Z nového videoklipu írskej speváčky zostanete v pomykove. Hoci pracuje s ošúchanou témou ženskej hystérie z rodinného života, originálne ho servíruje na podklade alternatívnych režisérskych začiatkov. Ak by ste nejednoznačný vizuál hneď nepochopili, získa si vás minimálne svojou umeleckou atmosférou.

Vysokú mentálnu aktivitu si vyžaduje novinka od írskej speváčky Roisín Murphy. Niekdajšia líderka kapely Moloko známej najmä vďaka hitu Sing It Back prichádza s novým singlom. Z albumu Hairless Toys, ktorý vydala v máji tohto roka, ponúka skladbu Evil Eyes. Pochádza z jej vlastného pera a produkoval ju spolu so zvyškom albumu klávesák a producent Eddie Stevens, partner slovenskej speváčky Jany Kirschner. Ten s Murphy spolupracuje už od čias Moloko, neskôr aranžoval aj jej staršie sólové počiny Ruby Blue (2005) a Overpowered (2007).

Mysteriózne a dezorientujúce kinematografické klišé

Skoro sedem minút trvá, kým autorka skladby You Know Me Better zničí jednu celú rodinu. Videoklip zobrazuje bežne stereotypizované problémy rodiny, ako sú prílišná fixácia syna na matku, tlak na dcérinu váhu a problémy v manželstve. Nakoniec je speváčka nútená absolvovať liečenie na psychiatrii. 

Hudobná snímka s retroatmosférou 70. rokov pôsobí vskutku umelecky, no jej dej nie je zo začiatku jednoznačný. Murphy v tlačovej správe povedala, že to bolo jej zámerom: "Táto postava, ktorú som vytvorila, zošalie. Samozrejme, ženská hystéria je obrovským kinematografickým klišé a našla som množstvo inšpirácie v škandinávskych filmoch. Nič na tomto vizuále nie je rock'n'roll, a predsa je v ňom veľa rebélie. Baví ma vytvárať videá, ktoré vôbec nevyzerajú ako popové. Dúfam, že to bude mysteriózna a dezorientujúca skúsenosť pre diváka."


Predtým svojim fanúšikom ako pilotný singel nového albumu ponúkla vizuálne jednoduchší, no hudobne náročnejší kúsok Exploitation. Nový album Róisín Murphy už čoskoro predstaví aj neďaleko Slovenska - 11. júla vystúpi v rakúskom Wiesene (len 90 km od Bratislavy) na festivale Nova Jazz & Blues Night. Ďalším veľkým lákadlom akcie je americká disco legenda Chic so skvelým Nileom Rodgersom.


Počúvajte celý album Hairless Toys na Deezeri:



informácie o službe Deezer -

Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube 

Súvisiaci interpreti: Róisín Murphy