Skladba Slovák s trefným textom o našich neduhoch, pri ktorom sa môžeme naraz smiať i plakať, má nečakaný vizuál. Vecov kreatívny tím v ňom vytvoril šlágrový televízny program s názvom Branči TV, ktorého vysielanie najlepšie vystihujú Brančiho vlastné slová: "Krivota, gýč, odlesky košielok".

Samotný Vec sa v klipe objavuje len v jednom krátkom zábere, namiesto neho na seba "saténové blúzky" nahodili raper Tono S, stand-up komici Tomáš Hudák a Joe Trendy a herec Róbert Jakab. Jeho kolega Braňo Deák zase stvárnil fúzatého "slageroja" v refréne a úsmev na tvári vyčarujú aj spevák skupiny Para Lasky a Jana Ružovičová v rolách vymetačov typických dovolenkových destinácií.

Veľa blaha a olej zdarma

Režiséri Braňo Vincze a Ďuro Bartoš, kameraman Viktor Cicko a autor námetu Jakub Reken, ktorý sa zároveň postaral o postprodukciu klipu, si dali záležať na tom, aby bola paródia na vysielanie "najsledovanejšej šlágrovej televízie na Slovensku" vo svojej absurdnosti vizuálne dokonalá. Tie najväčšie perly sa však skrývajú v titulkoch na krajoch obrazovky. Nechýbajú v nich divácke odkazy, ktoré trefne dopĺňajú ironický text piesne. A hoci sú fiktívne, minimálne jeden je neskrývane inšpirovaný skutočnou osobou: "Všetkým našim ľuďom veľa blaha želá Ľuboš."

Pobavia aj reklamné posolstvá. Tie informujú nielen o tom, že k CDčku dostanete "Olej zdarma", ale mieria aj na aktuálne politické kauzy a mémy - "Jánovi R. prajú pevné zdravíčko dievčatá zo zariadenia Čistý sen" alebo "Posledné kusy špáratiek z Talianska na sklade! Objednávajte na pellex.sk" (do partie s Ocelex, Obuvex, Krbex, Blbex). Mimochodom, na telefónne číslo z klipu sa dá dovolať, milý chlapík vás vierohodne a skromne poinformuje o aktivitách Branči TV.


S klipom, ktorý rovnako ako skladbu otvára archívny príhovor Františka Dibarboru o slovenských "päť pé", chcú jeho autori podľa Denníka N skúsiť šťastie aj v Senzi TV. Vizuálne by tam Slovák perfektne zapadol, hudobne takisto, no otázne je, ako by diváci prijali rap a najmä jeho textový obsah.

Na internete klip už za necelý deň od zverejnenia prekonal hranicu 50-tisíc pozretí a podľa niektorých komentárov sa zdá, že "hejslovákom" nielen nastavil zrkadlo, ale rovno stúpil na otlak. A čo vy, dokážete sa zabaviť na náš vlastný účet alebo sú pre vás Slováci nedotknuteľní a všetko je tu dokonale nablýskané ako tie sexi košieľky?

Viac o skladbe: Som Slovák, obyčajný Slovák, mám sa rád. Vypočujte si rapovú "ľudovku" od Veca

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Vec