Talentovaná speváčka a skladateľka Dagmar Mišíková, umeleckým menom Lotta, zverejnila hudobné video k piesni Primavera. Skladba je súčasťou jej debutovej EP nahrávky Seafarer, ktorá vyšla ešte v júni pod značkou Deadred Records a producentsky sa pod tento zaujímavý hudobný počin podpísal Dalibor Kocián alias Stroon.

Autorom jednoduchého animovaného videoklipu je Michal Černo, etablovaný výtvarník a grafik, ktorý prepája ľahkosť príbehu piesne so statickým portrétom Lotty uprostred lúky, s pohľadom upreným do diaľky a zároveň do očí diváka cez jej magické slnečné okuliare. "Druhá časť skladby ma prekvapila nečakaným dramatickým zvratom. Odhalil som v ňom miesto, kde Lotta sníva a tiež ďaleké horizonty, ponad ktoré hľadí ticho a nerušene," vysvetľuje koncept videa Michal Černo.

Pieseň naspievala s chorľavým hlasom


"Primavera zosobňuje jar, ktorá je k nám milosrdná. Veľa básnikov píše o jari, vraj prináša so sebou šťastie. Pieseň práve v úvodných slovách sľubuje, že nájdeme spôsob ako byť štastní. Skladbu som nahrávala s boľavým hrdlom. Zvyčajne si hýčkam svoje hlasivky, ale tá farba chorého hlasu bola tentokrát žiadúca. V štúdiu Jureša Líšku sme dali dohromady kostru, skladba získala obrysy, svoj tvar, už vtedy bola pre mňa špeciálna. Neskôr sme ju vyfarbili so Stroonom v jeho nahrávacích priestoroch, tam prekvitla v jar," hovorí o vzniku piesne Lotta.

A ako hodnotí jej spriedovný vizuál? "Mišo Černo mi urobil obrovskú radosť. Nechala som mu absolútnu slobodu v jeho tvorivom procese, jediným pokynom bolo prekvapiť ma. Keď sa na seba pozerám, mám pocit, že som vymyslená, že vôbec neexistujem, iba ak v tejto piesni," dodáva Lotta
. Skladba Primavera je nielen zvukovo bohaté, ale aj kompozične nepredvídateľné dielo. Po tom, ako sa v nej rozprší, nasledujú robotické nezrozumiteľné zhluky slov, ktoré podčiarkujú lámavosť jej kontúr. Narušenie pravidelnej pesničkovej, či popovej štruktúry je charakteristickým rukopisom autorky.


EP Seafarer je dostupné digitálne na všetkých známych streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, YouTube Music atď.) a ako download na stránke vydavateľstva Deadred Records ako aj na Bandcampe.

Lotta, vlastným menom Dagmar Mišíková, je talentovaná speváčka, skladateľka a textárka, ktorá svojimi poetickými textami pravidelne dopĺňa tvorbu úspešnej slovenskej kapely Fallgrapp. Vo svojej vlastnej tvorbe prirodzene mieša experiment s melodickými popevkami a narúša pevnú piesňovú štruktúru.

V minulosti spolupracovala s výnimočným francúzskym bubeníkom Alexisom Bossardom, vernou hudobnou spojkou britského muzikanta Benjamina Clementinea. Jej meno sa spája aj so skúseným slovenským hudobníkom Allanom Vilhanom z projektu Likvid, ktorý sa etabloval na londýnskej scéne. Pri nahrávaní svojho aktuálneho EP s názvom Seafarer spolupracovala s multiinštrumentalistom Daliborom Kociánom, umeleckým menom Stroon, ktorý je zároveň hudobným producentom tohto projektu.

Lotta: Slovo a reč považujem za krásnu hudbu

V krátkom rozhovore, pôvodne pripravenom pre Rádio_FM, sa dočítate viac o jej tvorbe, zvláštnych magických momentoch v jej piesňach a spolupráci so Stroonom. Lotta tiež prezradila, že pracuje na albume s piesňami v slovenčine.

Ako vznikol nápad vydať sa na sólovú dráhu?

Vždy som chcela robiť hudbu a robím hudbu. Nikdy to nebolo inak. Som na seba prísna, poctivo si vyberám, čo vydám a s akými ľuďmi pôjdem do spolupráce. Dve skladby na EP Seafarer majú asi päť rokov, možno viac, mohli byť teda vonku oveľa skôr, ale zároveň rozhodne nemohli, pretože v tom období nebol v mojom okolí žiaden producent, ktorý by tým piesňam rád rozumel, obzvlášť ich náladám, rovnako tak hudobníci. To je pre mňa zásadné, porozumieť piesňam a rozumieť si navzájom ľudsky. Mojou ambíciou nie je robiť hudbu za každú cenu, ale hudbu, ktorá má cenu. Neponáhľam sa nikam.

