Po dvojročnej odmlke sa elektronické duo post-hudba vracia s novým albumom, pomenovaným My všichni tedy a teď. Album, ktorý vlani na jeseň predznamenal pilotný singel FOMO, vychádza opäť v spolupráci s domácim vydavateľstvom Bad Names a projektu Full Moon Forum.


Jedna z najvýraznejších kapiel pražskej alternatívnej scény sa na predchádzajúcom projekte venovala životu vo vnútri veľkomesta zasiahnutého globálnou pandémiou, noý album pokračuje v podobnom duchu - na ploche desiatich skladieb hovorí o snahe vyrovnať sa s obrazom sveta, ktorý už nikdy nebude ako predtým. Nové songy tentoraz vznikali s gitarou a stoja na silných melódiách obalených súčasnou produkciou.

"Vlastne je to najviac politická vec, ktorú sme kedy urobili," hovoria songwriter Dominik Zezula a producent Tomáš Havlen. "Aj keď vo výsledku tam prevláda skôr smútok a snaha o nájdenie nejakého coping mechanizmu. Planéta horí, v našich mestách majú autá viac práv ako polovica ich obyvateľov, na dovolenke sa očakáva, že budeš rovnako k dispozícii, a samotná možnosť zaplatiť každý mesiac nájom sa mení na luxus. V normálnom svete by tento album nikdy nevznikol."


Tiež hudobná stránka sa zmenila a prepája experimentálnejšiu stránku post-hudby s klasickým pesničkárstvom. Silné refrény a živé gitary sa krížia s tanečnými beatmi, ozvenami UK garage aj pretrvávajúcimi vplyvmi hyperpopu, hardcore a indie folku. A nad tým všetkým visia ťaživé texty o konci sveta, tak, ako ho vnímajú dnešní tridsiatnici.

"Posledný album bol veľmi experimentálny, tentoraz sme sa viac sústredili na klasické popové štruktúry s veľkými refrénmi, ale tých inšpirácií je stále veľa – od indie folku cez UK garage a tráp až po surf rock alebo black metal. V dôsledku toho sa však stále snažíme hlavne nájsť svoj vlastný zvuk," dodáva Havlen.

Elektronické duo post-hudba je na pražskej alternatívnej scéne dnes už zavedeným pojmom - po nesmelých začiatkoch medzi rokmi 2011 a 2013, keď singer-songwriter Dominik Zezula a producent Tomáš Havlen vydali prvé tri EP, nadviazala kapela po šesťročnej pauze platňami Není se na co těšit (2019) a Svět na konci roku nula (2021).

Tretí album My všichni tady a teď vyšiel 13. februára v spolupráci labelov Full Moon Forum, ktorý v roku 2023 podporuje Ministerstvo kultúry ČR a Bad Names. Kapela ho pokrstí v rámci jarného turné. Počas marca a apríla odohrá celkom deväť koncertov v Ostrave, Bratislave, Ústí nad Labem, Prahe, Olomouci, Plzni, Brne a Litomyšli.

Informácie a fotografie redakcii poskytla Anna Mašátová.