Boli tu skôr než Fragile a precestovali celý svet. Close Harmony Friends sú skutočnými priekopníkmi medzi a cappella formáciami na Slovensku - na konte majú množstvo úspechov a tento rok oslavujú už 25. výročie svojho založenia. Narodeninový koncert sa uskutoční už o mesiac v Bratislave.

"Všetkým nám to veľmi rýchlo ubieha. Ani som si to neuvedomil, kým náš manažér a spoluzakladateľ Feri Vlasák v auguste minulého roku nepripomenul, že by bolo dobré si túto štvrťstoročnicu pripomenúť vlastným 'doma uvareným' gala koncertom," hovorí na margo 25. výročia skupiny jej líder Mário Fančovič.

Dejiskom špeciálneho koncertu bude Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava, kde sa skupina 19. marca predstaví vďaka spolupráci s Bratislavskými kultúrnym a informačným strediskom (BKIS). Fanúšikovia sa môžu tešiť na to najlepšie z repertoáru skupiny, ktorý obsahuje skladby rôznych hudobných žánrov ako rock, pop, jazz alebo gospel. Lístky sú už v predaji v cene 12 eur, ich počet je limitovaný.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Close Harmony Friends
 (CHF) počas svojho úspešného pôsobenia na medzinárodnej scéne navštívili takmer všetky európske krajiny vrátane Anglicka, Belgicka, Španielska, Talianska/Vatikánu, Švédska, Nórska, Poľska, Maďarska, Rakúska, Českej republiky a Nemecka. V zámorí skupina účinkovala trikrát v Kolumbii, dvakrát v Mexiku, v Japonsku a viackrát uskutočnila koncertné turné po najväčších mestách Austrálie (Sydney, Melbourne, Canberra, Perth...). V hľadisku na ich koncertoch sedeli aj také osobnosti ako Milla Jovovich či Franco Nero.

"Až pri koncipovaní scenára sme si naplno uvedomili, koľko práce, koncertov, naštudovaní skladieb, nahrávok, rozhlasových alebo televíznych vystúpení a zahraničných zájazdov má toto teleso za sebou. Vážim si preto kolegov, vrátane tých, ktorí už s nami neúčinkujú, pretože, oni pomohli vytvoriť meno, tvár a umeleckú úroveň telesa," hovorí Mário Fančovič, s ktorým v CHF kedysi pôsobili aj neskorší zakladatelia skupiny Fragile Braňo Kostka, Slavo Košecký a Mariana Tökölyová. "Keď sme na záverečných klaňačkách v Divadle Andreja Bagara v Nitre pozerali stojacim divákom do tvári a videli tú radosť a šťastie, prebehol mi ako film celý 25-ročný príbeh Close Harmony Friends - vokálnej skupiny z malého mesta, ktoré bude navždy historicky 'prvolezcom' v žánri a cappella na Slovensku a uznávaným telesom v zahraničí."


Medzi najsilnejšie zážitky v kariére nitrianskej skupiny patrí hosťovanie na bratislavskom koncerte amerického jazzmana Bobbyho McFerrina, s ktorým si pred viac ako 5000 divákmi aj zaspievali jednu pieseň. "Alebo podvečerné korzo v Puerto Vallarta v Mexiku, kde sme v amfiteátri Los Arcos mali za sebou slnko zapadajúce do Tichého oceánu a pred nami tritisíc nadšených ľudí... Alebo Kráľovská filharmónia v Oslo, na ktorej vedľa seba viseli obrovské bannery Close Harmony Friends a Josého Carrerasa, ktorý tam účinkoval niekoľko dní po nás. Veľmi emotívne bolo aj stretnutie s Oslo Gospel Choir a ich úžasným dirigentom Tore Aasom, držiteľmi viacerých zlatých a platinových platní," spomína Fančovič.

Aj na domácej scéne majú na konte množstvo zaujímavých spoluprác. "Napriek tomu, že sme a cappella skupina, príležitostne sme spoluúčinkovali aj s telesami a sólistami vážnej, populárnej alebo jazzovej hudby - so Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala, Orchestrom Gustáva Broma, Orchestrom Pavla Zajačka, Jankom Ledeckým, Janou Kocianovou či jazzovým klaviristom Ondrejom Krajňákom. Piesňou Posledná sme sa podieľali aj na Javorovom albume skupiny Desmod," dodáva Feri Vlasák, manažér Close Harmony Friends. 

Close Harmony Friends nahrali sedem vlastných albumov, ktoré reflektujú ich spevácky talent a všestrannosť. V roku 2008 skupina vydala svoje prvé a zatiaľ jediné slovenské a cappella DVD s názvom Live in Bratislava. Teleso každoročne realizuje viacero benefičných vystúpení v prospech zdravotne postihnutých a je kolektívnym členom Nadácie pre výskum rakoviny. Od roku 2010 je nositeľom ceny primátora mesta Nitry.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Daniela Martinčeková z BKIS a kapela Close Harmony Friends. Viac informácií nájdete na stránkach www.bkis.sk, www.mdpoh.sk a www.closeharmonyfriends.sk.

Súvisiaci interpreti: Close Harmony Friends