Organizátori festivalu Bažant Pohoda 2014 dnes ráno zverejnili mená, ktoré sú v rámci svojich žánrov legendami. Mogwai potešia hlavne fanúšikov post-rocku, Tricky je zase spolu s Massive Attack a Portishead jednou z kľúčových postáv trip-hopu. Okrem nich na podujatí vystúpia elektronickí vizionári Kraftwerk či priekopníci britpopu Suede.

"Obidva najnovšie prírastky do nášho programu patria k tomu najlepšiemu na súčasnej hudobnej scéne. Veríme, že potešíme fanúšikov rôznych žánrov, na svoje si prídu tí, čo majú radi elektroniku, gitarovú hudbu i niečo experimentálnejšie," hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Škótska formácia Mogwai je často označovaná za najvplyvnejšiu skupinu post-rocku. Vznikla v roku 1995 a vydala osem štúdiových albumov, pričom ten posledný s názvom Rave Tapes oficiálne vychádza práve dnes. Podľa prvých reakcií je pokojnejší a elektronickejší ako jeho predchodcovia, no kapela na festivale určite zahrá aj niečo zo svojej staršej tvorby.


"Členovia skupiny priznávajú vplyv My Bloody Valentine, The Cure, Sonic Youth či Pixies na ich ranú tvorbu, no sami sú známi svojimi jedinečnými hudobnými kompozíciami. Na jednej strane vedia byť jemní a vyžaruje z nich až ambientný pokoj, na druhej dokážu vytvárať hlukové gitarové steny s melodickými riffmi a zaujímavou rytmikou," uvádzajú organizátori na oficiálnej stránke Pohodafestival.sk.

Mogwai sa pred dvoma rokmi predstavili na českom festivale Colours of Ostrava, kde boli jednou z náhrad za zrušený koncert islandskej speváčky Björk. Na Slovensku zahrajú prvýkrát.


Čierna ovca trip-hopu

Slovenskú premiéru si na Pohode odkrúti aj Tricky. Patrí do silnej generácie umelcov, vďaka ktorým mesto Bristol od 90. rokov neodmysliteľne patrí na svetovú hudobnú mapu. Už ako tínedžer sa pohyboval v tamojších hudobných kruhoch a bol jedným z členov soundsystému Wild Bunch, z ktorého sa neskôr vykľuli revoluční Massive Attack. Práve s nimi spolupracoval Tricky na začiatku svojej kariéry, objavil preň speváčku Martinu Topley-Bird a stál pri zrode jedného z najzásadnejších albumov deväťdesiatych rokov – Blue Lines (1991) od Massive Attack.

Na jednu kapelu to však bolo až príliš veľa jedinečných tvorivých síl, Tricky sa rozhodol ísť vlastnou cestou. Po osamostatnení sa mu v roku 1994 vyšiel sólový debutový album Maxinquaye, ktorý bol nominovaný na prestížnu Mercury Music Prize pre najlepší britský album roka a magazín NME ho za Album roka aj vyhlásil. Na albume Tricky predstavil svoj typický šepkajúci rap v spojení so vzrušujúcim prekračovaním hraníc rôznych žánrov. Okrem vlastných skladieb spolupracuje pravidelne aj na nahrávkach svojich hudobných kolegov. V roku 1996 vydal dokonca albumy Nearly God a Pre-Millennium Tension. Celkovo ich nahral deväť, každý bol posunom, dôkazom Trickyho kreativity v spájaní rôznych vplyvov a citu pre výber skvelých vokalistov.


Svojím posledným albumom False Idols sa minulý rok vrátil ku svojím koreňom. "Stojím si za každou skladbou na novom albume. Nezaujíma ma, či sa to ľudom páči alebo nie. Robím to, čo chcem robiť, ako to bolo pri mojej prvej nahrávke, tak, ako to bolo na úplnom začiatku. Ak sa to ľuďom nepáči, nevadí," uviedol Tricky o svojej deviatej štúdiovke.

Medzi hosťami albumu sú Francesca Belmonte, ktorá s ním väčšinou vystupuje aj na koncertoch, Fifi Rong, Nneka alebo Peter Silberman (The Antlers), no Tricky v minulosti spolupracoval aj s Björk, Beyoncé, Garbage, Johnom Frusciantem, Damonom Albarnom, PJ Harvey, INXS, Petom Dohertym, Cindy Lauper a mnohými ďalšími. Skúsenosti má aj z filmového plátna, fanúšikovia si určite pri jeho mene spomenú napríklad na jeho úlohu pravej ruky zloducha Jeana-Baptiste Emanuela Zorga (Gary Oldman) vo filme Luca Bessona Piaty element.


Na osemnástom ročníku festivalu Pohoda, ktorý sa koná od 10. do 12. júla, vystúpia aj legendárne skupiny Kraftwerk a Suede. Návštevníci sa môžu tešiť aj na americkú raperku Azealiu Banks, anglickú skupinu Molotov Jukebox, Španielov Seward, ktorých vám predstavíme zajtra v profilovom článku, a tri projekty z Izraela - Bemet, LolaMarsh a Helfer. Scénu world music zastúpia Fatoumata Diawara a Roberto Fonseca, A Tribe Called Red a bulharská skupina Oratnitza. Potvrdené sú aj české skupiny Esazlesa a Never Sol a z domácich mien Jana Kirschner, Čad a Katarzia.

Zdroj: Pohodafestival.sk, archív Hudba.sk
Foto: Ira Malinina - Facebook.com/TrickyOfficial

Súvisiaci interpreti: Mogwai, Tricky