Ešte stále sú medzi nami ľudia, ktorí považujú metalový žáner za agresívnu subkultúru s dôrazom na negatívne emócie fanúšikov a ich podporu zo strany hudobníkov. Randy Blythe je však tiež len človek a z chyby, ktorú urobil sa poučil. Prečítajte si tohto týždňovú magnetku a blog, o ktorom hovorí.

Magnet týždňa

"Buďte opatrne." Tak by sa dal preložiť nadpis príspevku, ktorý na svojom blogu zverejnil Randy Blythe, spevák Lamb of God. Ak sa pohybujete v prostredí tvrdej hudby, iste viete, že bol nedávno oslobodený pražským súdom. Fanúšik kapely, Daniel, je však aj napriek tomu mŕtvy. A Randy chcel práve týmto dlhočizným článkom vyzvať všetkých fanúšikov a kapely, aby boli na koncertoch a festivaloch opatrní. A keďže začína festivalová sezóna, takáto výzva je na mieste. Buďte teda opatrní a prežite všetky koncerty v zdraví. (pm)

Šrot týždňa

Vonku sa nám oteplilo a postupne začína festivalová sezóna. Kapely hrajú o dušu a snažia sa dostať k fanúšikom čo najbližšie. Niekedy možno až trochu priveľa. To sa podarilo aj frontmanovi kapely Bush, Gavinovi Rossdaleovi, ktorý zrejme Blytheov článok nečítal. Najprv sa vybral kúsok od pódia, ale neskôr sa hýbal ďalej. Postupne sa na neho začali hrnúť davy ľudí a nakoniec mu späť na pódium musela pomáhať ochranka. No jo, nie vždy sa podarí. (pm)


Novinky

Kalopsia je stav, v ktorom sa veci zdajú krajšie, ako naozaj sú. Tak hlása aj nové animované video Queens of the Stone Age vo svojom úvode. Na svojom webe už kapela zverejnila dokopy štyri takéto kúsky, jeden temnejší, ako druhý. A podľa nich môžem povedať, že to bude zatiaľ najlepší album kráľovien z doby kamennej. Držte si klobúky, do vydania ...Like Clockwork zostávajú už len dva týždne. (pm)


Britskí metalcoreoví Bring Me The Horizon žnú so svojím albumom Sempiternal jeden úspech za druhým. A musím povedať, že celkom právom. Je veľmi vyzretý, koncepčný a tak správne nasr... nasrdený. Už 23. mája si ho naživo môže vychutnať aj slovenské publikum. Kapela sa predstaví o 19:00 v MMC v Bratislave. (pm)


Do teplého, takmer letného počasia sa ideálne hodí trochu fínskeho chladu. Nie, nechcem písať o hokeji. Na mysli mám Children of Bodom, ktorí predstavili prvý singel z prichádzajúceho albumu Halo of Blood. Transference prichádza aj s videom, ktoré si môžete vychutnať tu a teraz. (pm)


Legendárna Sepultura verí v svoj kultový status v kruhu svojich fanúšikov a chce o sebe nakrútiť dokument. Hudobníci rozbehli fundraisingovú kampaň na Kickstarteri, kde jej do konca chýba už len 9 dní, avšak s prachmi to nevyzerá nádejne. Ak Vás pri tónoch Roots Bloody Roots berie nostalgia, prispejte. Možno aj vďaka Vám to vyjde. (ak)


Konečne sme sa dočkali (teda, ak ste čakali tiež)! The Dillinger Escape Plan vydali v piatok nový album One of Us Is the Killer. Mojej eufórii nahráva aj fakt, že je tak dobrý, ako som čakal. Možno, že ešte trochu lepší. Ťahajte, streamujte, kupujte, počúvajte. V ďalšej správe sa píše, že kapela ohlásila koncerty na starom kontinente. v bratislavskom Randale si dilindžri dajú repete 8. októbra, 10. budú v Prahe a o deň neskôr v Ostrave. (pm, ak) 


A jeden albumový stream nachystal aj web magazínu Metal Hammer. Kylesa je sludgeový mejdan, ktorého nový album je "ultrazamatový". Nech je taký aj váš nadchádzajúci týždeň :-) (ak)

Jednu slovenskú koncertnú zastávku oznámili aj Soilwork. Švédski metalisti aktuálne vydali dvojalbum The Living Infinite a Európu budú brázdiť v novembri. Dvadsiatehoštvrtého sa objavia v bratislavskom klube MMC. (ak)


Aha, aha! Nové lyric video od progresívnych Izraelcov Orphaned Land. Znie to ako pokračovanie predošlého albumu, teda žiadne extra dramatické zmeny vo výraze. Už aby bol celý album, nech máme obrázok kompletný. Ten sa volá All Is One, príde ale až 24. júna. (ak)


Nemeckí folkmetalisti Falkenbach ukázali krásne lyrické video k songu Eweroun. Ten bude k pohľadaniu na šiestej štúdiovke zvanej Åsa, ktorá vyjde v bližšie nešpecifikovaný dátum. Ak by ste nevedeli prečítať text vo videu, zamierte do sekcie komentárov. (ak)


Ak sledujete djentovú scénu, viete, že Tesseract vydávajú albumovú dvojku zvanú Altered State. Pod textom na Vás čaká stream nahrávky v celej svojej kráse. Recenzie hovoria, že skupina vymäkla a metal to už moc nie je. Posúďte sami! (ak)


Black Sabbath v novom videu hovoria o svojom starom zvuku, ktorý sa spoločne s producentom Rickom Rubinom snažili exhumovať pre potreby albumovej novinky 13. Do akej miery sa im to podarilo, sa dozvieme už čoskoro. (ak)


Haluz týždňa

Zdá sa že nedávno rozpadnuvší crab-kóristi Attack Attack! majú následovníkov. Jedenásťročné deti Vám v priloženom videu demonštrujú, čo je to metalový breakdown a ako sa k nemu dopracovať. Ak chcete vedieť, tak je to veľmi brutálny skladateľský fígeľ a zároveň kolosálne klišé. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk. 

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: spinner.com

Súvisiaci interpreti: Lamb of God, Queens of the Stone Age