Britský hudobník Michael Kiwanuka, ktorý triumfoval v ankete BBC Sound of 2012, si nikdy nemyslel, že by sa mohol stať spevákom. Vychádzajúca hviezda ostrovnej scény to prezradila v rozhovore pre denník Daily Star.

"Nikdy som si nemyslel, že budem dosť dobrý na to, aby som bol spevákom," povedal talentovaný rodák z Londýna. Dvadsaťštyriročný muzikant sa priznal, že pred koncertmi býva stále nervózny a "ak by niektoré z jeho minulých vystúpení začalo zle, asi by to všetko nechal tak." "Mal som niekoľko veľmi zlých momentov, z čoho pramenilo moje znechutenie. Myslel som si, že to nemá zmysel, no priatelia mi vtedy pripomenuli všetky pozitíva," dodal hudobník.

Michael Kiwanuka - I'm Getting Ready (live - Hackney Round Chapel, 2012)

Michael Kiwanuka
, ktorého mnohí prirovnávajú k autorovi a pôvodnému interpretovi hitu Ain't No Sunshine Billovi Withersovi, vydal 12. marca svoj debutový album s názvom Home Again (2012). Na nahrávke produkovanej Paulom Butlerom je dovedna 10 piesní vrátane singlov I'm Getting Ready a Home Again. Štúdiovku muzikant predstaví na európskom turné, ktoré odštartuje 22. apríla koncertom v Mníchove.

Kiwanuka pochádza z Londýna, jeho korene však siahajú do Ugandy. Ako tvrdí, jeho tvorbu ovplyvňujú mená ako Otis Redding, Bob Dylan či Miles Davis. Začínal ako sprievodný gitarista, až kým sa nepostavil pred mikrofón a nepodpísal zmluvu s vydavateľstvom Communion. Na skladbe Lasan, ktorá vyšla ako b-side na jeho aktuálnom singli I'm Getting Ready, spolupracoval s Danom Auerbachom z The Black Keys.

Michael Kiwanuka & Dan Auerbach - Lasan

Zoznam Sound of..., v ktorom sa spevák dostal na prvé miesto, zostavuje BBC už desiaty rok. V rebríčku odborníci predstavujú nové talenty, ktoré by v najbližších mesiacoch mali zažiariť na svetovej scéne. Nezáleží pritom na žánri či krajine pôvodu umelcov. V minulom ročníku zvíťazila speváčka Jessie J, rok predtým triumfovala Ellie Goulding a pred ňou ďalšia speváčka Little Boots pred skupinami White Lies a Florence and the Machine. Ďalšími víťazmi ankety sú: 50 Cent (Sound of 2003), Keane (Sound of 2004), The Bravery (Sound of 2005), Corinne Bailey Rae (Sound of 2006), Mika (Sound of 2007) a Adele (Sound of 2008).

Do prvej päťky sa v uplynulých rokoch dostali napríklad Dizzee Rascal (Sound of 2003), Franz Ferdinand, Razorlight a Joss Stone (Sound of 2004), Bloc Party a Kaiser Chiefs (Sound of 2005), Plan B a Guillemots (Sound of 2006), Klaxons (Sound of 2007), Duffy (Sound of 2008), La Roux (Sound of 2009) či Hurts (Sound of 2010). 

Informácie zverejnila webová stránka NME.com.

Zdroj: SITA
Foto: Michaelkiwanuka.com