Čerství víťazi ceny za najlepší jazzový album roka 2022, saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek, predstavia nahrávku Directions & Connections so slovenskou superskupinou Altar Ensemble. Hlavnou hviezdou jarných džezákov bude 9. mája fenomenálna americká legenda – basák Stanley Clarke.

Dvojici Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek to spolu hudobne klape už od roku 2007. Na konte majú niekoľko spoločných albumov a spoluprác, projekt Altar má však pre oboch v kariére mimoriadne miesto. Pod touto značkou vydali už päť albumov. Ten aktuálny, Directions & Connections, ktorý odohrajú aj počas májového koncertu, vyhral pred pár dňami cenu Radio_Head Award za najlepší slovenský jazzový album.

"Teším sa na jarné džezáky a skvelú zostavu, s ktorou zahráme náš album projektu Altar. Naším hosťom bude trubkár Oskar Török, s ktorým sme chceli už dlho spolupracovať, ale nikdy nám to predtým nevyšlo. Na husle bude hrať Lucia Harvanová, študovala u Juliana Rachlina a počas doterajšej kariéry stihla byť koncertnou majsterkou symfonického orchestra SND a je členkou Slovenskej filharmónie. Na marinbe zahrá Kiril Stoyanov, ktorý patrí medzi európske bubenícke špičky a tiež je spolu s Jurajom Griglákom členom Slovenskej filharmónie. Basgitarista Juraj Griglák patrí medzi slovenské muzikantské legendy, rovnako ako aj Sisa Michalidesová a hosťom na klávesy a elektroniku bude Peter Preložník," približuje hviezdnu zostavu Altar Ensemble Nikolaj Nikitin.

Headlinerom open-air Jarných Bratislavských jazzových dní bude Stanley Clarke, jeden z najslávnejších basgitaristov na našej planéte. Na festival príde 9. mája s reinkarnáciou svojej kapely Return To Forever: skupina sa volá 4EVER a tvorí ju päť výnimočných talentov jazzového sveta. Saxofonista Emilio Modeste je v muzikantských kruhoch považovaný za "nového Wayna Shortera". Pianista Beka Gochiashvili je podľa Gábora Pressera momentálne v svetovej top päťke na svojom nástroji a speváčka Natasha Agrama už nahrávala a vystupovala s hviezdami ako George Duke, Thundercat, či Kamasi Washington. Je sa na čo tešiť.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová. Bližšie informácie na www.jarnejazzaky.sk