Ako ste sa spojili so Stroonom?

Stroonovu tvorbu sledujem a baví ma tá snivosť v piesňach a experiment so zvukom. Poslala som mu zopár demo nahrávok a počkala si na jeho yes.

Mala si predstavu o tom, ako majú znieť tvoje piesne? Čo všetko si v nich chcela mať (hudobne)?

Áno, mám predstavu o piesňach, už v procese písania vidím príbeh a obrazy, počujem ich zvuk.

Milujem experiment, byť odtrhnutá z reťaze, živá, žiadne mantinely, narušená piesňová štruktúra, sloboda a na druhej strane mám rada melodické popevky, ich ľahkosť, akúsi zreteľnosť. Neviem, ku ktorému z týchto dvoch svetov mám bližšie, ale potrebujem oba... Predstavujem si to ako život na predmestí, za oknom ľahkosť dní tichej štvrte, keď sa večer tešíš do mesta, ktoré je živé. Také sú moje piesne a vždy chceli byť.

Aké zvuky v nich nakoniec skončili?

Veľa rozmanitých zvukov. Raz som do skúšobne priniesla staré harmónium. Bola som týmto kúskom nadšená tak, že som sa nemohla od neho odtrhnúť. Napadla mi melódia, ktorá bola použitá v titulnej skladbe Léonard, spustila nahrávač v telefóne a urobila záznamy. V tom sa pokazil pedál a nebolo možné ho opraviť. Doteraz je harmónium v priestoroch skúšobne nepoužívané a zdá sa, že nepoužiteľné.

Keď sme pri skladbe Léonard... Počas cesty vlakom z Nyonu do Lausanne som si urobila pár nahrávok cestujúcich, ktorí rozprávali cudzími jazykmi a celé to bolo fascinujúce. Mám rada zvuk reči. V tej piesni nie je zrovna veľa náhod, ani ruch vlaku nie je náhodný, ani slovenské "Nepoznám ťa, odíď", ani nádych-výdych, ktorý kopíruje celú pieseň, ani francúzske repliky vychádzajúce zo skutočného rozhovoru medzi mnou a Léonardom. Klavirista tu navrhol odstrániť takéto rozprávanie, vraj nemá nič spoločné s hudbou. Ja slovo a reč považujem za krásnu hudbu. Milujem poéziu, a preto ju chcem živo dostať aj do piesní. Svoju vlastnú.

V piesni Snowball je do fráz, ktoré hrá v jej závere klavír, presne artikulovaný prílev slov. Narozprávali sme ich spolu so Stroonom a tento moment bol pre mňa najkrajší z celého procesu nahrávania.


Ako by si opísala vašu spoluprácu na tomto EP?

Stroon je kúzelník. Vytvárali sa podoby živých nástrojov z mojich vokálov, znejú ako píšťaly, a pritom je to môj hlas. Zvuky od hutnej basy, ktorá je zafarbená do zvuku lodí vychádzajúcich z prístavu a v jednej z nich Moreplavec, čo je anglicky Seafarer, teda názov môjho EP. Klavír v piesni Seafarer bol v istých častiach simulovaný do zvukovej podoby zvonkohry, v piesni Primavera sa rozprší (počuť dážď), nasledujú robotické nezrozumiteľné šteky slov v závere piesne, ktoré podčiarkujú lámavosť jej kontúr a teda tzv. nevieš-čo-bude-nasledovať momenty. Myslím, že je to kompozične pomerne nepredvídateľné épečko.

Vážim si, že ma Dalibor nechal naďalej o piesňach uvažovať v mojej vízii, čím rešpektoval autorstvo a ja som absolútne dôverovala jeho producentskému kúzleniu. Táto sloboda nám otvorila čarovný svet.

Čo ďalej? Chystáš sa pokračovať v podobných spoluprácach?

Chcem vydať videoklip pre každú skladbu z EP Seafarer. Potom slovenský album. S producentsky zaujímavou zostavou, Stroon medzi ďalšími menami. Tiež sa budem, na inom projekte, spájať s americkou speváčkou Violetness, ktorá urobila skvelý remix na album We Are Rising – Remixed od Son Lux.

Vypočujte si EP Seafarer na Bandcampe:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Natália Husárová z vydavateľstva Deadred Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o rozhovor, ktorého časti boli odvysielané v Rádiu_FM.

Foto: Veronika Kadlecová