Austrálsky gitarista a spoluzakladateľ AC/DC Malcolm Young zomrel po dlhom boji s demenciou. Dožil sa 64 rokov. Ako uvádza BBC, zomrel pokojne v sobotu (18.11.), obklopený rodinou.

"Ako gitarista, skladateľ a vizionár bol perfekcionistom a jedinečným mužom," píše sa v oficiálnom vyhlásení skupiny AC/DC, podľa ktorého bol vďaka svojmu obrovskému úsiliu a odhodlaniu hnacou silou kapely.

Prvé oficiálne správy o jeho vážnej, vtedy nespresnenej chorobe, prišli v apríli 2014. Kapela vtedy informovala, že Malcolm Young sa nezúčastní nahrávania sedemnásteho štúdiového albumu, ktorý vyšiel koncom novembra pod názvom Rock or Bust. Hoci na jar sa hovorilo iba o dočasnej pauze pre hudobníka, dva mesiace pred vydaním nahrávky sa prvýkrát dostala na verejnosť informácia, že trpí demenciou. 

"Ak by ste s Malcolmom boli v jednej miestnosti, vyšli by ste z nej a o minútu by ste sa vrátili späť, nepamätal by si, kto ste. Úplne prišiel o krátkodobú pamäť," povedal v septembri 2014 pre denník The Sydney Morning Herald zdroj blízky hudobníkovej rodine. Bolo teda jasné, že gitarista musí skupinu po viac ako 40 rokoch definitívne opustiť. Zlý zdravotný stav si dokonca vyžiadal jeho umiestnenie v sanatóriu v Sydney, kde mu poskytovali 24-hodinovú starostlivosť. Malcolma v zostave AC/DC nahradil jeho synovec Stevie Young.

Gitaristov brat a spoluzakladateľ AC/DC Angus Young neskôr pre britský denník The Guardian prezradil, že Malcolm mal príznaky demencie už v roku 2008 počas nahrávania albumu Black Ice. Problémy mal však najmä počas turné. "Bolo to preňho ťažké. Znova sa učil skladby, ktoré voľakedy poznal aj odzadu. Vždy sa učil tie, ktoré sme v ten večer mali hrať. Uvedomoval si, že nemôže prestať, sám seba poháňal vpred. Niektoré dni bol úplne v poriadku, no inokedy bol mimo. Ale stále sa dokázal kontrolovať a hrať. Niekedy ste však mali pocit, že ani nevie, kde v skutočnosti je," uviedol Angus, ktorý je dnes posledným pôvodným členom v zostave kapely.

Najslávnejšia rodina austrálskej rockovej scény v krátkom čase zažíva už druhú stratu. Pred necelým mesiacom zomrel starší brat Malcolma a Angusa, hudobník a producent George Young, ktorý bol počas detstva a dospievania ich veľkým hudobným vzorom a mentorom.

AC/DC, 2003 Zdroj: Yui Mok/PA via APAC/DC v roku 2003 - zľava Malcolm Young, Brian Johnson, Angus Young, Phil Rudd a Cliff Williams

Kapelu AC/DC založili v roku 1973 práve bratia Malcolm a Angus Youngovci. V roku 1975 vydali debutový album High Voltage, po ktorom nasledovalo ďalších päť štúdioviek. Po vydaní šiesteho albumu Highway To Hell (1979) sa skupina takmer rozpadla. Príčinou bolo úmrtie speváka a spoluautora piesní Bona Scotta, ktorý 19. februára 1980 vo veku 33 rokov zomrel na otravu alkoholom. Jeho rodičia však hudobníkov presvedčili, aby pokračovali.

Skupina teda angažovala speváka Briana Johnsona a ešte v tom istom roku vydala svoj najpredávanejší album Back In Black. Nasledovali nahrávky ako napríklad For Those About To Rock We Salute You (1981), Blow Up Your Video (1988), Ballbreaker (1995) či Stiff Upper Lip (2000). Na celom svete predali viac ako 200 miliónov kópií nahrávok. Zo siedmich nominácií sa im podarilo zatiaľ získať jednu cenu Grammy. V roku 2003 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA (bbc.com, archív), TASR, Hudba.sk
Foto: Yui Mok/PA via AP

Súvisiaci interpreti: AC/DC