1.2.91), Nikdy to tak nebude a ďalšie), to bude za 25 rokov ešte len štvrtá štúdiová platňa Slobodnej Európy.

Slobodná Európa, 2014 Zdroj: RF Music Agency

Album bez vaty

Nahrávanie pesničiek na nový album začalo 9. decembra minulého roku a v týchto dňoch sa nahrávka finalizuje. "Viem, že naše tempo nahrávania albumov s desaťročnými pauzami sa môže javiť ako zvláštne, ale pri našej všetkej psychopatii a nihilizme je zázrak, že aspoň raz za desať rokov sa to podarí. Nový album bude opäť odlišný, tak ako to bolo aj u predošlých troch albumov. A nebude to spôsobené len časovým odstupom, prirodzeným vývojom a dozrievaním, ale aj zostavou v ktorej okrem starých vlčákov Whiskyho (spev), Ďura Černého (bicie) a mňa (gitara) sa prvýkrát na albume objavia aj Branko 'Temo' Černák (gitara) a Martin 'Žumo' Zimanyi, ktorý vystriedal na basgitare Braňa Alexa," hovorí Korbeľ o novinke, na ktorej by sa mal nachádzať aj singel Kríza a skladba Stredná trieda, ktorú skupina zaradila do koncertného setlistu minulý rok.

"Medzi vecami, ktoré máme na album pripravené, neni ani jedna 'vata'. Každá jedna vec sa mi veľmi páči. Sme veľmi radi, že môžeme opäť nahrávať album v spolupráci so zvukovým mágom Ivanom Minárikom, ktorý okrem toho, že je geniálny zvukár, rozumie aj našim obmedzeným interpretačným možnostiam a nechce od nás nemožné," dodal. Album oficiálne vyjde v apríli a jeho krst prebehne v piatok 11. apríla v bratislavskom klube MMC za účasti viacerých hostí, vrátane všetkých bývalých členov kapely. 

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Prečítajte si: Whisky (Slobodná Európa): "Keď to nie je dobré, znamená to, že ešte nie je koniec"


V kluboch aj na festivaloch

Celoročnú šnúru výročných koncertov kapela odštartovala 30. januára v Prahe. Fanúšikovia sa od jari môžu tešiť aj na vynovený koncertný program. "Od krstu nového albumu 11. apríla v Bratislave budeme na koncertoch hrávať samozrejme aj novinky, ale naše koncerty ostanú stále výberom toho najlepšieho z celého obdobia našej existencie ako tomu bolo doteraz," prezradil spevák Whisky.

V rámci osláv vystúpi formácia aj na 18. ročníku multižánrového festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa bude konať od 10. do 12. júla na trenčianskom letisku. Jesenná časť turné bude zahŕňať spoločné koncerty s ďalšou známou, no zatiaľ utajenou slovenskou kapelou a na konci roka sa kapela vráti do klubov, kde celé turné uzavrie.


Slobodná Európa - 25 rokov na tvrdo tour 2014:
(zatiaľ potvrdené koncerty jarnej časti turné)

22. februára 2014 - Donovaly
28. februára 2014 - Nitra
1. marca 2014 - Trenčín
14. marca 2014 - Prievidza
15. marca 2014 - Pezinok
21. marca 2014 - Demänovská Dolina - Jasná
22. marca 2014 - Bystrá - Chopok Juh
28. marca 2014 - Žilina
29. marca 2014 - Žiar nad Hronom
11. apríla 2014 - Bratislava, MMC - krst albumu - exkluzívny predpredaj!
25. apríla 2014 - Brno
26. apríla 2014 - Hurbanovo
23. mája 2014 - Skalica
24. mája 2014 - Boleráz
30. mája 2014 - Ivanka pri Dunaji
13. júna 2014 - Fiľakovo
14. júna 2014 - Trnava
21. júna 2014 - Rohožník

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Roman Fecko z RF Music Agency. Ďalšie informácie o koncertoch bude skupina postupne zverejňovať na oficiálnych stránkach www.slobodnaeuropa.sk a www.facebook.com/slobodnaeuropa.

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa