Obľúbený jazz fusion festival Zvuk for Štiavnica sa po vynechanom ročníku 2016 vracia na slovenskú festivalovú mapu. Predkrmom pred trojdňovým podujatím, ktoré sa uskutoční od 17. do 19. augusta, bude už v sobotu 27. mája zahrievací koncert jednej z najkreatívnejších kapiel súčasnej rakúskej scény.

Kompost 3 je štvorica v Rakúsku dobre etablovaných a všestranne talentovaných muzikantov. Spoločnú púť začali v roku 2009 v jednom viedenskom byte a netrvalo dlho, kým sa stali jednou z najvzrušujúcejších mladých kapiel v oblasti jazzu a improvizácie. Z atmosféry rozkladu a úpadku 21. storočia kapela čerpá svoju energiu, aby vytvorila hudbu, ktorá je svieža a povzbudzujúca, asi ako keď rozklad tvorí kompost, ktorý hnojí a pomáha rastu nového. Odtiaľ pochádza aj názov kapely.

Povestná kreativita a schopnosť vtiahnuť poslucháčov do fantastických scenérií postavených na jazze, súčasnej hudbe, elektronike či "kompostovaní" iných žánrov, kapele priniesli viaceré prestížne ocenenia, ako napríklad nemeckú Bremer Jazzpreis (2014) či BAWAG P.S.K. Next Generation Jazz Award (2014). Nielen hudobné ceny, ale aj dva radové a jeden remixový album vydaný na ich vlastnom labeli Laub Records ich okamžite katapultovali z Viedne na medzinárodné pódiá. Nasledovalo turné na podporu tretieho štúdiového albumu Ballads for Melancholy Robots (2015), v rámci ktorého zavítali do viacerých európskych metropol. Nadšené ohlasy však zožali aj v Mexiku či USA.

"Kompost 3 majú v sebe oheň, nežnosť, idú na doraz v nevyčerpateľnom toku nápadov," aj to sú slová hudobných kritikov na ich adresu. "Najmodernejší jazz so záľubou v energických rytmoch a fantastickou kompozíciou. Veľmi odporúčame," uviedol na margo kapely denník Wiener Zeitung. V súčasnosti zostavu kapely tvoria Martin Eberle (trúbka, krídlovka), Manu Mayr (kontrabas, basgitara), Benny Omerzell (klavír, hammond, klávesy) a Lukas König (bicie). Spoločne s rakúskou speváčkou Mirou Lu Kovacs stoja tiež za projektom pod názvom 5K HD. Na Slovensko zavíta pôvodná inštrumentálna zostava, ktorá sa v sobotu 27. mája predstaví v Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici.


Z kostolov do celého mesta

Organizátori festivalu Zvuk for Štiavnica sľubujú explozívnu hudobnú virtuozitu s nadhľadom. "Je to naša srdcová kapela, kvôli jej koncertu sme cestovali aj do zahraničia," priznáva Saša Pastorková, zakladateľka festivalu, ktorý v roku 2015 nadviazal na tradíciu letného festivalu Jazznica, avšak v omnoho progresívnejšej forme. Festival, ktorý sa pôvodne sformoval z nadšenia troch mladých organizátoriek, "vyhnal" jazz z dvoch kostolov, ktoré boli pôvodnými dejiskami, do celého mesta. Festival tak presne v duchu svojho názvu rozozvučal aj jaskynné priestory, starý zámok, kaviarne, bary, aj ulice.

"Zvuk for Štiavnica je koncept, ktorý sa snaží pracovať so silnou atmosférou a umocniť tak zážitok z vynikajúcich hudobných projektov,“ uvádza spoluorganizátorka Júlia Šimková o festivale, ktorého súčasťou sú aj workshopy, divadlá, prednášky a výstavy. Zámerom podujatia je aj prepojenie netradičnej hudby s ešte menej tradičnými miestami.

V minulosti tak mohli návštevníci zažiť napríklad spojenie jazz-rocku so súčasným improvizovaným tancom v uliciach, o ktoré sa postarali kapela Frankie Kimono a slovensko-talianske tanečné duo Katarína Rampáčková a Martina Francone. Na festivale zaznel orientálny jazz v podaní kapely Sehrang z Iránu, poľskí jazzoví inovátori Skalpel z presláveného britského labelu Ninja Tune zase vystúpili so živou kapelou a VJ-ingom v priestoroch stredovekého zámku.

Koncert Kompost 3 (27.5.) a festival Zvuk for Štiavnica 2017 (17.-19.8.), ktorého program bude odhalený neskôr, z verejných zdrojov podporilo Rakúske kultúrne fórum a Fond na podporu umenia ako hlavný partner festivalu. Držitelia karty ISIC majú 20% zľavu zo vstupného. 

Informácie a fotografie za organizátorov festivalu poskytla Júlia Šimková. Viac sa dozviete oficiálnej Facebook stránke festivalu www.facebook.com/zvukforstiavnica.