Známy duet Setkání, ktorý naspievala talianska hviezda Drupi s Hanou Zagorovou v roku 1979, si mali možnosť naživo vychutnať hostia plesu primátora mesta Vysoké Tatry. Samotný spevák bol utajeným číslom programu. O čo väčšie prekvapenie hostia zažili, keď ako prídavok zaspieval nesmrteľný duet.

Plesy primátora Vysokých Tatier Jána Mokoša sú známe rôznymi výstrelkami či prekvapeniami. Tento rok sa o rozruch postarali nielen speváčka výrazne sa podobajúca na Tinu Turner, ktorá zaspievala Golden Eye, ale aj skutočný Lou Bega s hitom Mambo No. 5. A prišla aj talianska hviezda svetového formátu, spevák Drupi, o prítomnosti ktorého na primátorskom plese nikto netušil.  

Legendárny spevák prišiel na pódium počas vystúpenia iného Taliana Davide Mattioliho, keď sa pokúšal publiku zaspievať Drupiho megahit Piccola e Fragile. "Tak toto nie. To je moja pesnička," odprevadil Mattioliho z pódia. Vo svojom bloku Drupi nadšených a prekvapených divákov potešil sériou svojich najväčších hitov vrátane toho prvého, Vado Via z roku 1973. Zazneli aj spomínaná Piccola e Fragile či Sambariò.  

Najväčším prekvapením bol prídavok. A speváčka

Po poslednej pesničke sa Drupi poklonil a namieril si to preč z pódia. Moderátor Michal Hudák ho ale odmietol pustiť. "Bez Setkání neodídeš! My chceme Setkání," hecoval publikum. Potom sa naň obrátil s výzvou: "Je medzi vami nejaká dáma, ktorá by si trúfla s Drupim zaspievať part Hany Zagorovej?"  

Zo zadných radov sa nesmelo zdvihla ruka drobnej dievčiny. "Akože ty si trúfaš? Ako sa voláš? Musíš sa volať Hanka, aby si mohla s Drupim spievať," žartoval Michal Hudák. "Ja som Anka," reagovala skromne dievčina. Publikum známu slovenskú speváčku Anku Repkovú v prvej chvíli nespoznalo a až do prvých tónov, ktoré zazneli z jej úst v hite Setkání, možno niektorí naozaj verili, že sa jedná iba o odvážnu účastníčku plesu. Keď však zaspievala prvé slová prvej slohy, diváci vybuchli nadšením a po skončení prekvapujúceho duetu si žiadali pieseň zopakovať.  


Prekvapenie k prekvapeniu

S nápadom oprášiť starý hit prišli ľudia z produkčnej spoločnosti Key Art Agency, ktorá už roky plesy v Tatrách zabezpečuje. "Keď sme už mali na sto percent potvrdené, že Drupi bude mať 17. februára voľný termín pre toto podujatie, začali sme sa pohrávať s myšlienkou prekvapiť ľudí nielen samotným spevákom, ale aj oprášením jeho duetu so Zagorovou," hovorí riaditeľ umeleckej agentúry Róbert Karas.

"Kolega strávil s Drupim tri dni, počas ktorých ho sprevádzal na inom podujatí, ktoré sme zabezpečovali. A skúmal terén," vysvetľuje. Drupi sa totiž podľa jeho slov tomuto duetu mierne bránil. "Pesničku nemá vo svojom repertoári, naposledy ju predviedol s Hanou Zagorovou pred asi sedemnástimi rokmi na televízny playback. Nemal ani podklady vhodné na živé spievanie. Keď sme ich zabezpečili v tónine, ktorá mu v súčasnosti vyhovuje, a ktorá bola vhodná aj pre Anku Repkovú, súhlasil," dodal Karas. Návštevníci plesu i samotný primátor Vysokých Tatier tak dostali milý darček.

Repková si spoluprácu s Drupim pochvaľuje

O tom, či budú mať fanúšikovia možnosť počuť Setkání naživo aj na festivale Lodenica 2017 - kde bola zhodou okolností účasť Drupiho ohlásená práve v deň plesu - je podľa ľudí zo spevákovho tímu predčasné špekulovať. "V Piešťanoch vystúpi Drupi s celou kapelou naživo. Anka Repková ani Hana Zagorová neboli v súvislosti s jeho vystúpením na festivale Lodenica kontaktovaní," dozvedeli sme sa. Stále však zostáva dosť času, aby sa to podarilo zorganizovať.

Samotný Drupi sa v Tatrách presvedčil, aký úspech má jeho pieseň u slovenských fanúšikov. V oboch krajinách bývalého Česko-Slovenska je totiž Setkání vnímané ako najväčší a najznámejší hit, na ktorom sa spevácky i autorsky podieľal. Pieseň bola populárna celé osemdesiate roky a dodnes si ju pamätá niekoľko generácií.

Anka Repková zastúpila Hanu Zagorovú dôstojne. O spolupráci s Drupim povedala: "Ďakujem krásne za túto možnosť. Bolo mi cťou. Teším sa, že duet mal na plese taký úspech." Podľa informácií zo šatne bol s jej výkonom spokojný aj sympatický Talian. "Páči sa mi, ako spieva," povedal o mladej slovenskej speváčke.

Prečítajte si: Taliansky spevák Drupi je ďalšou hviezdou Lodenice. Pripomeňte si jeho hity

Text: Peter Lehotský
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher / archív Anky Repkovej

Súvisiaci interpreti: Anka Repková, Drupi