Letná festivalová sezóna sa blíži a najväčšie festivaly na Slovensku aj v okolitých krajinách už odhalili dosť lákadiel zo svojho tohtoročného programu. Stále však pribúdajú ďalšie a v týchto dňoch svojich fanúšikov potešili aj dva spriatelené, no zároveň tak trochu rivalské festivaly - slovenská Pohoda aj český Colours of Ostrava.

Kým Pohoda sa najnovšie môže pochváliť ďalším skvelým úlovkom zo silnej islandskej scény, ostravský festival naraz odtajnil hneď trinásť popredných mien súčasnej elektroniky.

Najskôr si však predstavme kapelu, ktorá začiatkom júla vystúpi na trenčianskom letisku. Resp. skôr pripomeňme, pretože GusGus na Slovensku hrali už niekoľkokrát a niektorým ju určite predstavovať netreba. Boli to práve GusGus, ktorí v druhej polovici 90-tych rokov medzi prvými demonštrovali, že islandská scéna zďaleka nie je len o Björk. Počas dvoch dekád na scéne kapela vydala desať albumov a svoju kariéru s ňou odštartovalo viacero úspešných umelcov (napr. Emilíana Torrini).


Značka GusGus vznikla v roku 1995 v podstate náhodou ako projekt nadaných hercov, filmárov fotografov, hudobníkov a dizajnérov či spevákov. Ich aktivity viedli najprv ku krátkemu flimu Pleasure, ktorý im priniesol viaceré ocenenia a uznanie kritikov. Zakrátko však začala prevládať hudobná stránka projektu. Už v roku 1996 sa stali jednou z najvyhľadávanejších elektronických kapiel z Islandu. Po vydaní albumu Polydistortion z roku 1997 si upevnili status celosvetovej hviezdy, čo potvrdili aj beznádejne vypredaným turné.

GusGus si počas svojho fungovania preskákali skoro každým žánrom elektronickej hudby - od techna, cez house či progresívny trance, až po trip-hop - pričom do každého štýlu vniesli svoj vlastný punc s nezameniteľným hudobným rukopisom. Kapelu dnes tvoria jej zakladajúci členovia Biggi Veira a Daníel Ágúst. Na najnovších albumoch ponúkajú fanúšikom magické zvukové scény od synthpopu, cez deep techno až po progressive house.

Základnými ingredienciami ich úspechu je nezameniteľný spevácky prejav Daníela Ágústa a očarujúca elektronika - naliehavé groovy sprevádzané jemnými slákmi a dychmi. Začiatkom roka prišli s novým singlom Featherlight, ktorý predznamenal nedávno vydanú desiatu štúdiovku Lies Are More Flexible (mimochodom, už zajtra vydajú ako EP ďalší singel z tohto albumu Don't Know How to Love). Portál musicOMH o albume napísal: "GusGus zostávajú jednými z najflexibilnejších tvorcov elektronickej hudby, kde členovia kapely prichádzajú a odchádzajú, vydavateľstva sa menia, ale kvalita piesní a produkcie zostáva na úrovni, o ktorej môže väčšina kapiel len snívať." Ako to aktuálne znie naživo si môžete vypočuť a pozrieť v januárovom videu prestížneho rádia KEXP a v lete aj na Pohode (a tiež na Colours of Ostrava).


Aktuálne potvrdení účinkujúci Pohody 2018: The Chemical Brothers, Jamie Cullum, St. Vincent, Glass Animals, Jessie Ware, LP, Ziggy Marley, Kronos Quartet, SOJA, Danny Brown, Rodriguez, GusGus, Ride, Aurora, Little Dragon, Everything Everything, Blossoms, BadBadNotGood, tUnE-yArDs, Fink, Calexico, El Gusto, La Femme, Charlie Winston, Knower, Helena Hauff, Scouting for Girls, Riot Days by Pussy Riot Theatre, Yasmine Hamdan, Confidence Man, This Is The Kit, Sophie, Bazzookas, Byetone, Idiotape, Ross From Friends, Onuka, Trosky, Jade Bird, Dälek, Reykjavíkurdætur, Zeal & Ardor, Bukahara, Donny Benét, Dälek, Nakhane, Modré hory, Re-TROS, KillASon, Daniel Brandt & Eternal Something, Housewives, Ifriqiyya Electrique, coucou chloe, Mitch & Mitch, Tshegue, Rebel Babel, Coals, Schnellertollermeier, Lucidvox, Catastrofy, Papyllon...

Pulzujúce techno aj experimenty na Colours of Ostrava

Na Electronic stage festivalu Colours of Ostrava predvedú tento rok svoje kvality skúsené formácie ale aj čerstvé osobnosti z oblasti súčasnej progresívnej elektroniky. Priestor veľkého šapitó vedľa zrkadlovej architektúry Sveta techniky v areáli Dolných Vítkovíc ovládne prvá dáma belgického techna, kultový dánsky dídžej, zástupcovia multikultúrneho Paríža aj svetovo uznávaná producentka s českými koreňmi. Ak radšej objavujete počúvaním ako čítaním, kliknite si na tento Youtube playlist.

