Koncertom v bratislavskej koncertnej sieni Klarisky vo štvrtok 29. februára odštartuje turné slovenskej kapely SOLE, ktorá následne počas marca vystúpi v rôznych krajoch Slovenska a Českej republiky. Koncerty budú zaujímavé tým, že kapela na nich uvedie do života svoj debutový album ELOS, ktorý je svojou žánrovou aj jazykovou rozmanitosťou na hudobnej scéne unikátom.

Kapela SOLE vo svojej tvorbe čerpá z tradičných piesní rôznych krajín a primiešava do nich nové prvky a farby, čím vzniká jedinečná fúzia jazzovej a ľudovej hudby. Debutový album ELOS je hudobnou výpoveďou, ktorej melódie a texty sprostredkovávajú odkazy z rôznych kútov sveta.

Speváčkou skupiny je Júlia Kozáková, známa predovšetkým vďaka albumu Manuša (2022), za ktorý získala cenu Radio_Head Award v kategórii World music. Sprevádza ju spoluhráč z Manuše Ľubomír Gašpar, ktorý v rovnakej kategórii triumfoval aj s albumom The Point of View (2017) svojej formácie Ľubomír Gašpar Cimbal Project. V SOLE však hrá na kontrabas.

Ďalšími členmi skupiny sú klavirista Ľudovít Kotlár, ktorý nahral oceňovaný album Hangin' s Wayneom Escofferym, akordeonista Filip Urda, držiteľ ceny Nové tváre slovenského jazzu, a bubeník Juraj Raši, ktorého možno poznať napríklad z nahrávky Tibor Feledi Kairos Quintet – Common Playgrounds (2018), ocenenej na Radio_Head Award v kategórii Jazzová hudba.

SOLE, 2024 Zdroj: Šima Muller

Album ELOS vyjde 1. marca pod hlavičkou nemeckého vydavateľstva CPL Music. Elegantnými úpravami ľudových piesní skupina vytvára nový vokálno-inštrumentálny svet, kam vťahuje poslucháčov širokého spektra. Júlia Kozáková spieva v rómskom, bulharskom, španielskom, švédskom i slovenskom jazyku v sprievode hudobných aranžmánov, ktoré plynule prepájajú východoeurópsky jazz, andalúzske flamenco, zambu z Argentíny, či rómske a balkánske vplyvy.

Aranžmán je vždy založený na voľnej jazzovej forme. Toto organické spojenie spevu, piana, akordeónu, kontrabasu a bicích vytvára živelnú dialógovú hudobnú výpoveď. Dostupný je už prvý singel z albumu, vo švédčine naspievaná skladba Vi Ska Dansa Med Sara.

Album bol nahraný v nahrávacom štúdiu Sono Doupě Records v Prahe. O mix a master sa postaral Ľuboš Brtáň a o editáž PUNTIGEM. Texty k piesňam napísala Eva Thonhauserová a o grafické spracovanie albumu sa postaral Jakub Mikula. Fotografie k albumu nafotila Dorota Holubová.

Album vznikol vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia. Uvedenie albumu a koncertné turné je realizované pomocou finančnej podpory Nadácie SPP, SOZA a Fondu na podporu umenia.

Turné SOLE k albumu ELOS:

  • 29. 2. – Bratislava, Klarisky
  • 1. 3. – Praha, Jazz Dock
  • 8. 3. – Liptovský Mikuláš, KaSS (pod hlavičkou Mikulášskeho jazzového festivalu)
  • 12. 3. – Nová Baňa, Kino Vatra
  • 13. 3. – Banská Bystrica, Záhrada - Centrum nezávislej kultúry
  • 15. 3. – Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
  • 16. 3. – Prešov, Wave ~ centrum nezávislej kultúry
  • 17. 3. – Košice, Tabačka Kulturfabrik

Redakciu Hudba.sk informovala Júlia Kozáková. Správu sme upravili a doplnili. Novinky skupiny SOLE môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.