Nový album islandskej speváčky Björk s názvom Vulnicura sa dostal na internet pred jeho oficiálnym vydaním. 49-ročná interpretka pritom len minulý týždeň prezradila názov štúdiovky, zoznam skladieb a uviedla tiež, že novinka by mala vyjsť v marci.

Na nahrávke, ktorá bude obsahovať deväť piesní, spolupracovali Arca, The Haxan Cloak, Chris Elms, Mandy Parnell alebo Antony Hegarty, známy z formácie Antony and the Johnsons. "Dámy a páni, s hrdosťou vám oznamujem, že v marci vydám nový album. Volá sa Vulnicura a dúfam, že si ho užijete," napísala 14. januára speváčka, ktorá sa autorsky a producentsky podieľala na všetkých nových piesňach.

Björk sa k aktuálnemu úniku štúdiovky zatiaľ nevyjadrila. V podobnej situácii sa v decembri minulého roka ocitla aj americká speváčka Madonna, keď sa na internet dostali pred oficiálnym vydaním jej albumu Rebel Heart niektoré skladby z nahrávky, ktorá by sa mala dostať do predaja 9. marca.

Biografia

Björk sa na hudobnej scéne pohybuje už od roku 1977, keď iba ako 12-ročná vydala svoj eponymný debutový album. Paradoxne až svoju druhú štúdiovku z roku 1993 nazvala Debut a následne s ňou zaznamenala medzinárodný úspech. Nasledovali nahrávky Post (1995), Homogenic (1997), Vespertine (2001), Medúlla (2004), Volta (2007) a Biophilia (2011).

Postarala sa aj o soundtracky snímok Tanečnica v tme (2000) a Drawing Restraint 9 (2005), pričom v oboch filmoch si aj zahrala. Za skladbu I've Seen It All z prvého menovaného titulu získala nomináciu na Oscara. Na konte má aj 13 nominácií na Grammy, no ani jednu z nich sa jej nepodarilo premeniť na víťazstvo.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/bjork

Súvisiaci interpreti: Björk