Nový podcast z autorskej dielne Lukáša Turiaka dáva priestor hosťom zo zákulisia kultúrneho života na Slovensku. V 10-dielnej sérii si poslucháči môžu vypočuť ich životné príbehy ovplyvnené pandémiou, názory na aktuálne riešenie krízy v kultúre a navrhované východiská. Každý diel prináša hosťa z iného odvetvia kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

Podľa tvorcu podcastu Lukáša Turiaka musí byť téma "neviditeľných" a tzv. "robotníkov kultúry" stále pripomínaná: "Už takmer rok žijeme v kultúrnom vákuu, pričom obrovské množstvo ľudí prišlo v tomto segmente zo dňa na deň o prácu bez vyhliadok na jej skorý návrat. Pred časom som mal príležitosť moderovať diskusiu #spoluzakulturu, počas ktorej mal premiéru silný dokument Neviditeľní z dielne režiséra Nikitu Slováka. Keďže koncept môjho rovnomenného projektu som sfinalizoval niekoľko dní pred odhalením názvu dokumentu, potešilo ma, že Nikita túto zhodu náhod zobral s úsmevom. Problematika týchto ľudí očividne trápi a inšpiruje k činu mnohých z nás," hovorí Turiak.

Pozvanie do premiérovej epizódy prijal hudobný manažér a spoluzakladateľ Hudobnej únie Slovenska Lumír Mati: "S Lukášom sme sa rozprávali o špecifikách manažérskej práce, umelcoch, vzťahoch, princípoch, o kultúre a kultúrnosti, Česko-Slovenskom plese, Hudobnej únii Slovenska, jednaniach s vládou, hľadaní riešení a o tom, čím teraz v kultúre žijeme a čo s nami ďalej," vysvetľuje Mati.

V podcaste si podľa autora nájdu svoje profesionáli aj laici: "Tento podcast odporúčam všetkým, ktorých sa súčasná neblahá situácia kultúry na Slovensku osobne dotýka, ale aj tým, ktorí sa v umeleckom prostredí nepohybujú a zaujíma ich, ako veci fungujú a kto všetko stojí za tým, aby mohli fungovať naoko samozrejmé veci, ako je napríklad obyčajná návšteva koncertu," uzavrel Turiak.

Podcast Neviditeľní nájdete na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Podmaz.sk a v ostatných podcastových aplikáciách.
Tvorbu podcastu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Lukáš Turiak.

Foto: Lukáš Dvořák