Americký spevák, skladateľ, producent aj príležitostný herec Lionel Richie patrí už tri desiatky rokov k špičke americkej hudobnej scény. V týchto dňoch prichádza na scénu s novým, v poradí desiatym štúdiovým albumom, ktorému dal názov Tuskegee podľa mesta v štáte Alabama, kde sa narodil.

S novinkou prichádza po viac ako troch rokoch, predchádzajúci album Just Go vyšiel vo februári 2009. Spevák si pri nahrávaní spomenul na svoje vzory a idoly, ktoré ovplyvnili jeho tvorbu. Album Tuskegee obsahuje jeho 14 známych piesní, ku ktorým si prizval práve svoje hudobné vzory z mladosti alebo priateľov z hudobnej branže.

Medzi prizvanými figurujú mená ako Willie Nelson, Kenny Chesney, Kenny Rogers alebo Shania Twain. Z mladších interpretov oslovil Pixie Lott, Jason Aldean alebo Jennifer Nettles z kapely Sugarland. Vznikli tak nové, nevšedné interpretácie hitov akými sú Endless Love, Easy, Hello alebo Say You, Say Me.

Lionel Richie - Tuskegee trailer

Lionel Richie začínal svoju úspešnú dráhu na hudobnej scéne v roku 1967 v skupine Commodores ako spevák, hráč na saxofóne a klávesoch. Kapela vydala debutový album Machine Gun v júli 1974. Diskografiu Commodores celkovo tvorí 11 albumov, v singlovej hitparáde mali 17 skladieb, z ktorých najúspešnejšia Three Times A Lady v auguste 1978 viedla americkú hitparádu.
V roku 1982 Richie zo skupiny odišiel a rozhodol sa pre sólovú dráhu, ktorá je nemenej úspešná. Už v októbri 1982 vydal prvý sólový album s eponymným názvom. Na svojom konte má vďaka Tuskegee desiatku štúdiových albumov. V singlovej TOP 40 hitparáde mal 16 skladieb, päť z nich sa dostalo až na prvé miesto, sú nimi duet Endless Love s Dianou Ross, ktorý bol na čele deväť týždňov, Truly, All Night Long, Hello a Say You, Say Me. Na svojom konte má viac ako sto miliónov predaných albumov a získal päť ocenení Grammy.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Mark Humphre

Súvisiaci interpreti: Lionel Richie