V roku 1974 zvíťazila skupina ABBA v súťaži Eurovision Song Contest so skladbou Waterloo. Túto jar uplynie od tohto významného okamihu 50 rokov, ktorý spôsobil, že sa skupina udomácnila v Spojenom kráľovstve. BBC pri tejto príležitosti oznámila špeciálny program, ktorého súčasťou bude aj dokumentárny film s názvom Keď ABBA prišla do Británie.

Film ​​bude obsahovať doteraz neodvysielané rozhovory s členmi skupiny, ako aj "dávno zabudnuté spravodajské zábery, ktoré všetky ukazujú, ako sa ABBAmania udomácnila v Spojenom kráľovstve v 70. a 80. rokoch minulého storočia," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

"Keď ABBA prišla do Británie je milostný list tejto krajiny milovanej švédskej superskupine, oslavujúci špeciálny vzťah, ktorý máme ako národ s Bennym, Björnom, Agnethou a Anni-Frid. Zameriavame sa na príbehy jednotlivcov, ktorí mali to šťastie, že sa dostali do ich sveta. Je to povinné sledovanie pre fanúšikov popu všetkých vekových kategórií," približuje dokument redaktorka BBC Rachel Davies.

"Tento film ukazuje trvalý a často emocionálny vplyv, ktorý skupina ABBA zanechala na britských fanúšikoch a hudobníkoch v priebehu desaťročí, ale zmapujeme tiež kľúčovú úlohu, ktorú Británia zohrala v histórii skupiny – od hudby skupín ako The Beatles až po určujúce momenty v ich kariére. Pôvodní fanúšikovia skupiny môžu mať teraz 50 či 60 rokov, ale ich deti, a dokonca aj ich vnúčatá budú rovnako oboznámení s ich najväčšími hitmi," dodáva producent filmu Mark Robinson.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)