Vždy nás na srdci zahreje, keď sa v novej kapele stretnú nestarnúce legendy. To je aj prípadom Lombardovej kapely Dead Cross, ku ktorej sa pridal Mike Patton.

Magnet týždňa

Pred vyše rokom Dave Lombardo ohlásil novú punkovú kapelu Dead Cross, ktorú založil s členmi The Locust a Retox. A aby to bolo ešte zaujímavejšie, podľa najnovších informácií sa za mikrofón postaví samotný Mike Patton. Tešíte sa? Debutový album vyjde budúci rok. Produkovať ho bude Ross Robinson. (pm)


Šroty týždňa

Už sme to písali viackrát a napíšeme to znova. Snažiť sa spraviť selfie s kapelou počas jej vystúpenia je proste sprostosť. Presvedčil sa o tom aj fanúšik skupiny Every Time I Die na jej ostatnom koncerte. Užívajte si hudbu, bavte sa, ale nekazte zábavu ostatným. (pm)



Inštrumentálna progresívna kapela Exivious, ktorej členovia vo svojej hudbe spájali elementy jazz fusion a metalu sa po dvoch doskách a devätnástich rokoch existencie rozpadla. Aj keď skupina v holandskom Utrechte vznikla už v roku 1997, debutový rovnomenný album vydala až o 12 rokov neskôr. Dvojka Liminal z roku 2013 sa od jazz fusion prikláňa viac k post-rocku. (ak)


Nórskych progressive maniakov Enslaved opustil klávesák a vokalista Herbrand Larsen. Po trinástich rokoch už nevie dávať kapele všetku energiu a tak sa lúči. Snáď Vikingovia do svojich radov pozvú dôstojnú spevácku náhradu. Jeho čisté vokály boli predsalen skvelým oživením už i tak pestrej muziky. (ak)


Novinky

Minulý týždeň sa vo veľkom oceňovalo. Revolver Music Awards, predtým známe ako Golden Gods, sa konali po prvýkrát v New Yorku. Album roka podľa očakávaní dostala Metallica (ostatní nominovaní boli Deftones, Megadeth, Meshuggah a Volbeat), najlepší song pochádza z dielne Ghost (Square Hammer). Prekvapením bol najlepší vokalista, Austine Carlile z Of Mice and Men. Z inštrumentalistov boli ocenení Dave MustaineKiko Loureiro (Megadeth, najlepšia gitara), Dick Lövgren (Meshuggah, najlepšia basa) a Chris Adler (za bicie pre Megadeth). Najlepšou kapelou naživo je Slipknot, novým talentom Avatar a za video si cenu odniesli Gojira (Silvera). (pm)


Trent Reznor ohlásil nové päťskladbové EP od Nine Inch Nails s názvom Not the Actual Events, ktoré vyjde už v piatok 23. decembra. Vôbec prvýkrát sa na ňom ako oficiálny člen predstaví aj Atticus Ross. Hudobníci sľubujú, že EP bude značne odlišné od ostatného albumu Hesitation Marks, či ich aktuálnej hudobnej produkcie pre filmy. "Je to neprívetivá, pomerne neprístupná nahrávka, ktorú sme museli spraviť," povedal Reznor o novinke, z ktorej zatiaľ nepredstavil žiadnu ukážku.

Nine Inch Nails okrem toho ohlásili aj reedície predchádzajúcich nahrávok na vinylových platniach a v digitálnej podobe. Ako prvé vyjdu EP nahrávka Broken (1992) a albumy The Downward Spiral (1994) a The Fragile (1999), pričom posledný menovaný bude okrem štandardnej verzie dostupný aj v limitovanej edícii s názvom The Fragile: Deviations 1 obsahujúcej 37 skladieb. V digitálnej podobe vyjdú reedície 22. decembra, na vinyle až na jar budúceho roka. Nasledovať budú reedície ostatných albumov. (pm + SITA)

Je pár kapiel, ktoré za svoju kariéru sklamali len málokrát - ak vôbec. Jednou z nich sú aj nestarnúci thrasheri Kreator. Novinka Satan is Real pochádza z pripravovaného albumu Gods of Violence, ktorý vychádza na konci januára. (pm)


Na prvý februárový týždeň je naplánované vydanie druhej dosky úspešného projektu Iron Reagan s názvom Crossover Ministry. Prvý zverejnený song, Grim Business, sľubuje slušný náklad riffov a silných textov s politickým podtónom. Album roka to zrejme nebude, ale za vypočutie rozhodne stojí. (pm)



Ak poskladáte kapelu zo súčasných a bývalých členov Cro-Mags, Danzig a Queens of the Stone Age, je jasné, že očakávania budú vysoké. Či sa ich Bloodclot podarí naplniť bude jasné na jar 2017, keď im vyjde debut. Zatiaľ si môžete vyskúšať aspoň skladbu Up in Arms. Za mňa ok! (pm)


