Švédskeho dídžeja a producenta Tima Berglinga, známeho pod menom Avicii, našli vo štvrtok mŕtveho v ománskom hlavnom meste Maskat, kde trávil dovolenku. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na hudobníkovu hovorkyňu Dianu Baronovú. Hudobník, ktorý mal na konte viacero rádiových hitov, mal iba 28 rokov.

Príčinu jeho úmrtia bezprostredne neoznámili. Zástupcovia zosnulého umelca podľa stanice BBC vyhlásili, že nebudú v tomto ohľade zverejnené už žiadne ďalšie oficiálne vyhlásenia. Stanica Sky News uvádza, že Aviciiho sužovala akútna pankreatitída, ktorú čiastočne zapríčinilo nadmerné požívanie alkoholu. Po tom, ako mu v roku 2014 vyoperovali žlčník a apendix, hudobník v snahe zotaviť sa zrušil sériu vystúpení. V roku 2016 prestal permanentne koncertovať a sústredil sa len na prácu v štúdiu.


Avicii, jeden z najúspešnejších dídžejov súčasnosti, tvoril predovšetkým modernú elektronickú tanečnú hudbu. Medzi jeho najznámejšie hity patria Wake Me Up, You Make Me, Hey Brother či Lonely Together, v ktorom účinkuje i Rita Ora. Avicii získal počas svojej kariéry dve ceny MTV Music Awards, jedno ocenenie Billboard Music Award a dvakrát bol nominovaný na cenu Grammy. Avicii bol jedným z mála dídžejov, ktorí dokázali vypredať aj veľké koncertné arény. Americký magazín Forbes ho v roku 2016 zaradil do zoznamu najsľubnejších mladých Európanov.

Avicii bol na hudobnej scéne od roku 2006 a počas svojej kariéry vydal dva albumy - True (2013) a Stories (2015) - a niekoľko EP nahrávok a singlov. Jeho smrť šokovala svet iba niekoľko dní po tom, ako ho nominovali na Billboard Music Award za jeho poslednú nahrávku. Je ňou EP s názvom Avíci (01), ktoré vydal vlani v auguste.

Spolupracoval s interpretmi ako Madonna, Coldplay, Robbie Williams, Wyclef Jean či David Guetta. "Stalo sa niečo naozaj hrozné. Stratili sme priateľa s tak krásnym srdcom a svet stratil neuveriteľne talentovaného hudobníka. Ďakujem za tvoje krásne melódie, čas, ktorý sme zdieľali v štúdiu, hrali spolu ako dídžeji alebo si užívali život ako priatelia. RIP Avicii," napísal na Facebook Guetta, ktorý s Aviciim spolupracoval na viacerých skladbách ako Into The Lights či Sunshine. Na jeho smrť reagovali aj ďalší dídžeji a producenti ako Martin Garrix, Kygo či Marshmello.


Zdroj: TASR/SITA/Hudba.sk
Foto: Universal Music

Súvisiaci interpreti: Avicii