Bratislavské kapely Shallov. a 52 Hertz Whale sa vrátili živé a choré zo svojho turné, počas ktorého najazdili v spoločnej dodávke asi šesťtisíc kilometrov po Česku, Poľsku, Nemecku a Belgicku. We shall love a lot of people tour má však ešte jednu zastávku - už túto sobotu ho zakončia domácim koncertom v bratislavskej A4.

Spevák a gitarista post-rockovej skupiny Shallov., Viktor, sa nechal počuť, že tento koncert by ste si nemali nechať ujsť, pretože obe kapely sú v životnej forme. Osem kamošov spolu od 28. septembra do 13. októbra odohralo 15 koncertov s jediným dňom voľna, ktorý strávili v Berlíne. Ďalšími mestami, v ktorých sa predstavili, boli Brno, Wroclav, Varšava, Poznaň, Gorzow, Ústí nad Labem, Teplice, Praha, Hoff, Essen, Berlín, Lichtenfels, Hamburg, Dresden a Leuven.

Chalani sa zhodnú na tom, že takáto šnúra bola psychicky i fyzicky veľmi náročná, ale aj krásna a obohacujúca. "Väčšinu času ste totálne nevyspatý, smrdíte a trpíte úzkosťou. Keď však odohráte úspešný koncert, všetko sa vám to vráti a na ďalší deň si opäť dáte sprchu v cudzom byte (ak sa dostanete na radu) a idete do toho znova. Nakoniec sa vám celá cesta zleje do jednej masy, kde je ťažko rozoznať kluby, mestá, mená a tváre. V pamäti vám zostane iba pach dodávky a nejaké inside džouky. Hej, asi hlavne tie džouky," hovorí jeden z členov posádky Renat Khallo.

52 Hertz Whale, We shall love a lot of people tour Zdroj: PiątaesencjaRenat Khallo, 52 Hertz Whale (foto: Piątaesencja)

Túžba po vani a dračí brainstorming

Jednu z ukážok dodávkového humoru nám poslal spolu s fotkami na nezverejniteľnom videu priamo z paluby, v ktorom znie: "Ale napustiť si aspoň raz vaňu na tomto turné by bolo celkom... (Napusti si mamu!)". Ďalšiu narážku v titulku (Vandráci) si Renat vykoledoval sám, keď nám veľmi podrobne opísal, ako vyzerá zaháňanie nudy počas presúvania medzi koncertmi:

"Viete, ako sa povie lenivému drakovi? Lajdrák. Na čom lietajú draky do vesmíru? Na draketoplánoch. Viete, ako sa volá vojna na drakoch? War on drugs (draks). Prečo je drak smutný? Pretože má mindrák. Ako sa volá drak z vidieka? Vidrák! A áno, obľúbený hudobný žáner drakov je drak'n'roll. OK, ešte dodám, že... Drakúsko... A už by hádam aj stačilo. Chcem povedať, že turné je v prvom rade sranda a až potom zábava. Alebo je to naopak. Moc rád by som o turné povedal aj niečo viac, ale vlastne tomu vôbec nerozumiem," uzavrel gitarista post-punkových 52 Hertz Whale.

Členovia oboch kapiel, snáď už voňaví a vykúpaní, vás zajtra očakávajú v bratislavskom priestore súčasnej kultúry A4 na poslednom koncerte We shall love a lot of people tour. Ako naznačuje samotný názov turné, bude to najmä o hudbe a láske. Okrem Shallov. a 52 Hertz Whale vystúpia aj Srdciari, úplne nové zoskupenie na bratislavskej scéne, ktoré tu odohrá svoj koncertný debut.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Renat Khallo)
Foto: jeden z tých ôsmich mobilov