Code Orange som si obľúbil už pred pár rokmi - kvôli albumu I am King, ale aj skvelému vystúpeniu na festivale Nova Rock. Teraz ich pod ochranné krídla zobralo vydavateľstvo Roadrunner Records, takže sa budú diať veci. A už sa aj začali. Titulná skladba z albumu Forever zasiahla tie správne struny a pripravila nás na ďalšie veci. Napríklad aj na druhú novinku, ktorá je aj na ich vkus mimoriadne uletená. Kill the Creator. Album vychádza v polovici januára. (pm)


Basgitarista Tool Justin Chancellor v rozhovore pre Bassplayer povedal niečo málo o procese prípravy nového albumu. V úprimnom rozprávaní fanúšikom sľubuje výbornú nahrávku, na ktorej trojica (zatiaľ bez vokalistu Maynarda) neustále pracuje. Údajne posledných "pár mesiacov" makali takmer výlučne (až) na jednej novej skladbe (!!!). "Každý vie, že si dávame načas, no berieme to zodpovedne a snažíme sa objavovať nápady, ktoré ešte objavené neboli. Veľa experimentujeme a je to trochu alchýmia," hovorí. (ak)

Nemeckí heavymetalisti Grave Digger vás prostredníctvom novej dosky budú liečiť metalom. Ich osemnásta štúdiovka vychádza už začiatkom januára a nesie názov Healed by Metal. Manowarovské hrdinské klišé má vážneho vyzývateľa. Zverejnená skladba Call for War znie však obstojne. (ak)


Deep Purple predstavili lyric video k novej skladbe Time for Bedlam, ktorá je v medzihre slušným inštrumentálnym nákladom a prekvapí aj vokoderovým vokálom, ktorý otvára a uzatvára jej príbeh. Nový album rockovej legendy inFinite vychádza 3. februára a kapela sa vydá na turné podozrivo nazvané Long Goodbye Tour. V rámci neho v máji vystúpia vo Viedni aj v Prahe. (ak)


Deathmetalisti Immolation k novej skladbe pridali pekné 360-stupňové video, v ktorom sa otvára samo peklo. Desiata štúdiovka americkej legendy zvaná Atonement vychádza koncom feburára na značke Nuclear Blast. (ak)


Fates Warning aktuálnu štúdiovku propagujú novým videoklipom k dynamickej skladbe SOS. Dvanásta štúdiovka Theories of Flight je na trhu od júla tohto roku. Pripomíname, že americkí prog-metalisti vyrážajú na európske turné a predstavia sa aj v Bratislave - 3. februára 2017 im v klube MMC bude sekundovať brazílska kapela Armored Dawn. (ak)


Izraelsko-britské duo Blackfield predstavilo krátky zostrih zo skladieb nového albumu jednoducho pomenovaného Blackfield V. Steven Wilson a Aviv Geffen spolu s legendárnym producentom Alanom Parsonsom pracovali na albume od jesene 2015. Videokoláž ponúka zostrih troch skladieb - Family Man, How Was Your Ride?Sorrys. Vydanie albumu bolo odložené dvakrát. Definitívnym termínom je 20. február. (ak)


Švédska prog-metalová kapela Soen zverejnila skladbu z tretej štúdiovky zvanej Lykaia. Opäť stavia na atmosfére pripomínajúcej tvorbu Tool, no gitarové riffy sa začínajú trošku opakovať. Komu však chýbajú výrazné basové linky z Lateralus a bubnovanie ako z opethieho albumu Ghost Reveries, pochutná si. (ak)


Emmure sme prestali písať akonáhle sme zistili, že ich frontman Frankie Palmeri je úplný kretén. Neskôr to zistila aj jeho kapela, takže zostal sám. Potom zrejme prišlo nejaké osvietenie. A to nielen po názorovej, ale aj hudobnej stránke. Zohnal nových členov a Emmure sa pripravujú na vydanie albumu Look at Yourself začiatkom budúceho roka. Už prvotina Torch znela celkom sľubne a v podobnom duchu sa nesie aj Russian Hotel Aftermath. (pm)


Pre fanúšikov extrémnejších odnoží metalu tu máme ukážku nového albumu od Benighted. V skladbe Forgive Me Father si zahosťoval aj Trevor Strnad, frontman The Black Dahlia Murder. V polovici februára si môžete vypočuť aj zvyšok albumu Necrobreed. (pm)


Haluz týždňa

A máme tu opäť ten čas roka, kedy Sock Puppet Parody vydávajú Immortal Christmas, tentokrát s názvom Inquisition. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Faith No More, Nine Inch Nails