Po minulom piatku Pohoda potrebuje našu pomoc. Radi by sme zdieľali bremeno dôsledkov ničivej búrky, ktorá je dôkazom toho, čo všetci tušíme, a vyzýva nás k aktívnej účasti na hľadaní riešení klimatickej a environmentálnej katastrofy.

"Pre vizuálnych umelcov a umelkyne a všetkých tvorcov a tvorkyne je festival Pohoda jedinečná príležitosť komunikovať s otvoreným a vnímavým publikom. Festival v prvom rade poskytuje pohodu pri hudbe rôznych žánrov. Ale popritom návštevníci/čky a umelci/kyne Pohody vytvárajú slobodnú, bezpečnú a solidárnu komunitu, a tiež miesto, kde sa dá otvorene debatovať a komunikovať o najpálčivejších otázkach spoločnosti.

Sme veľmi radi/y, že môžeme byť súčasťou Pohody, a v úzkej spolupráci s festivalom predstaviť kvalitné a spoločensky rezonujúce umenie. V priebehu ročníkov sme uviedli diela od viac ako 60 umelcov/kýň rôznych generácií.

Patrili medzi ne ikonická Sphéra Juraja Gábora, projekt Hanza od Csilly Nagy, Last Generation od Andrása Cséfalvaya, ktoré predstavovalo monumentálnu úvahu o kolektívnom prežití. V aktuálnom, predčasne ukončenom ročníku sme uviedli aktuálne dielo Jara Vargu Mlčanie nás neochráni, komplexnú interaktívnu inštaláciu so silnými titulmi kníh s rebelským, protestným, či vzdorovitým gestom, ktoré reagujú na súčasný spletitý mediálny aj mentálny stav vecí a spoločenského prostredia.  Visual Stage predstavilo tiež  Floating Arboretum od Ota Hudeca, ktoré rozpráva skutočné príbehy záchrany stromov z rôznych miest sveta. Výstava Ota Hudeca je paralelnou výstavou-dvojvýstavou diela, ktorá zastupuje Slovensko na tohtoročnom benátskom bienále.

Po minulom piatku Pohoda potrebuje našu pomoc. Radi by sme zdieľali bremeno dôsledkov ničivej búrky, ktorá je dôkazom toho, čo všetci tušíme, a vyzýva nás k aktívnej účasti na hľadaní riešení klimatickej a environmentálnej katastrofy.

Preto sme sa my, vizuálni umelci a umelkyne rozhodli, že na podporu Pohody zorganizujeme online dražbu umeleckých diel, ktorá prebehne v spolupráci s aukčným domom SOGA. V súčasnosti oslovujeme umelcov a umelkyne, ktorí*é od roku 2015 prezentovali svoje diela v rámci Visual stage, na spoluúčasť v tomto záchrannom projekte. Dražbu spustíme v septembri tohto roka. O jej priebehu vás budeme postupne informovať.

Dúfame, že sa nám spoločne podarí pomôcť Pohode prežiť a zotaviť sa. A že budúci rok spolu oslávime desiate výročie Visual Stage na Pohode."

Redakciu Hudba.sk informovali za Pohoda Visual Stage Ilona Németh, Daniel Dida a Veronika Němcová.