Mladej techno hviezde Charlotte de Witte priniesli jej energické sety a skladby už v roku 2016 v rodnom Belgicku ocenenie Red Bull Elektropedia pre najlepšiu hudobnú producentku. Silu povznášať a prenášať sa na miesta po celej Európe má hudba dánskeho dídžeja Kölscha, tvorcu netradičnej techno-trilógie s názvami 1977, 1983 a 1989, ktorú v októbri 2017 hral pre päť miliónov divákov a poslucháčov priamo z Eiffelovej veže.

Rakúski HVOB sa na Colours vrátia v pozícii čím ďalej tým viac sebaistých headlinerov. Už pred troma rokmi sa o nich v Ostrave hovorilo ako o novej senzácii, ktorú čaká veľká budúcnosť. Ich aktuálny tretí album Silk, ktorý produkoval gitarista Mumford & Sons, multiinštrumentalista Winston Marshall, patrí medzi elektronické poklady súčasnosti. Krehký vokál Anny Müller a hypnotické kompozície producenta Paula Wallnera so sebou nesú silné emócie, melanchóliu a predovšetkým atmosféru sna, ktorá poslucháča nekompromisne vťahuje do centra diania.


Producenti a dídžeji Guido Minisky a Hervé Carvalho, vystupujúci pod názvom Acid Arab, predstavia zvuky moderného multikultúrneho Francúzska. Ďalšia parížska dídžejka a producentka Chloé je dnes už právom považovaná za legendu elektronickej hudby so zmyslom pre konceptuálne umenie. Z francúzskej metropoly pochádza aj Roman Delahaye alias Molécule. Ten je v prvom rade vedec a dobrodruh, ktorý na Colours 2018 predstaví ďalší zo svojich fascinujúcich prírodných soundtrackov, tentokrát nahraných pri -22.7°C v Grónsku. 

Novodobý francúzsky elektropop, ktorý znie ako soundtrack leta a prázdnin, zasa uvedú vo svojom DJ sete taneční Polo & Pan. Francúzsko-tuniskí Ifriqiyya Électrique zase miešajú liečebný súfijský tranz černošskej komunity Banga z juhu Tuniska s elektro-rockom intenzity Nine Inch Nails.


Duo Gato Preto, ktoré tvorí raperka Gata Misteriosa pôvodom z Mozambiku spoločne s producentom Lee Bassom, vtrhlo na tanečnú scénu s rafinovaným mixom exotických vplyvov a štýlov - konkrétne angolského kudura, brazílskeho favela funku, jamajského dancehallu a progresívnej západnej klubovej hudby. O slovo, tanec a ovácie sa prihlási aj tropická elektronika z Kolumbie v podaní Cero 39 alebo poľskí obľúbenci KAMP!, hrdí a v Česku čoraz známejší a úspešnejší zvestovatelia čistej popovej tanečnej eufórie. 

K výrazným osobnostiam, ktoré ponúkne Electronic stage na Colours of Ostrava 2018, patrí aj Emika. Charizmatická producentka, hudobníčka a speváčka, vlastným menom Ema Jolly, sa narodila v Spojenom kráľovstve a jej korene siahajú až do Českej republiky. Je považovaná za renesančnú osobnosť súčasnej elektronickej scény, hrania v rozpálených kluboch totiž strieda so spoluprácou s Pražským metropolitným symfonickým orchestrom. So svojou temnou, futuristickou hudbou na Colours of Ostrava vystúpi aj nemecký VRIL.  


Festival Colours of Ostrava 2018, ktorý sa uskutoční od 18. do 21. júla v unikátnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc, ponúkne na 21 vonkajších aj krytých scénach cez 350 programových bodov - koncertov, divadiel, workshopov, diskusií, filmov aj výtvarných aktivít. Medzi potvrdenými menami sú N.E.R.D., Kygo, Jessie J, London Grammar, Joss Stone, George Ezra, Grace Jones, Cigarettes After Sex, Kaleo, Ziggy Marley, Future Islands, Beth Ditto, Mura Masa, Aurora, Seasick Steve, GusGus, Jon Hopkins live, Slaves, Calexico, Alice Merton, Lewis Capaldi, Nick Mulvey a ďalší. Festival sa na jeseň 2017 dostal medzi 10 najlepších veľkých festivalov v prestížnej ankete European Festival Awards.

Redakciu Hudba.sk informovali PR manažéri Anton Repka za festival Pohoda a Zdenko Hanout za Colours of Ostrava. Tlačové správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: GusGus