Medzinárodná organizácia Global Citizen už niekoľko rokov bojuje proti extrémnej chudobe. Najznámejšou aktivitou je rovnomenný festival, ktorý vždy hostí najpopulárnejšie hudobné hviezdy. Uplynulý víkend organizácia pripravila špeciálnu udalosť v podobe online podujatia s názvom One World: Together at Home, ktoré podporili Lady Gaga, Billie Eillish, Chris Martin a mnohí ďalší.

Virtuálny koncert, ktorý vznikol v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou, mohli sledovať v sobotu večer ľudia na celom svete. Programom sprevádzali moderátori Stephen Colbert, Jimmy Fallon a Jimmy Kimmel. Umelci rôznych generácií a hudobných žánrov sa spojili, aby svojimi vystúpeniami podporili a ocenili prácu zdravotníckych pracovníkov bojujúcich proti pandémii COVID-19. Všetci vystupovali zo svojich domovov.

Hudobnú prehliadku otvorila Lady Gaga, ktorá sa na zorganizovaní charitatívneho televízneho projetku priamo podieľala. Nezvolila však niektorý z vlastných hitov, ale očarila interpretáciou piesne Smile Charlieho Chaplina, ktorej prvú vokálnu verziu naspieval legendárny Nat "King Cole. "Veľmi sa zaujímam o všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorí pre nás práve teraz ohrozujú svoje životy. Myslím na nich každý deň, modlím sa za nich každý deň a myslím tiež na vás všetkých, ktorí ste doma, a zaujíma vás, kedy to bude iné," povedala speváčka pred svojím vystúpením.


Rovnako ako Lady Gaga, aj niekoľko ďalších umelcov siahlo po hitoch iných hudobníkov. Stevie Wonder zahral okrem vlastnej skladby Love's In Need Of Love Today aj Lean On Me nedávno zosnulého Billa Withersa, Lizzo spievala A Change is Gonna Come (Sam Cooke) a Keith Urban predviedol Higher Love (Steve Winwood). Camila Cabello a Shawn Mendes (dvojica tvorí pár a žijú spolu) potešili divákov hitom What A Wonderful World (Louis Armstrong).

John Legend a Sam Smith zase predviedli skvelú verziu songu Stand By Me (Ben E. King). Billie Eilish siahla po svojej obľúbenej skladbe Sunny (Bobby Hebb). V závere špeciálneho vysielania sa spojili Lang Lang, Andrea Bocelli, Céline Dion, Lady Gaga a John Legend v spoločnej piesni The Prayer, ktorej pôvodnými interpretmi sú Celine Dion a Andrea Bocelli.


Počas viac než osemhodinového live streamu sa okrem vystupujúcich hudobníkov divákom prihovorili aj ďalších špeciálni hostia zo sveta šoubiznisu či športu. Súčasťou prenosu tak boli aj Alicia Keys, Beyoncé, Awkwafina, Burna Boy, Chris Martin z kapely Coldplay, David Beckham a Victoria Beckham, Eddie Vedder z Pearl Jam, Ellen DeGeneres, Elton John, Idris a Sabrina Elba., J. Balvin, Jennifer Lopez, Maluma, Michelle Obama, Oprah Winfrey, Paul McCartney, Pharrell Williams, Taylor Swift a mnoho ďalších.

Setlist koncertu One World: Together at Home:

Lady Gaga - Smile (Nat "King" Cole cover)
Stevie Wonder - Lean On Me (Bill Withers cover) + Love's In Need Of Love Today
Paul McCartney - Lady Madonna
Kacey Musgraves - Rainbow
Elton John - I'm Still Standing
Maluma - Carnaval
Chris Martin - Yellow (Coldplay)
Camila Cabello & Shawn Mendes - What A Wonderful World (Louis Armstrong cover)
Eddie Vedder - River Cross (Pearl Jam)
Lizzo - A Change Is Gonna Come (Sam Cooke cover)
The Rolling Stones - You Can't Always Get What You Want
Keith Urban - Higher Love (Steve Winwood cover)
Burna Boy - African Giant + Hallelujah
Jennifer Lopez - People (Barbra Streisand cover)
John Legend and Sam Smith - Stand By Me (Ben E. King cover)
Billie Joe Armstrong - Wake Me Up When September Ends (Green Day)
Billie Eilish & Finneas - Sunny (Bobby Hebb cover)
Taylor Swift - Soon You'll Get Better
Lang Lang, Andrea Bocelli, Céline Dion, Lady Gaga, John Legend - The Prayer

Pozrite si celý viac než osemhodinový program:


Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: globalcitizen.org/, who.int)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga