Hneď druhé ohlásené meno budúcoročnej Pohody možno označiť za headlinera, hoci organizátori tento termín používať nezvyknú. Suede patria k zásadným kapelám nielen britskej hudobnej histórie. Práve v spojitosti s nimi bolo prvýkrát použité označenie štýlu britpop. Tento rok sa na scénu vrátili skvelým albumom Bloodsports.

Celkovo má skupina Suede v diskografii šesť albumov, z nich až tri sa dostali na vrchol britského rebríčka. Dokázal to hneď ich eponymný debut z roku 1993, ktorý sa nielenže stal vo svojej dobe najrýchlejšie predávaným albumom histórie UK Chartu (vyše 100 000 kópií za týždeň), ale získal aj prestížnu Mercury Prize.

Ich úspech značnou mierou prispel k popularizácii žánra zvaného britpop, ktorý bol popri rozmachu elektronickej tanečnej hudby najväčším britským exportom 90. rokov. V čase, keď sa v Amerike v rámci rockových žánrov dostával do popredia grunge, sa v na ostrovoch začali presadzovať kapely ako Blur, Pulp či Oasis.

Ako to už býva, práve "proto-britpopoví" Suede sa rýchlo snažili od novej módnej vlny odčleniť. Pokúšali sa o alternatívnejšie nahrávky a experimentálnejší zvuk, čo ocenili nielen kritici, ale aj hudobní fanúšikovia. Úspešné boli aj ďalšie albumy Dog Man Star (1994), Coming Up (1996), Head Music (1999), po piatom A New Morning (2002) však kapela v novembri 2003 ohlásila koniec.


Ak bol nástup Suede na hudobnú scénu senzáciou, rovnako sa hovorilo aj o ich comebacku v roku 2010. Po osemročnej prestávke sa skupina rozhodla odohrať jeden charitatívny koncert na pomoc Teenage Cancer Trust. "A zrazu, uprostred koncertu sa niečo stalo. Ten pocit – byť na pódiu s kapelou a cítiť reakcie publika, niečo vo mne si pomyslelo, že by bolo hlúpe neurobiť to znova," popísal basista Mat Osman koncert v londýnskej Royal Albert Hall.

Kapela sa vrátila na koncertné pódiá a po troch rokoch nahrala svoj šiesty album Bloodsports, ktorý fanúšikov ani kritikov nesklamal a dostal sa do Top 10 albumového rebríčka. "Suede je ideálna festivalová kapela," hovorí riaditeľ Bažant Pohody Michal Kaščák. "Legenda, ktorá spoluvytvárala soundtrack k deväťdesiatym rokom, s ktorou si môžete zaspievať mnoho hitov a ktorá sa dokázala vrátiť s kvalitným albumom. Teším sa na chorály našich návštevníkov na letisku."

Suede, ktorí vystúpia na Bažant Pohode 2014 počas piatkovej noci, sú po americkej raperke Azealii Banks len druhým potvrdeným interpretom festivalu. Napriek tomu sa už predalo takmer 8000 permanentiek. V súčasnosti stoja lístky 89 eur.


Zdroj: Pohodafestival.sk

Súvisiaci interpreti: Suede